Háztetőmoha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Syntrichia ruralis
Drehzahnmoos Tortula ruralis.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Valódi lombosmohák (Bryopsida)
Alosztály: Dicranidae
Rend: Pottiales
Család: Pottiaceae
Nemzetség: Syntrichia
Faj: S. ruralis
Tudományos név
Syntrichia ruralis
(Hedw.) F.Weber & D.Mohr
Szinonimák

Tortula ruralis

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Syntrichia ruralis témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Syntrichia ruralis témájú médiaállományokat és Syntrichia ruralis témájú kategóriát.

A Syntrichia ruralis (magyarul háztetőmoha) egy világszerte elterjedt lombosmoha faj. Legjellegzetesebb tulajdonsága a fogazott , áttetsző szőrszál a levelek csúcsán. Ez a moha egy xerophita faj, azaz nagyon jól tűri a kiszáradást és a magas hőmérsékletet. Találtak olyan herbáriumi példányt ami 14 év kiszáradt állapotot is túlélt és életképes maradt.

Előfordulás[szerkesztés]

A trópusi éghajlat kivételével minden éghajlati övezetben megtalálható ezek a laza párnát, gyepet alkotó a növények. Az alföldi régióktól kezdve a magasan fekvő szubalpin hegyvidéki régiókig előfordul. A természetes élőhelyeken leggyakrabban talajon és köveken található meg, ritkábban korhadékon és fakérgen, de mesterséges aljzatokon is előfordul: falakon, betonon, háztetőkön. Magyarországon mindenütt előforduló, gyakori faj.

Jellemzése[szerkesztés]

A háztetőmoha akár 8 cm magasra is megnőhet, de az átlagos mérete körülbelül 2–4 cm. Laza gyepet, néha párnát alkotnak az acrocarp (csúcstermő) növények. A levelek szárazon a hajtáson üstökszerűen felfele állnak. Nedvesen ívesen visszahajlanak, a szártól erősen elállók. A száraz növények vízzel érintkezve pillanatok alatt felélednek. A levelek alakja hosszúkás, csúcsuk lekerekített vagy kissé kihegyesedő, ami áttetsző, fogazott, hosszú szőrszálban végződik. A levélszél majdnem a tetejéig enyhén begöngyölt. A levélsejtek a levél tövénél hosszúkás négyszögletesek és áttetszőek. A levél többi részén rövidebbek kerekdedek, a csúcs felé haladva inkább már hatszögletesek, erősen papillásak, klorofillban gazdagok. A spóratok enyhén ívelt, a perisztómium fogak kétszeresen balra csavarodottak. A toknyél vörös színű.

Szinonimái[szerkesztés]

A háztetőmoha jelenlegi tudományos latin neve: Syntrichia ruralis (Hedw.) F. Weber & D. Mohr. A következő régi, szinonim tudományos nevei voltak:

  • Tortula intermedia (Bridel) De Notaris
  • Tortula ruralis (Hedw.) Gaertn et al.
  • Barbula ruralis Hedw.
  • Syntrichia ruraliformis (Besch.) Mans.

Irodalom[szerkesztés]

  • Brent D. Mishler, Melvin J. Oliver: Gametophytic phenology of Tortula ruralis, a desiccation-tolerant moss, in the Organ Mountains of southern New Mexico. Bryologist. 94 (2), 1991. S. 143-153.
  • Peter Sitte, Elmar Weiler, Joachim W. Kadereit, Andreas Bresinsky, Christian Körner: Lehrbuch der Botanik für Hochschulen. Begründet von Eduard Strasburger. 35. Auflage. Spektrum Akademischer Verlag, Heidelberg 2002, {{ISBN|382741010X}}.

Internetes hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dach-Drehzahnmoos című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.