Gajhátú ilhán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gajhátú
Geikhatu interrogeant Shingtûr Nuyân.jpeg

Perzsa ilhán
Uralkodási ideje
1291. július 23. 1295. március 24.
Elődje Argún
Utódja Bájdú
Életrajzi adatok
Uralkodóház Chingissid
Született 1271 körül
Elhunyt 1295. március 24.
Tebriz
Édesapja Abáká
Testvérei El Qutlugh Khatun
Házastársa Padishah Khatun
A Wikimédia Commons tartalmaz Gajhátú témájú médiaállományokat.

Gajhátú kán (1271 körül – Tebriz, 1295. március 24.[1]), perzsául Gajhátú (گیخاتو – Gayẖātū), modern perzsa ejtéssel Gajhátu; arabul Dzsájhátú (جايخاتو – Ǧāyẖātū), perzsa ilhán (mongolul: Персийн Ил Хан), mongol kán, Dzsingisz kán ükunokája, Abáká kán fia, az Irán központú Ilhánida Birodalom ötödik uralkodója volt.

Élete[szerkesztés]

1291-ben tették trónra fivére, Argún kán meggyilkolása után a Tagacsar parancsnok vezette összeesküvők az addig Anatólia élére kinevezett Gajhátút. Uralkodása alatt politikailag passzívnak és költekezőnek bizonyult, és feljegyezték róla, hogy bőkezűen támogatta a nesztoriánus keresztényeket. Uralkodása végére az ilhánida kincstár kimerült, ami pénzszórása mellett a birodalmát sújtó marhavésznek is volt köszönhető. 1294-ben megpróbálkozott a Kínában nemrég rokona által bevezetett újítás, a papírpénz használatával, és tebrizi udvarában kínai követeket fogadott, hogy bemutassák a találmányt. Gajhátú gyakorlatilag egy az egyben átvette Kubiláj kán papírpénzeit, de a kísérlet itt nem vált be: rövidesen bazárlázadások kezdődtek, az ország gazdasági élete pedig még súlyosabb károkat szenvedett. Rásid ad-Dín történetíró egyenesen Baszra pusztulásáról értekezett. Gajhátú így kénytelen volt visszavonni reformját, és Tagacsar rövidesen meggyilkoltatta, hogy egy távoli rokonát, Bájdút tegye trónra.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FMG/Mongols/Il-Khan Dynasty of Persia

Irodalom[szerkesztés]

  • Sárközy Miklós: Iráni történeti kronológia. (egyetemi jegyzet)
  • Nyitrai István: Irán története a muszlim hódítástól napjainkig. In: Iráni föld – perzsa kultúra. Szerk.: Jeremiás Éva M. Piliscsaba, Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete, 2007. pp. 119–261
  • P. M. Holt: The Age of the Crusades: The Near East from the Eleventh Century to 1517. London: Longman. 1986.  

További információk[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Argún
Perzsa ilhán
12911295
Flag of Ilkhanate.gif
Következő uralkodó:
Bájdú