Gajhátú ilhán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gajhátú
Geikhatu interrogeant Shingtûr Nuyân.jpeg

Perzsa ilhán
Uralkodási ideje
1291. július 23. – 1295. március 24.
Elődje Argún
Utódja Bájdú
Életrajzi adatok
Született 1271 körül
Elhunyt 1295. március 24.
Tebriz
Édesapja Abáká
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gajhátú témájú médiaállományokat.

Gajhátú kán (1271 körül – Tebriz, 1295. március 24.[1]), perzsául Gajhátú (گیخاتو – Gayẖātū), modern perzsa ejtéssel Gajhátu; arabul Dzsájhátú (جايخاتو – Ǧāyẖātū), perzsa ilhán (mongolul: Персийн Ил Хан), mongol kán, Dzsingisz kán ükunokája, Abáká kán fia, az Irán központú Ilhánida Birodalom ötödik uralkodója volt.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1291-ben tették trónra fivére, Argún kán meggyilkolása után a Tagacsar parancsnok vezette összeesküvők az addig Anatólia élére kinevezett Gajhátút. Uralkodása alatt politikailag passzívnak és költekezőnek bizonyult, és feljegyezték róla, hogy bőkezűen támogatta a nesztoriánus keresztényeket. Uralkodása végére az ilhánida kincstár kimerült, ami pénzszórása mellett a birodalmát sújtó marhavésznek is volt köszönhető. 1294-ben megpróbálkozott a Kínában nemrég rokona által bevezetett újítás, a papírpénz használatával, és tebrizi udvarában kínai követeket fogadott, hogy bemutassák a találmányt. Gajhátú gyakorlatilag egy az egyben átvette Kubiláj kán papírpénzeit, de a kísérlet itt nem vált be: rövidesen bazárlázadások kezdődtek, az ország gazdasági élete pedig még súlyosabb károkat szenvedett. Rásid ad-Dín történetíró egyenesen Baszra pusztulásáról értekezett. Gajhátú így kénytelen volt visszavonni reformját, és Tagacsar rövidesen meggyilkoltatta, hogy egy távoli rokonát, Bájdút tegye trónra.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. FMG/Mongols/Il-Khan Dynasty of Persia

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Sárközy Miklós: Iráni történeti kronológia. (egyetemi jegyzet)
  • Nyitrai István: Irán története a muszlim hódítástól napjainkig. In: Iráni föld – perzsa kultúra. Szerk.: Jeremiás Éva M. Piliscsaba, Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete, 2007. pp. 119–261
  • P. M. Holt: The Age of the Crusades: The Near East from the Eleventh Century to 1517. London: Longman. 1986.  

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
Argún
Perzsa ilhán
12911295
Flag of Ilkhanate.gif
Következő uralkodó:
Bájdú