Haltenberger Samu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Haltenberger Samu
Született 1875. február 20.
Kassa
Elhunyt 1956. április 21. (81 évesen)
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása gépészmérnök
Sírhely Fiumei Úti Sírkert
Vastagh Éva: Haltenberger család síremléke, Budapest, Kerepesi temető

Haltenberger Samu (Kassa, 1875. február 20.Budapest, 1956. április 21.) gépészmérnök, a magyar automobilizmus egyik meghatározó alakja volt.

Életpályája[szerkesztés]

A budapesti József Műegyetemen diplomázott.

A 20. század elején számos területen járult hozzá a hazai városi közlekedés fejlesztéséhez: Csonka Jánossal együttműködve részt vett a Magyar Királyi Posta motorizálásában, elindítója volt a vidéki Posta-autóbusz hálózat kiépítésének, Rechnitz Bélával közösen dolgozott az aradi MARTA autógyár szanálásán, majd 1913-tól a Szürketaxi Vállalat (a mai Főtaxi) egyik alapítójaként, később vezérigazgatójaként alkotott maradandót.

Megalapította a Magyar Vasutak Autóközlekedési Rt. (MAVART) a későbbi MÁVAUT, illetve a VOLÁN jogelődjei. A MAVART Lőportár utcai garázsát is ő tervezte meg.

1943-ig kulcsszerepet töltött be a magyar közlekedéspolitikában, majd 1945 után is azon fáradozott, hogy a háború romjain az autóközlekedés is újjáéledjen. Sorsát azonban nem kerülhette el: internálták, maradék vagyonát elkobozták, és vidéken kellett élnie szinte élete végéig - gyakorlatilag csak meghalni térhetett vissza Budapestre.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]