Grossmann Marcell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Grossmann Marcell
Marcel Grossmann.png
Életrajzi adatok
Született1878. április 9.
 Magyarország, Budapest,
Elhunyt1936. szeptember 7. (58 évesen)
 Svájc, Zürich,
Ismeretes mint matematikus
Nemzetiség magyar
Iskolái
Pályafutása
Szakterület matematika, geometria
Tudományos fokozat egyetemi tanár
A Wikimédia Commons tartalmaz Grossmann Marcell témájú médiaállományokat.

Grossmann Marcell (Marcel Grossmann) (Budapest, 1878. április 9.Zürich, 1936. szeptember 7.) matematikus az Eidgenössische Technische Hochschule (Zürich) tanára, a leíró geometria volt a szakterülete. Albert Einstein barátja és osztálytársa volt. Grossmann hangsúlyozta Einstein számára a Riemann-geometria fontosságát, mely szükséges lépés volt az általános relativitáselmélet kidolgozásához.

Életrajz[szerkesztés]

Zsidó származású volt, édesapja Grossmann Gyula családja eredetileg Elzászból származott, de ő már Svájcból került Budapestre, ahol 1870-ben gyárat alapított, mint résztulajdonos. Édesanyja Katharina Henriette Lichtenhahn és volt egy bátyja is. A mezőgazdasági gépeket gyártó gyáruk a mostani Lehel tér közelében működött.[1][2]

Marcell Budapesten született és a Berzsenyi Gimnáziumba járt középiskolába.[3] A Grossmann család 1893-ban visszaköltözött Svájcba. Itt 1896-ban Grossmann, Einstein és Einstein későbbi felesége Marity egyszerre kezdték meg tanulmányaikat az Eidgenössische Technische Hochschule-n, Zürichben. 1901-ben Grossmann a szakdolgozatán dolgozott Wilhelm Fiedlernél.

1912-ben mikor Einstein a Zürichi Egyetemre került, felvetette Grossmannak, hogy valamilyen koordináta-rendszertől független „abszolút kalkulusra” van szüksége. Grossmann tájékoztatta, hogy az készen van, ez a Riemann-geometria. 1913-ban közös cikket írtak Einsteinnel az általános relativitáselméletről. Ezután Einsteinnek még David Hilbert 1915-ös görbülettel kapcsolatos munkájára volt szüksége elméletének 1916-os kiteljesítéséhez.

Emlékezete[szerkesztés]

Tiszteletére a relativisták 1975 óta háromévente Marcel Grossmann találkozókat szerveznek.[4] A matematikusok kiemelkedő tudományos munkásságának elismeréseként Marcel Grossmann-díjat is alapítottak.[5]

Cikkei[szerkesztés]

  • A. Einstein és M. Grossmann. Entwurf einer verallgemeinerten Relativitätstheorie und einer Theorie der Gravitation. Zeitschrift fur Mathematik und Physik, 62:225, 1913.
  • A. Einstein és M. Grossmann. Kovarianzeigenschaften der Feldgleichungen der auf die verallgemeinerte Relativitätstheorie gegründeten Gravitationstheorie. Zeitschrift fur Mathematik und Physik, 63:215-225, 1914.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lukács Béla: THE 200 YEARS OF BOLYAI, CONSTRUER OF NONEUCLIDEAN GEOMETRY Benne: Einstein, Bolyai és Grossmann Marcell tudományos kapcsolata
  2. JEWS IN MATHEMATICS (angol nyelven). jinfo.org. (Hozzáférés: 2011. október 2.)
  3. Szegő Iván Miklós: Einstein és elfeledett magyar segítői, National Geographic
  4. MARCEL GROSSMANN MEETINGS on general relativity (angol nyelven). icra.it. (Hozzáférés: 2011. szeptember 5.)
  5. MARCEL GROSSMANN AWARDS (angol nyelven). icra.it. (Hozzáférés: 2011. szeptember 5.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Marcel Grossmann (angol nyelven). Mathematics Genealogy Project. (Hozzáférés: 2011. szeptember 5.)
  • Marcel Grossmann (angol nyelven). groups.dcs.st-and.ac.uk. (Hozzáférés: 2011. szeptember 5.)