Gangan Comics

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gangan Comics
OrszágJapán
Alapítva1991
KiadóEnix
Nyelvjapán
SzékhelyJapán
A Gangan Comics weboldala

A Gangan Comics (月刊少年ガンガン; Gekkansónen Gangan?) a Square Enix (eredetileg Enix) mangakiadója. Néhány magazinban jelentet meg mangákat, mindegyikben más olvasói korosztályt célozva a japán piacon. A magazinokban kapott helyet számos népszerű mangasorozat, melyekből animeadaptáció is készült, mint a Fullmetal Alchemist, a Moribito: Guardian of the Spirit, a Nabari no Ou és a Soul Eater.[1]

Magazinok[szerkesztés]

Gekkan Sónen Gangan[szerkesztés]

A Gekkan Sónen Gangan logója

A Gekkan Sónen Gangan (月刊少年ガンガン; Hepburn: Gekkan Shōnen Gangan?; angol nyelvterületen Monthly Shonen Gangan) egy havonta megjelenő mangamagazin, mely rendszerint több, mint 600 oldal terjedelmű. A Sónen Gangant még az Enix indította el 1991-ben, hogy versengjen az olyan magazinokkal, mint a Sónen Magazine, a Súkan Sónen Jump és a Súkan Sónen Sunday. A kiadvánnyal a fiatal férfiközönséget célozta meg (a sónen jelentése fiú). Számos megjelentetett manga akció- és kalandmanga, science fiction és fantasyelemekkel, melyek népszerűek e korosztály számára.

Mangasorozatok:

Gekkan GFantasy[szerkesztés]

A Gekkan GFantasy logója

A Gekkan GFantasy (月刊Gファンタジー; Gekkan Dzsí Fantadzsí; Hepburn: Gekkan Jī Fantajī?) vagy Gangan Fantasy egy japán sónen mangamagazin a Square Enix megjelentetésében. A magazinban publikált mangák elsősorban a fiatal férfi olvasóközönséget célozzák meg, melyek témájukat tekintve a fantasy, a természetfeletti, az akció és a horror kategóriába tartoznak.

Mangasorozatok:

Young Gangan[szerkesztés]

Young Gangan (ヤングガンガン; Jangu Gangan; Hepburn: Yangu Gangan?) a Square Enix egy japán szeinen mangamagazinja, mely kétszer jelenik meg egy hónapban, az első és a harmadik pénteken.[2] A magazin első száma 2004. december 3-án jelent meg.

Mangasorozatok:

Gangan Online[szerkesztés]

Gangan Online (ガンガンオンライン; Gangan Onrain?) egy ingyenes manga és light novel-publikáló online magazin a Square Enix kiadásában. Az online magazin 2008. október 2-án indult.

Mangasorozatok:

Light novelek:

Gekkan Gangan Joker[szerkesztés]

A Gekkan Gangan Joker logója

A Gekkan Gangan Joker (月刊ガンガンJOKER?; angol nyelvterületen Monthly Gangan Joker) egy japán sónen mangamagazin, melyet a 2009. április 22-én kezdett megjelentetni a Square Enix.

Mangasorozatok:

Megszűnt magazinok[szerkesztés]

Gangan Powered[szerkesztés]

Gangan Powered (ガンガンパワード; Gangan Pavádo?) egy japán sónen mangamagazin volt a Square Enix kiadásában. A magazin utolsó, 2009. áprilisi számát 2009. február 21-én adták ki, ezután a Gangan Joker vette át a helyét.[3]

Mangasorozatok:

Monthly Gangan Wing[szerkesztés]

Monthly Gangan Wing (月刊ガンガンWING; Gekkan Gangan Wing?) egy japán sónen mangamagazin volt a Square Enix kiadásában. A magazin utolsó száma, a 2009. májusi, 2009. március 21-én jelent meg, helyét ezután a Gangan Joker vette át.[3]

Mangasorozatok:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2007 profile (PDF) pp. 6. Square Enix, 2007. október 1. (Hozzáférés: 2008. április 28.)
  2. Square Enix Comic Magazines (japán nyelven). (Hozzáférés: 2008. január 31.)
  3. a b Gangan Joker to Replace Gangan Powered, Wing Mags (angol nyelven). Anime News Network, 2009. március 1. (Hozzáférés: 2009. június 30.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]