Ugrás a tartalomhoz

Fly on the Wall

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
AC/DC
Fly on the Wall
stúdióalbum
MegjelentUSA 1985. június 28.
EU 1985. június 28.
Ausztrália 1985. augusztus 5.
FelvételekMountain Studios, Montreux, Svájc
1984. november - 1985. február
StílusHard rock
Nyelvangol
Hossz40 perc 5 mp
KiadóAtlantic Records
ProducerMalcolm Young, Angus Young
Kritikák
AC/DC-kronológia
'74 Jailbreak
(1984)
Fly on the Wall
(1985)
Who Made Who
(1986)
Kislemezek az albumról
 1. Sink the Pink / Back in Business
  Megjelent: USA 1985. június
 2. Danger / Back in Business
  Megjelent: UK 1985. július
 3. Shake Your Foundation / Stand Up
  Megjelent: UK 1986. január
 4. Shake Your Foundation / Jailbreak (live)
  Megjelent: USA 1986. január
SablonWikidataSegítség

A Fly on the Wall az ausztrál AC/DC együttes tizenegyedik albuma, amely 1985 júniusában jelent meg az Atlantic Records gondozásában. Ez volt tíz év után az első AC/DC-album, amelyen nem Phil Rudd dobolt, hanem Simon Wright, aki 1983 nyarán csatlakozott az együtteshez.

Történet[szerkesztés]

Az előző lemezhez hasonlóan ennek is a két gitáros, Malcolm és Angus Young volt a producere. Az albumot a svájci Mountain Studiosban vették fel, ahol korábban a Queen és David Bowie lemezei készültek. Az albumhoz különálló videóklipek helyett egy komplett, sztorizós kisfilmet vettek fel, amelyben az album öt dalát játssza a csapat egy New York-i klub színpadán, némi közjátékkal az egyes számok között. A klipfilm szintén Fly on the Wall címen, a nagylemezzel egyidőben jelent meg VHS-en.

A Fly on the Wall LP az előző album, a Flick of the Switch eladási eredményeit sem tudta megismételni. Ausztráliában kitartott a népszerűségük (4. hely), de az angol albumlistán a 7. helyre estek vissza, az amerikai lemezeladási listán pedig a 32. pozíciót érték csak el a csökkenő eladások miatt.

Az együttesre és az albumra végül két, Amerikában elkövetett gyilkosság hívta fel a média figyelmét. Mindkét elkövető AC/DC rajongó volt, és emiatt nem csak a sajtó lett tele a zenekar nevével, hanem az „erkölcstelen” és „sátánista” dalszövegek cenzúrázásáért az Amerikai Egyesült Államok Szenátusánál lobbizó Parents Music Resource Center (PMRC) nevű szervezet is rájuk szállt. Az extra publicitásnak köszönhetően a lemezbemutató turné sikeresebb volt a vártnál. Ezután meglepetésre a People magazin az év albumának választotta a Fly on the Wallt, a horror író Stephen King pedig felkérte az együttest, hogy új filmjének (Maximális túlhajtás, 1986) zenéjében működjenek közre.

Az LP megjelenésével egyidőben kijött kislemezek nyomtalanul tűntek el, viszont a következő év januárjában kiadott "Shake Your Foundation" a kislemezlista 24. helyét szerezte meg Amerikában.

Az album dalai[szerkesztés]

Első oldal[szerkesztés]

 1. "Fly on the Wall" – 3:43
 2. "Shake Your Foundations" – 4:10
 3. "First Blood" – 3:40
 4. "Danger" – 4:22
 5. "Sink the Pink" – 4:14

Második oldal[szerkesztés]

 1. "Playing with Girls" – 3:44
 2. "Stand Up" – 3:53
 3. "Hell or High Water" – 4:31
 4. "Back in Business" – 4:22
 5. "Send for the Man" – 3:26

Közreműködők[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]