Giancarlo Minardi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Giancarlo Minardi
Született 1947. szeptember 18. (74 éves)
Faenza
Állampolgársága olasz
Foglalkozása
  • vállalkozó
  • autóversenyző

Giancarlo Minardi (Faenza, 1947. szeptember 18. –) olasz autóversenyző, az egykori Formula–1-es Minardi csapat alapítója.

Életpályája[szerkesztés]

Ravenna tartományban született. Egész élete az autók közelében telt el. Szüleinek Fiat-kereskedése, valamint egy benzinkútja volt. Édesapja, Giovanni Minardi Giancarlo kisgyermek korában halt meg.

Minardi eleinte egy kamionkereskedést vezetett Olaszországban.

Versenyzői pályafutását 1968-ban kezdte egy átalakított Fiat 500-assal, egész jó eredményekkel. Később ralizni kezdett egy Fiat 124-essel, majd egy idő után inkább az általa menedzselt csapatra kezdett inkább koncentrálni. 1972 és 1974 között viszonylag jó eredményeket ért el csapatával a Formula Italia versenysorozatban, 1972-ben a csapata (Scuderia del Passatore) második volt, majd 1973-ban meg is nyerte a sorozatot. 1975-ben nevet váltottak, a csapat neve Scuderia Everest lett, majd 1980-ban egy olasz támogató, Piero Mancini segítségével megalapíotta a Minardi csapatot, és a Formula–2-es bajnokságban indult a csapatával. Itt a legsikeresebb szezonjuk 1981-ben volt, amikor megnyerték a sorozat misanoi állomását.

1985-től részt vettek a Formula–1-ben. A csapat kisebb-nagyobb pénzügyi nehézségekkel, és többszöri tulajdonosváltással egészen 2005-ig volt a Formula–1 palettáján. Ekkor Dietrich Mateschitz, a Red Bull-gyár és annak versenycsaptának tulajdonosa vásárolta meg a Minardit.

Külső hivatkozások[szerkesztés]