Friss Antal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Friss Antal
Életrajzi adatok
Született 1897. január 18.
Budapest
Elhunyt 1973. február 25. (76 évesen)
Budapest
Pályafutás
Hangszer gordonka
Tevékenység gordonkaművész
zenepedagógus

Friss Antal (Budapest, 1897. január 18.Budapest, 1973. február 25.) magyar gordonkaművész és zenepedagógus.

Élete[szerkesztés]

A budapesti Zeneakadémián Harry Son és Berlinben Hugo Becker tanítványa volt. Kamaraegyüttesekben, szalonzenekarokban játszott. Berlinben a Max Reinhardt színházában volt szólista. 1922-ben hazatért és a Nemzeti Zenedében tanított, közben a Városi Színház (1922-31) és a Rádiózenekar szólistája (1936-50) volt. Nevéhez számos bemutató fűződik. Szólóestjein játszotta kortárs zeneszerzők műveit, köztük Kodály Zoltán szólószonátáját, Lajtha László, Szabó Ferenc, Kadosa Pál darabjait. 1950-1953 közt a békéstarhosi zeneiskolában tanított, majd 1972-ig, nyugdíjazásáig a Zeneakadémia gordonka tanára. Tanítási gyakorlat vezetőjeként részt vett a zenetanárképzésben. Gordonkaiskola című művét a zeneiskolai oktatásban évtizedek óta használják.

Gordonkaversenyeken a nemzetközi zsűrik tagja volt számos helyen, Párizsban, Bécsben, Prágában, Moszkvában, stb. Itthon a Casals-verseny zsürijének tagja volt.

Emlékezete[szerkesztés]

Tiszteletére halála után gordonkahangversenyt neveztek el róla, a közeli jövőben, 2014. november 21-23-án már a XIV. Országos Friss Antal Gordonkahangversenyt[1] rendezi meg a Szolnoki Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola.

Jegyzetek[szerkesztés]

Díjai, kitüntetései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap