Gyárfás István (történész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyárfás István
Született1822. július 17.
Dömsöd
Elhunyt1883. július 16. (60 évesen)[1]
Kiskunhalas
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásajogász, táblabíró, történész
A Wikimédia Commons tartalmaz Gyárfás István témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Léczfalvi Gyárfás István (Dömsöd, 1822. július 17.Kiskunhalas, 1883. július 16.) magyar jogász, táblabíró, történész, az MTA levelező tagja.

Életpályája[szerkesztés]

Nemes léczfalvi Gyárfás Pál prédikátor és Páli Zsuzsanna fiaként született, 1822. július 21-én keresztelték Dömsödön.[2] Édesapja református lelkészként került Kiskunhalasra, így gyermekkorában itt nevelkedett, majd itt végezte a gimnáziumot is. Jogi tanulmányait Debrecenben kezdte és 1847-ben ügyvédi oklevelet szerzett Pesten.

Ügyvédi gyakorlatát Eperjesen, Pozsonyban és Pesten végezte. Később hazatért Kiskunhalasra. 1848–1849-ben Kiskunhalason részt vett a forradalmi eseményekben, a város aljegyzőként, és szabadcsapatot is szervezett. Világos után menekülnie kellett, mert körözték, de 1850-ben végül felmentették.

1851-től Kiskunfélegyháza járási alkapitánya, majd 1854-től Gödöllőn szolgabíró. 1862-től kerületi táblabíró lett Kiskunhalason. 1871-től Szabadka városában királyi ügyész, 1873-tól ítélőtáblai rendes bíró Budapesten.

1870–1876 között a kiskunhalasi református egyház főgondnoka volt. 1878-tól az MTA levelező tagja lett. A Magyar Történelmi Társulat választmányi tagja volt.

Munkássága[szerkesztés]

Jogász hivatása mellett történeti kutatásokat is végzett. Fő szakterületei a jászkunok története, de nyelvészeti, régészeti emlékek feltárásai, vizsgálatai is foglalkoztatták. Emellett jogi, gyümölcsészeti és kertészeti írásai is megjelentek.

Cikkei, tanulmányai olvashatóak a Fővárosi Lapok, a Vasárnapi Ujság, a Protestáns Egyházi és Iskolai Lap, a Halasi Újság című lapokban.

Művei[szerkesztés]

Emlékezete[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Jog Jogportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap