Grossmann Marcell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grossmann Marcell
Született1878. április 9.[1]
Budapest
Elhunyt1936. szeptember 7. (58 évesen)[1]
Zürich
Állampolgárságasvájci
Foglalkozásamatematikus
Iskolái
Halál okasclerosis multiplex
A Wikimédia Commons tartalmaz Grossmann Marcell témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Grossmann Marcell (Marcel Grossmann) (Budapest, 1878. április 9.Zürich, 1936. szeptember 7.) matematikus az Eidgenössische Technische Hochschule (Zürich) tanára, a leíró geometria volt a szakterülete. Albert Einstein barátja és osztálytársa volt. Grossmann hangsúlyozta Einstein számára a Riemann-geometria fontosságát, mely szükséges lépés volt az általános relativitáselmélet kidolgozásához.

Életpályája[szerkesztés]

Zsidó származású volt, édesapja Grossmann Gyula családja eredetileg Elzászból származott, de ő már Svájcból került Budapestre, ahol 1870-ben gyárat alapított, mint résztulajdonos. Édesanyja Katharina Henriette Lichtenhahn és volt egy bátyja is. A mezőgazdasági gépeket gyártó gyáruk a mostani Lehel tér közelében működött.[2][3]

Marcell Budapesten született és a Berzsenyi Gimnáziumba járt középiskolába.[4] A Grossmann család 1893-ban visszaköltözött Svájcba. Itt 1896-ban Grossmann, Einstein és Einstein későbbi felesége Marity egyszerre kezdték meg tanulmányaikat az Eidgenössische Technische Hochschule-n, Zürichben. 1901-ben Grossmann a szakdolgozatán dolgozott Wilhelm Fiedlernél.

1912-ben mikor Einstein a Zürichi Egyetemre került, felvetette Grossmannak, hogy valamilyen koordináta-rendszertől független „abszolút kalkulusra” van szüksége. Grossmann tájékoztatta, hogy az készen van, ez a Riemann-geometria. 1913-ban közös cikket írtak Einsteinnel az általános relativitáselméletről. Ezután Einsteinnek még David Hilbert 1915-ös görbülettel kapcsolatos munkájára volt szüksége elméletének 1916-os kiteljesítéséhez.

Emlékezete[szerkesztés]

Tiszteletére a relativisták 1975 óta háromévente Marcel Grossmann találkozókat szerveznek.[5] A matematikusok kiemelkedő tudományos munkásságának elismeréseként Marcel Grossmann-díjat is alapítottak.[6]

Cikkei[szerkesztés]

  • A. Einstein és M. Grossmann. Entwurf einer verallgemeinerten Relativitätstheorie und einer Theorie der Gravitation. Zeitschrift fur Mathematik und Physik, 62:225, 1913.
  • A. Einstein és M. Grossmann. Kovarianzeigenschaften der Feldgleichungen der auf die verallgemeinerte Relativitätstheorie gegründeten Gravitationstheorie. Zeitschrift fur Mathematik und Physik, 63:215-225, 1914.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b MacTutor History of Mathematics archive. (Hozzáférés: 2017. augusztus 22.)
  2. Lukács Béla: THE 200 YEARS OF BOLYAI, CONSTRUER OF NONEUCLIDEAN GEOMETRY Benne: Einstein, Bolyai és Grossmann Marcell tudományos kapcsolata
  3. JEWS IN MATHEMATICS (angol nyelven). jinfo.org. (Hozzáférés: 2011. október 2.)
  4. Szegő Iván Miklós: Einstein és elfeledett magyar segítői, National Geographic
  5. MARCEL GROSSMANN MEETINGS on general relativity (angol nyelven). icra.it. (Hozzáférés: 2011. szeptember 5.)
  6. MARCEL GROSSMANN AWARDS (angol nyelven). icra.it. (Hozzáférés: 2011. szeptember 5.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]