Ház az utca végén

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ház az utca végén
(House at the End of the Street)
2012-es amerikai–kanadai film
RendezőMark Tonderai
ProducerPeter Block, Hal Lieberman, Aaron Ryder
Műfajthrillerfilm
ForgatókönyvíróDavid Loucka, Jonathan Mostow
FőszerepbenJennifer Lawrence
Max Thieriot
Elisabeth Shue
ZeneTheo Green
OperatőrMiroslaw Baszak
VágóSteve Mirkovich, Karen Porter
Gyártás
GyártóFilmNation Entertainment
Ország USA,  Kanada
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszínOttawa
Játékidő110 perc
Költségvetés6,9 millió dollár[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország Budapest Film
BemutatóUSA 2012. szeptember 21.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel42 781 908 dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Ház az utca végén (eredeti cím: House at the End of the Street) egy 2012-es amerikai horror-thriller, melyet Mark Tonderai rendezett, a főszereplők Jennifer Lawrence, Max Thieriot, Gil Bellows és Elisabeth Shue.

A film története egy Elissa nevű tizenéves lány körül forog, aki a nemrégiben elvált anyjával együtt új környékre költözik. Hamarosan észreveszik, hogy az a ház van az utca végén, ahol borzalmas kettős gyilkosság történt. Egy lány, akit Carrie Anne-nek hívnak, nyomtalanul eltűnt. Elissa és Carrie Anne bátyja, Ryan között kapcsolat kezd kialakulni, aki most egyedül él a házban.

Annak ellenére, hogy a film negatív válaszokat kapott a kritikusoktól, kereskedelmi szempontból jól teljesített.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A film nyitójelenetében egy fiatal pszichopata lány a viharos éjszaka közepén kalapáccsal megöli a szüleit.

Négy évvel később egy nemrég elvált asszony, Doktor Sarah Cassidy (Elisabeth Shue), és 17 éves lánya, Elissa (Jennifer Lawrence) egy kis előkelő városba költöznek. A házuk közelében az a ház van, ahol a lemészárolt család lakott. Carrie Anne Jacobson megölte a szüleit, majd elmenekült az erdőbe, és azóta soha többé nem látták. Carrie Anne bátyja, Ryan Jacobson (Max Thieriot) az egyetlen túlélő. Ryan jelenleg egyedül él és gyűlöli az ő szomszédját; Bill Weaver (Gil Bellows), egy helyi rendőr és Ryan egyetlen támogatója.

Az anya-lánya kapcsolat egyre rosszabbodik, amikor Elissa komolyabban kezd Ryan iránt érezni. Az anyja ellenzi hogy együtt legyenek kettesben, de Elissa elmondja hogy Ryan magányos és kedves, szelíd fiú. Ryan megbízik Elissában és elmondja neki, hogy Carrie Anne véletlenül sérült meg, amikor még kicsi volt. Jobban kellett volna rá vigyáznia, amikor a szülők kábítószer-hatás alatt álltak. Az elszenvedett baleseti agykárosodás tette őt rendkívül agresszívé, ami miatt megölte a szüleit. Rájövünk, hogy Ryan titokban vigyáz a már látszólag felnőttebb Carrie Annere (Eva Link) egy rejtett szobában. Amikor Carrie Anne elmenekül, Ryan véletlenül megöli őt, miközben megpróbálja elrejteni mások elől. Bánatában elmegy az egyik étterembe, ahol találkozik egy kedves, Peggy (Jordan Hayes) nevű pincérnővel.

Amikor a zabolátlan középiskolás fiúk felveszik Ryan ellen a harcot, elmenekül az erdőbe. Elissa viszont elhajt a házához, hogy eloltsa a tűzet, amit próbáltak felgyújtani. Észreveszi, hogy tampon van a konyha szemetesében és gyanakodva körbevizsgálja a házat. Megtalálja a titkos szobát, ahol megtámadja Carrie Anne, akiről kiderül hogy valójában Peggy. Ryan benyugtatózza "Carrie Annet" miközben kétségbeesetten kiabál. Elissának azt mondja, hogy várja meg odafenn, de közben megtalálja Peggy pénztárcáját a konyhában. Nyilvánvalóvá válik, hogy Ryan elrabolt egy Carrie Annehez hasonló pincérnőt. Elissa megpróbálja elhagyni a házat, de a fiú leüti őt.

Elissa amikor felébred, megkötözve találja magát. Ryan elmondja, hogy Carrie Anne valóban meghalt a hintabalesetben, és a szülei őt büntették érte. Kiderül, hogy ő volt az aki megölte őket. Elmondja, hogy akarja Elissát, de szüksége van Carrie Anne-re is, csak nem lehetnek egyszerre mindketten ott. Weaver rendőrtiszt megérkezik Ryan házához, hogy megkeresse Elissát, de Ryan leszúrja őt és meghal. Közben Elissa kiszabadítja magát, majd megpróbál elmenekülni, de Ryan elkapja őt, és a kocsija csomagtartójába teszi Peggy holtteste mellé. Sarah is megérkezik a házhoz, őt is leszúrja Ryan. Elissának sikerül kiszabadítania magát a fogságból és végül lelövi Ryant Weaver fegyverével.

Elissa és Sarah elköltöznek; Ryan pszichiátriai osztályra kerül. Egy visszaemlékezés megmutatja, hogy a fiatal Ryan születésnapi gyertyái lassan már elolvadnak. Az anyja "Carrie Anne"-nek hívja, és amikor Ryan tiltakozik, hogy az ő neve Ryan, s nem Carrie Anne, pofon vágja őt; kiderül, hogy a szülei arra kényszerítették, hogy a ruháit úgy viselje, mint Carrie Anne a halála előtt.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. változat (2014)[3] 2. változat (2015)[4]
Jennifer Lawrence Elissa Cassidy Csuha Borbála Földes Eszter
Elisabeth Shue Sarah Cassidy Söptei Andrea Orosz Anna
Max Thieriot Ryan Jacobson Fehér Tibor Baráth István
Eva Link Carrie Anne Vági Viktória
Gil Bellows Bill Weaver rendőrtiszt Jakab Csaba Kőszegi Ákos
Nolan Gerard Funk Tyler Reynolds Jakab Márk Szkárosi Márk
Joy Tanner Bonnie Reynolds Ullmann Mónika Mics Ildikó
Craig Eldridge Dan Gifford Bezerédi Zoltán Galbenisz Tomasz

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Box office / business for House at the End of the Street. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. augusztus 26.)
  2. Ház az utca végén. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. augusztus 26.)
  3. Ház az utca végén - 1. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. május 17.)
  4. Ház az utca végén - 2. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. május 17.)

További információk[szerkesztés]