Gyimesi László (zongorista)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyimesi László
Született1948. június 17. (75 éves)
Szentes
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
Tisztségeelnök (Művészeti Szakszervezetek Szövetsége)
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (–1971)
SablonWikidataSegítség

Gyimesi László (Szentes, 1948. június 17. –) magyar zongorista.

Életrajz[szerkesztés]

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Budapesten végzett, ahol elnyerte az Akadémia Fődíjat. Tanárai az Akadémián Solymos Péter és Simon Albert voltak. Ezt követően tanult Anda Géza keze alatt, Zürichben, Sebők Györgynél az Indiana Universityn, Bloomington (Indiana) városában, Stefan Askenase irányításával, Bonnban.[1]

Gyimesi több nemzetközi zongora-versenyen szép sikereket ért el, beleértve a Leedsi Nemzetközi zongoraversenyt, a Liszt-Bartók Versenyt Budapesten, a Valenciai Nemzetközi zongoraversenyt, az Iturbi-díjért. Szólókoncerteket adott az USA, Kanada, Japán, Kuba, és a legtöbb európai ország hangversenytermeiben. Zenekarok, amelyekkel mint szólista lépett fel: a Sinfonieorchester Basel, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a RIAS Szimfonikus Zenekar, a Svájci Olasz Rádió Zenekara, a Tonhalle Orchester Zürich és a Philharmonia Hungarica.

Tanított a Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunston, Stuttgartban, 1986 óta a Musik-Akademie der Stadt Bázelban - Hochschule für Musik, valamint zongorát tanított a Hochschule für Musikon, Karlsruhe városában, a Hochschule für Musikon, Freiburgban. Mesterkurzusokat tartott az USA, Japán, Spanyolország, Franciaország, Magyarország egyetemein,[2] majd mesterkurzusát a zongoratechnikáról a Diplomero adta ki.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Biography. [2018. szeptember 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 24.)
  2. Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete

Külső linkek[szerkesztés]