Ugrás a tartalomhoz

Focus Features

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Focus Features
Típus
 • filmgyártó vállalat
 • szervezet
Alapítva2002
SzékhelyUniversal City
AlapítóDavid Linde
Iparágfilmipar
TulajdonosNBC Universal
Termékekfilm
AnyavállalataUniversal Pictures
A Focus Features weboldala
SablonWikidataSegítség

A Focus Features LLC egy amerikai filmgyártó és -forgalmazó vállalat, amely a Comcast tulajdonában van, a teljes tulajdonú leányvállalatának, az NBCUniversalnak a Universal Pictures részlegén keresztül. A Focus Features független és külföldi filmeket forgalmaz az Amerikai Egyesült Államokban és nemzetközi szinten.

2018 novemberében a The Hollywood Reporter az év forgalmazójának választotta a Focus Features-t az év áttörő dokumentumfilmje, a Won't You Be My Neighbor? és Spike Lee Csuklyások – BlacKkKlansman című filmje után elért sikereiért.[1] A stúdió eddigi legsikeresebb filmje a Downton Abbey, amely világszerte 194,3 millió dollárt hozott a kasszáknál.

Történet[szerkesztés]

A Focus Features az USA Films, a Universal Focus és a Good Machine 2002-es divíziós egyesüléséből jött létre. Az USA Films-t Barry Diller hozta létre 1999-ben, amikor megvásárolta a Seagramtól az October Films és a Gramercy Pictures cégeket, és egyesítette a két vállalatot.[2][3]

2004 márciusában a Focus Features újraindította a Rogue Pictures című műfaji kiadót.

2014-ben a FilmDistrict egyesült a Focus-szal, és a High Top Releasing kereskedelmi névre változott. 2015 májusában a Gramercy Pictures-t a Focus felélesztette, mint műfaji kiadót, amely akció-, sci-fi- és horrorfilmekkel foglalkozott.[4]

2016 februárjában a Focus egyesült a Universal Pictures Internationalnel egy új stratégia részeként, amelynek célja "a speciális filmek beszerzésének és gyártásának összehangolása a globális piacon".[5][6][7]

2017 áprilisában a Vine Alternative Investments visszavásárolta a Focus Features 2008 előtti Rogue filmtárát.[8]

Focus World[szerkesztés]

2011 augusztusában a Focus Features elindította a Focus World nevű kiadót, amely a video on demand piacra összpontosít, és a kezdeti tervek szerint évente 15 filmet fog forgalmazni, havonta egy filmet.[9]

Forgalmazók[szerkesztés]

Ausztrália[szerkesztés]

Egyesült Királyság[szerkesztés]

Egyesült Államok[szerkesztés]

Kanada[szerkesztés]

Forgalmazóként a Focus eddigi legsikeresebb észak-amerikai bemutatója a 2019-es Downton Abbey című film, amely az első hétvégén 84,5 millió dollárt hozott a kasszáknál, és megelőzte a Brokeback Mountain – Túl a barátságon-t, amely 83 millió dollárt hozott az észak-amerikai jegypénztáraknál.[10] Ez azonban nem tartalmazza a Traffic hazai összbevételét, amely az USA Films égisze alatt 124,1 millió dollárt hozott. A Coraline és a titkos ajtó című animációs film (amelyet a Focus nem gyártott, de forgalmazott) szintén nagy nyereséget hozott a cégnek. Bár a Focus a sikertelen megjelenések ellenére is állandóan nyereséges volt, és nemzetközi értékesítési részlege (ami szokatlan a stúdiók speciális filmes részlegei között) lehetővé teszi, hogy a külföldi és a belföldi bevételek mellett a megjelenésekből származó bevételeket is megkapja.[11] DVD- és filmjogokból származó bevételeit olyan kultikus klasszikusok növelik, mint a Gyagyák a gatyában, avagy tudom, kit fűztél tavaly nyáron.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. How Focus Features Rediscovered Its Knack for Making Award-Winning Films
 2. Diller gets back into movies. The Telegraph-Herald. (Hozzáférés: 2015. április 1.)
 3. Universal Adds Division for Specialty Films. Los Angeles Times, 1999. szeptember 28. (Hozzáférés: 2013. szeptember 2.)
 4. Focus Revives Gramercy Pictures Label For Genre Films”, 2015. május 20. (Hozzáférés: 2015. május 20.) 
 5. FOCUS FEATURES AND UNIVERSAL PICTURES INTERNATIONAL PRODUCTIONS TO MERGE OPERATIONS UNDER FOCUS FEATURES BANNER”, NBCUniversal , 2016. február 4. (Hozzáférés: 2016. október 30.) 
 6. Focus Features Shake-Up: Peter Schlessel Out”, The Hollywood Reporter (Hozzáférés: 2016. október 30.) 
 7. Focus Features Shake-Up: What's Behind Peter Schlessel's Abrupt Exit”, The Hollywood Reporter (Hozzáférés: 2016. október 30.) 
 8. New Village Roadshow Co-Owner Vine Acquires Manchester Film Library, 2017. április 27.
 9. Focus Features Launches VOD Premiere Label Focus World. Indiewire.com , 2011. augusztus 23. (Hozzáférés: 2016. október 3.)
 10. Downton Abbey' Becomes Focus Features' Highest-Grossing Pic At Domestic B.O. With $84M+, Unseating 'Brokeback Mountain. Deadline , 2019. október 17.
 11. Claudia Eller, "Positive cash flow through hits and misses makes Focus Features an attractive asset", Los Angeles Times, May 25, 2010.

További információk[szerkesztés]