Gyönyörű teremtmény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyönyörű teremtmény
(Beautiful Creatures)
2000-es brit film
RendezőBill Eagles
ProducerSimon Donald
Műfaj
Főszerepben
ZeneMurray Gold
VágóJon Gregory
Gyártás
Ország Egyesült Királyság
Nyelvangol
Játékidő86 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2000. augusztus 23. (Egyesült Királyság)
2001. június 5. (Magyarország)
Korhatár18 IV. kategória (F/6877/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Gyönyörű teremtmény (eredeti címe: Beautiful Creatures) 2000-es brit bűnügyi film, amelyet Bill Eagles rendezett. A forgatókönyvet Simon Donald készítette. A produkció főszerepében Rachel Weisz, Susan Lynch és Iain Glen. 2000. augusztus 23-án mutatták be az Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztiválon, majd 2001. január 19-től kezdték vetíteni az Egyesült Királyságban.[1] Magyarországon nem futott a mozikban, hanem 2001. június 5-től videokazettán volt elérhető.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Dorothy és barátja, Tony, a férfi nagybátyjának temetéséről utaznak haza. Tony a barátnőjét vádolja a golfütőinek elvesztésével, és durván összevitatkoznak. A férfi feldúlja a közös lakásukat, Dorothy pedig úgy dönt, hogy Londonba utazik a kutyájával. A buszmegálló felé azonban a kutya elszalad, és Dorothy megismerkedik Petulával. Petula párja, Brian, részegen fojtogatja a nőt, amíg Dorothy fejbe nem vágja Briant. A két nő hazaviszi a férfit, és a fürdőszobába zárják.

Miközben a két nő jobban megismerkedik egymással, Brian szerencsétlenül elesik, és az esésben halálát leli. Dorothy javasolja Petulának, hogy úgy kell tennie, mintha a férfi eltűnt volna. Brian eltűnésére kiérkezik Hepburn nyomozó, akinek megtetszik Petula, de gyanakvását nem tudja elaltatni. Mikor Petula kibontja a leveleit, az egyikben megtalálja Brian ujját, és egy telefonszámot. A telefont Dorothy veszi fel, aki kieszelte, hogy váltságdíjat követeljenek Brianért, mintha még élne. Petula odaadja az ujjat a detektívnek, és közli, hogy egymillió fontot követelnek tőlük Brianért.

Hepburn elviszi az ujjat a laborba, ahol gyanúja beigazolódik: az ujj már egy holttesttől érkezett. A nyomozó felveszi a kapcsolatot Brian bátyjával, Ronnie-val, és azt állítja, hogy kétmillió font váltságdíjat kérnek a férfiért. Hepburn saját kis tervét szövögetve elülteti Ronnie-ban a gyanút, hogy az öccse valószínűleg pénzt akar kicsalni tőle, amire Ronnie megfenyegeti Petulát, hogy ne szórakozzanak vele.

Dorothy lakásán megjelenik Tony, aki továbbra is a golfütőit keresi. Kiderül, hogy a táskájában tartja a drogkészletét, és kényszeríti őket, hogy beadják azt neki. A két nőnek sikerül a hálószobában lekötözi Tonyt, Petula pedig hazamegy. Később Petulát meglátogatja Hepburn, aki megpróbálja a saját oldalára csábítani, de a nő nem áll kötélnek. Ezután megjelenik Ronnie, aki továbbra is gyanakszik a nőre, de elhozza a váltságdíjat, és odaadja Hepburnnek. Hepburn leszámolja magának a felét, és odaadja a maradékot a nőnek, akit aztán követni kezd. Mikor Petula Dorothy kutyájánál rejti el a pénzt, a nyomozó megbilincseli a nőt, és a kutya után rohan.

Hepburnnek sikerül egészen Dorothy házáig követnie az állatot, ahol Tony lelővi őt, Tonyt pedig a szintén őket követő Ronnie lövi le. Mikor Ronnie Dorothy-ra szegezi a pisztolyt, a kiszabadult Petula lepuffantja egy pisztollyal. A két nő megtalálja a váltságdíj másik felét is, és elutaznak egy új élet reményében.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[2]
Dorothy Susan Lynch Németh Kriszta
Petula Rachel Weisz Ullmann Mónika
George Hepburn vizsgálónyomozó Alex Norton Háda János
Ronnie McMinn Maurice Roëves Balázsi Gyula
Tony Iain Glen Dózsa Zoltán
Brian McMinn Tom Mannion Mikula Sándor
őr a vonaton Jake D'Arcy n.a
nő a parton Juliet Cadzow n.a
homáros férfi a parton John Murtagh Kajtár Róbert

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A film vegyes benyomást keltett a filmkritikusokban. A Rotten Tomatoeson 38%-os minősítést ért el 60 értékelés alapján, az összefoglaló szerint: „Hihetetlen, egyenetlen és indokolatlanul erőszakos, ez az ezotrogéntől fűtött bűnügyi kalandfilm nem rendelkezik a Thelma és Louise vagy Guy Ritchie munkásságának finomságával.”[3] Jonathan Rosenbaum a Chicago Readertől azt írta: „Az író és társproducer Simon Donald hatékony cselekményt kínál, Bill Eagles rendező pedig tudja, hogyan kell a színészeket és az akciót ütemezni.”[3] Derek Elley a Varietytől azt írta: „Olyan, mint egy film, amelynek forgatókönyve a forgatás harmadik napján eltűnt.”[3] Roger Ebert így jellemezte a filmet: „Egy film a közelmúlt filmművészetének két legundorítóbb nőjéről, és a film azt hiszi, hogy a férfi szereplők a gonosztevők.”[3]

A MetaCritic 40 pontot adott a 100-ból 22 vélemény alapján.[4] Michael O'Sullivan a Washington Posttól azt írta: „Csodálatosan erőt adó nézni, ahogy Petula és Dorothy megfordítják az asztalt a tesztoszteron-őrült kínzóikkal szemben.”[4] Lisa Schwarzbaum az Entertainment Weeklytől azt mondta: „Túlstilizált pszeudo-thriller.”[4] Stephen Holden a New York Timestól azt írta: „Ez a film, amely alantas válasz a Thelma és Louise-ra, ugyanolyan undorító, mint bármelyik agyatlan, vérben tocsogó hollywoodi akció-kalandfilm.”[4]

Bevétel adatai[szerkesztés]

A Box Office Mojo szerint a film 313 ezer dollárt szerzett bevételként, a költségvetésről nincs adat.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Internet Movie Database
  2. iszdb.hu
  3. a b c d Rotten Tomatoes
  4. a b c d MetaCritic
  5. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]