Fuelleborn-malawisügér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Fuelleborn-malawisügér
0401 AQUA Schabemund-m- PICT8606.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Labroidei
Család: Bölcsőszájúhal-félék (Cichlidae)
Nem: Labeotropheus
Faj: L. fuelleborni
Tudományos név
Labeotropheus fuelleborni
(Ahl, 1926)
Elterjedés
Lake Malawi seen from orbit.jpg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fuelleborn-malawisügér témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fuelleborn-malawisügér témájú médiaállományokat és Fuelleborn-malawisügér témájú kategóriát.

A Fuelleborn-malawisügér (Labeotropheus fuelleborni) Afrikában őshonos, a bölcsőszájú halak családjába tartozó, díszhalként is tartott édesvízi halfaj. Nevét a trópusi betegségekre specializálódott német orvosról, Friedrich Füllebornról kapta.

Megjelenése[szerkesztés]

Egy nőstény sügér

A Fuelleborn-malawisügér tipikus „mbuna” testalkatú bölcsőszájú hal. Hossza a természetes környezetében 12 cm, míg fogságban 15 centiméteresre is megnőhet. A hímek valamivel nagyobbak a nőstényeknél. Színezetük igen változatos, a hímek általában mélykékek, 8-12 sötétebb függőleges csíkkal az oldalukon. A nőstények narancssárgák, sötétbarna márványozással (úgynevezett „narancslekvár” színezet). Uszonyaik (az áttetsző mellúszók kivételével) narancssárgák, a hímeknél kékes árnyalattal, a nőstények esetében a sötét márványozottság az úszókon is megfigyelhető. Léteznek sötétkékkel márványozott világoskék hímek és világosszürke nőstények; Likoma szigeténél a faj egyszínű világoskék verziója fordul elő, míg a Mbenji-szigeteknél világoskék alapon narancsfoltos színváltozat él. A szemek és orrlyukak magasságában, azokat összekötő sötétebb sáv is előfordulhat.

Előfordulása és életmódja[szerkesztés]

Kéken márványozott hím

A Fuelleborn-malawisügér a kelet-afrikai Malawi-tóban élő, endemikus faj. Szinte a tó egész területén (az északkeleti, tanzániai partvidék kivételével), a sekély, partközeli, litorális régióban fordul elő. Élőhelyén a víz gyakran hullámzik és magas az oxigéntartalma. Mindenevő, a kövek algabevonatának lelegelésén kívül férgeket, rovarokat, apró rákokat is eszik. Jellegzetesen lefelé görbülő szája és izmos felső ajka is a sziklafelületre tapadt moszatok lekaparásához alkalmazkodott.

A hímek agresszívan védik területüket. Szájköltő hal, a nőstény a szájában őrzi 25-60 megtermékenyített ikráját, míg 3-4 hét múlva ki nem kelnek az ivadékok. Ez alatt az idő alatt nem táplálkozik.

Akváriumi tartása[szerkesztés]

Legalább 160 liter vizet igényel, amelynek a hőmérséklete 24-28°C, pH-ja 7,6-8,8 lehet. Szüksége van vizének jó átlevegőztetésére. A dísznövényeket hajlamos megenni. Ha az akváriumba egész csapatot helyeznek el, a hímek nem tudnak territóriumot kialakítani és csökken a halak közötti agresszió.

Források[szerkesztés]

A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. IUCN. (Hozzáférés: 2013. szeptember 25.)