Háromfogú csavarcsiga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Háromfogú csavarcsiga
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Puhatestűek (Mollusca)
Altörzs: Héjasok (Conchifera)
Osztály: Csigák (Gastropoda)
Alosztály: Orthogastropoda
Öregrend: Heterobranchia
Rend: Pulmonata
Alrend: Eupulmonata
Alrendág: Stylommatophora
Öregcsalád: Enoidea
Család: Enidae
Alcsalád: Eninae
Nem: Chondrula
Faj: C. tridens
Tudományos név
Chondrula tridens
O. F. Müller, 1774
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Háromfogú csavarcsiga témájú médiaállományokat és Háromfogú csavarcsiga témájú kategóriát.

A háromfogú csavarcsiga[1] vagy tonnacsiga[2] (Chondrula tridens) sztyeppei csigafaj, amely Dél-Európától egészen az Urálig előfordul.

Megjelenése[szerkesztés]

A háromfogú csavarcsiga háza

A csigaház 7–18 mm magas, 4–7 mm széles, 7-8 kanyarulatból áll. Megnyúlt hengeres kúpos alakú, színe sárgásbarna szaruszínű, kissé fényes, finoman rovátkolt. Szájadéka peremén erős fehér ajakduzzanat látható, amelyen három fogszerű nyúlvány található (egy a felső, egy a külső, egy pedig a tengelyhez közeli alsó részén; utóbbi fölött néha egy gyengén fejlett negyedik fog is van). Kelet-ukrajnai populációjának szájadéka keskenyebb.

Előfordulása és életmódja[szerkesztés]

A háromfogú csavarcsiga mediterrán és pontusi elterjedésű, Délnyugat-Franciaországtól Olaszországon és a Balkánon át egészen a Dél-Urálig és Észak-Iránig fordul elő. Északon Litvánia és Belorusszia, délen Törökország elterjedésének határa. Szardínián nem található meg. Svájcban 1500, Bulgáriában 1900 m magasságig találták meg.

Melegkedvelő csiga, napos és száraz réteken, sziklagyepeken él; tipikus sztyeppei faj. Száraz időben a talaj felső rétegébe húzódik vissza, meleg és nedves időjárás esetén a felszínen is megtalálható. Inkább a meszes talajt kedveli, de savanyú talajban is előfordul. Bomló növényi részekkel táplálkozik.

Magyarországon nem védett

Források[szerkesztés]

  1. Domokos Tamás, Pelbárt Jenő: A magyarországi recens puhatestűek (Mollusca) magyar köznyelvi elnevezései Archiválva 2013. október 19-i dátummal a Wayback Machine-ben (2011) Malakológiai Tájékoztató, 25–39, 2011.
  2. Krolopp Endre: Csigák, kagylók. Móra Ferenc Könyvkiadó, Budapest 1981. ISBN 9631126102
  • Chondrula tridens AnimalBase
  • V. Kuznecova, G. Skujienė: Is Chondrula tridens (Müller, 1774) an invasive snail species in Lithuania? Ekologija 2013. Vol. 59. No. 2. p. 111–121
  • Chondrula tridens Моллюски Беларуси

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]