Házi zugpók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Házi zugpók
Hím
Hím
Nőstény
Nőstény
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Pókszabásúak (Arachnida)
Rend: Pókok (Araneae)
Alrend: Főpókok (Araneomorphae)
Család: Zugpókfélék (Agelenidae)
Nem: Tegenaria
Latreille, 1804
Faj: T. domestica
Tudományos név
Tegenaria domestica
(Clerck, 1757)
Szinonimák
 • Araneus domesticus Clerck, 1758
 • Drassina ochracea Grube, 1861
 • Tegenaria dubia Blackwall, 1864
 • Mevianops fragilis Mello-Leitão, 1941
 • Coelotes amygdaliformis Zhu & Wang, 1991
 • Draconarius amygdaliformis Wang, 2003
 • Tegenaria domestica Simon, 1875
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Házi zugpók témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Házi zugpók témájú médiaállományokat és Házi zugpók témájú kategóriát.

A házi zugpók (Tegenaria domestica) a pókszabásúak (Arachnida) osztályának pókok (Araneae) rendjébe, ezen belül a főpókok (Araneomorphae) alrendjébe és a zugpókfélék (Agelenidae) családjába tartozó faj.

A Tegenaria póknem típusfaja.

Előfordulása[szerkesztés]

A házi zugpók eredeti előfordulási területe Európában volt; Svédországtól Görögországig,[1] valamint a Brit-szigetektől egészen Ázsiáig sokfelé előfordul. Manapság Nyugat-Ázsiában is vannak állományai.[2] Észak-Amerikába a Napóleoni háborúk idején került be; a pókot akaratlanul a brit fakereskedők hurcolták át az Atlanti-óceánon. Manapság pedig eme kontinensen, a kelet-kanadai szigettartományoktól egészen az Amerikai Egyesült Államokbeli Louisiana államig található meg.

Megjelenése[szerkesztés]

A teste hosszúkás, lapított fejtorral (cephalothorax) és egyenes potrohhal (abdomen). A test/lábak arány általában 50-60%, mely 7,5-11,5 milliméter a nőstény esetében és 6-9 milliméter a hím esetében. A hímet a nősténytől a következő jellemzők különböztetik meg: hosszabb és fürgébb lábak, felfújt tapogatólábak (pedipalpus) és hosszabb potroh. Továbbá a viselkedésük is más. Általában sötét narancssárgák vagy barnák, néha szürkék is lehetnek. A lábaik általában csíkozottak. a fejtoron két szürke vagy fekete csík fut végig. A potrohon az alapszínhez képest, világosabb mintázatok vannak. A nyolc szeme közül, hat előre néz.[2]

Életmódja[szerkesztés]

Kerüli a napsütötte részeket. A hálója tölcsérszerű, számos kinyúlással.[3] A házban élő nőstény, ha elég meleg van és nem zavarják, akár 7 évet is elélhet, míg a szabadban élő nőstény a tél beálltával elpusztul. A hím nem készít hálót, hanem rövidke életét a nőstények felkutatásával tölti. A házi zugpók háló nélkül is képes vadászni. Az ember elől elfut, de ha nincs kiút, akkor harap. A harapása nem fájdalmas, az emberre nézve nem veszélyes.[4]

Szaporodása[szerkesztés]

Késő ősszel a nőstény hálóból szőtt tokba 50 darab petét rak, melyre aztán vigyáz. A kis pókok kora és középső áprilisban kelnek ki; felnőttkorukig akár hétszer is vedlenek.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Checklist of Danish Spiders (Araneae). Version 26-10-2011 (list Archiválva 2016. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben)
 2. a b Steve Jacobs: Barn Funnel Weaver spider. Penn State Department of Entomology, 2012. (Hozzáférés: 2007. május 14.)
 3. Christopher Hunt: Species Tegenaria domestica - Barn Funnel Weaver - BugGuide.Net. Iowa State University. (Hozzáférés: 2007. május 27.)
 4. Tegenaria spp. - British Arachnological Society. British Arachnological Society, 2013. [2012. december 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 6.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tegenaria domestica című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

 • Clerck, C. 1758: Svenska spindlar, uti sina hufvud-slågter indelte samt under några och sextio särskildte arter beskrefne och med illuminerade figurer uplyste. Stockholmiae.
 • Paquin, P.; Vink, C.J.; Dupérré, N. 2010: Spiders of New Zealand: annotated family key & species list. Manaaki Whenua Press, Lincoln, New Zealand. ISBN 9780478347050