Gulszum Muszejevna Bolgarszkaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gulszum Bolgraszkaja
Született1891. október 15.
Kazany, Orosz Birodalom
Elhunyt1968. január 9. (76 évesen)
Kazany, Tatár ASZSZK, Szovjetunió
Állampolgársága
Foglalkozásaszínész
Kitüntetései
SírhelyeNovo-tatarszkoje temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Gulszum Bolgraszkaja témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gulszum Muszejevna Bolgarszkaja, tatárul: Өммегөлсем Муса кызы Әҗимова-Колмәмәт-Мостафина, oroszul: Гульсум Мусеевна Болгарская (Kazany, 1891. október 15. – Kazany, 1968. január 10.) tatár színésznő.

Családja[szerkesztés]

Apja Musza Mosztafin volt és három lánytestvére volt. Első férje, Barij Bolgarszkij (1884–1927), a második Hamit Kolmamet (1895–1942) volt. Mindketten színészek voltak.

Életútja[szerkesztés]

1910-ben kezdett a Szajar társulatban dolgozni. Kezdetekben akár több szerepet is játszott egy előadásban. 1917 és 1922 között a polgárháború éveiben katonai klubokban lépett fel a Vörös Hadsereg katonái és munkások előtt. Aztán az első tatár szovjet színjátszó társulat színésznője lett. 1922 és 1968 között a Tatár Állami Akadémiai Színház művésze volt. 1968. január 10-én halt meg Kazanyban, és a tatár temetőben temették el.

Főbb színházi szerepei[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Болгарская, Гульсум Мусеевна című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]