Győri Andrea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Győri Andrea
Győri Andrea 2014-ben
Győri Andrea 2014-ben
Élete
Születési névGyőri Andrea
Született1973. december 23. (50 éves)
Székesfehérvár
SzüleiP. Boda Ilona
Pályafutása
Első műveAz Örömlény (2014)

Győri Andrea (Székesfehérvár, 1973. december 23. –) író, újságíró, kommunikációs szakember. Édesanyja P. Boda Ilona festőművész (Munkái olaj hatású akvarellek. Számos díjjal rendelkezik, kiállításai népszerűek a stílust kedvelők körében.) Testvére Péterfi Ádám Axel büntetőjogász-közgazdász.

Szakmai életrajza[szerkesztés]

Pályafutását székesfehérvári, országos budapesti és veszprémi médiumokban folytatta. Korai, szárnypróbálgató éveit a Fejér Megyei Hírlapnál és az Ifjúsági Magazinnál kezdte, majd a Diákújságírók Országos Szövetsége (DUE) riportpályázatain lett 1991-ben első, 1992-ben pedig második helyezett. Ezt követően a Petőfi Rádió gyakornoka, később munkatársa lett. Tíz éven át dolgozott a Magyar Televízió különböző szerkesztőségeiben élő adások és dokumentum- valamint utazási sorozatok szerkesztőjeként, riportereként. Ezzel párhuzamosan a Zikkurat Produkció és a Sziget Produkció Stúdió Virágzó Magyarország című sorozatának szerkesztő-rendezője volt. A kereskedelmi televíziózásban az RTL Klub Reggeli című műsorának szerkesztőjeként vett részt, valamint több vidéki rádióban és televízióban dolgozott, mint pl a székesfehérvári Vörösmarty Rádiónál, a Fehérvár Televíziónál és a veszprémi Rádió Jamben. Televíziós és rádiós munkásságát az etűdök, jegyzetek, publicisztikák írása is jellemezte. 2009-ben Keszthely mellé, Balatonberénybe költözött, ahol tevékenységét karitatív területen folytatta, miközben elkészítette első hosszabb lélegzetű, egyben sikeres, a mértékadó kritikusok szerint kultikus írását, „Az Örömlény” című regényt, amely először 2014-ben, majd 2015-ben került a könyvesboltokba.

Karitatív tevékenységei[szerkesztés]

A szerző felnőtt életpályája során évtizedek óta a kiszolgáltatottak sorsáért harcolt, felsőoktatási tanulmányait is részint ez irányban folytatta. A gyermek- és állatvédelem aktivistája. Nevelőintézetben élő gyermekeknek igyekszik otthont találni, ezzel segítve a családba integrálásukat. Elhagyott, vagy megkínzott állatok életéért és szellemi-lelki rehabilitációjáért tevékenykedik. Ugyanakkor írásaiban szeretné felhívni embertársai figyelmét arra is, hogy a világ, és a benne élők sorsa nézőpont és viszonyítás, hozzáállás kérdése.

Az Örömlény című kötet részben önéletrajzi ihletésű, részben számos, különböző sorshelyzeteket megélt családokkal készített interjú végeredményeként formálódott regénnyé, amelynek a folytatása, egyben lezárása 2015-ös év végi megjelenéssel várható.

Források[szerkesztés]