Ha a pokol elszabadul (1)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ha a pokol elszabadul (1)
Odaát
2. évad, 21. epizód
Eredeti címAll Hell Breaks Loose (1)
VendégszereplőJim Beaver (Bobby Singer)
Fredric Lehne (Azazel)
Samantha Smith (Mary Winchester)
Gabriel Tigerman (Andrew Gallagher)
Aldis Hodge (Jake Talley)
Katharine Isabelle (Ava Wilson)
Jessica Harmon (Lily Witherfield)
Chad Lindberg (Ash)
ÍróEric Kripke
Sera Gamble
RendezőRobert Singer
Első sugárzás2007. május 10.
Első sugárzás Magyarországon2008. március 21.
Kronológia
ElőzőBörtönbalhé
KövetkezőHa a pokol elszabadul (2)
Az Odaát epizódjainak listája

A Ha a pokol elszabadul (1) (All Hell Breaks Loose (1)) az Odaát című televíziós sorozat második évadjának huszonegyedik epizódja.

Cselekmény[szerkesztés]

A Winchester fiúk egy út menti bárnál állnak meg, és míg Sam bemegy, hogy hozzon valami kaját, Dean a kocsiban várakozik. Váratlanul azonban démonok közeledtét jelző elektromos zavarok jelennek meg a környéken, így Dean öccse után rohan, ott azonban meglepő látvány fogadja: Samnek nyoma veszett, az összes benn lévő ember halott, a földön pedig démonokra utaló ként talál.

Sam egy elhagyatott erdei városban ébred, ahol néhány hozzá hasonló, különleges képességű fiatallal találkozik: Jake-kel, aki hatalmas erővel rendelkezik; Lily-vel, aki érintésével képes embert ölni, és a már korábban megismert Avával és Andy-vel. Mindannyian azt állítják, hogy szerintük elrabolták őket.

Az ötfős csapatra néhány pillanat múlva egy démon rátámad, ám Samnek egy ezüst rúddal sikerül elzavarnia. A kétségbeesett Lily elhatározza, elhagyja a környéket, ám indulás után nem sokkal a többiek felakasztva találnak rá.

Ez idő alatt Dean Bobby-val öccse holléte után kutat, amikor Ash hívja telefonon, és azonnal a kocsmához hívja, mivel állítása szerint valami nagyon őrületes dolgot talált. A két vadász ugyan a hacker kérésére a helyszínre siet, ahol azonban már csak a felrobbantott kocsma maradványait találják, köztük Ash és több vadász holttestével.

Sam Andy segítségével a gondolatán keresztül el tud juttatni Deanhez egy víziót, melyben a város harangja látható, így ennek alapján Bobby rájön, hogy Sammy egy dél-dakotai elátkozottsága miatt elhagyatott városban, Old Oakban van.

Eljön az éjszaka, Samet álmában pedig Azazel látogatja meg: visszarepíti őt a múltba, és megmutatja neki, hogy hat hónapos korában véletlenül ölte meg anyját, mivel az rájuk nyitott, amikor a kis Sammy-t démonvérrel itatta meg. A démon közli a fiúval, hogy meg kell küzdenie a többi kiválasztott fiatallal, és a győztes fogja majd vezetni a Pokol seregét, elhagyni a környéket pedig nem lehet, majd eltűnik.

Ava időközben eltűnik a menedékként szolgáló házból, így Jake és Sam a keresésére indul. Mialatt Andy egyedül van, Ava visszatér, és valamilyen különleges képessége folytán a házhoz irányít egy démont, és megöleti vele Andy-t. Néhány pillanattal később Sam is visszatér, és elmondja neki Ava, hogy már rengeteg különleges képességű embert megölt eltűnése óta, majd ismét ide akarja hívni a démont. Azonban Jake is megjelenik és eltöri a lány nyakát, így megölve Avát, sikerül elkergetnie az általa irányított szörnyeteget.

Az utolsó két kiválasztott tanakodni kezd, elhagyják-e a várost, Jake végül arra a megoldásra jut, hogy a Sárgaszemű démon szavai szerint mérkőzzenek meg a túlélésért. Sam ugyan ezt ellenzi, Jake rátámad, és hatalmas ereje segítségével felülkerekedik a fiún. Az összecsapás során azonban Samnek sikerül fordítania, így leüti ellenfelét.

Időközben Dean és Bobby is megérkeznek, ám ekkor az eszméletlennek hitt Jake megragad egy tőrt, és hátba szúrja vele Samet. A menekülő férfit Bobby üldözőbe veszi, Dean pedig öccse segítségére siet, ám már nem tud mit tenni: Sam meghal…

Természetfeletti lények[szerkesztés]

Sárgaszemű démon[szerkesztés]

Jake Talley[szerkesztés]

Ava Wilson[szerkesztés]

Andrew Gallagher[szerkesztés]

Lily Witherfield[szerkesztés]

Azazel kiválasztottjai[szerkesztés]

Azazel már 1973-ban kitervelte, hogy különleges képességű gyermekeket fog teremteni, hogy azok közül felnőttként majd egy vezesse a Pokol seregét. A sárgaszemű 1983-ban az éppen hat hónapos csecsemőket saját démoni vérével itatta meg, így azoknál 23 éves korukban speciális képességek kezdtek el jelentkezni.

Azazel kiválasztottjai:

Démonok[szerkesztés]

A démonokat a folklórban, mitológiában és a vallásban egyaránt olyan természetfeletti lényként, gonosz szellemként írják le, melyeket meg lehet idézni, és irányítani is lehet. Közeledtüket általában elektromos zavarok jelzik, maguk mögött pedig ként hagynak.

Időpontok és helyszínek[szerkesztés]

  • 2007. tavasza – Cold Oak, Dél-Dakota

Zenék[szerkesztés]

  • Long Time – Boston
  • Stand By Your Man – Tammy Wynette
  • Carlin Production Music – Wrapped Around your Finger

Külső hivatkozások[szerkesztés]