Fighting

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Thin Lizzy
Fighting
nagylemez
Megjelent 1975. szeptember 12.
Felvételek 1975. május, Olympic Studios, London, Egyesült Királyság
Stílus blues-rock, hard rock
Nyelv angol
Hossz 37:56
Kiadó Vertigo Records
Mercury Records (Kanada és Amerikai Egyesült Államok)
Producer Phil Lynott
Kritikák
Thin Lizzy-kronológia
Nightlife
(1974)
Fighting
(1975)
Jailbreak
(1976)
SablonWikidataSegítség

Fighting címmel jelent meg az ír Thin Lizzy hard rock zenekar ötödik nagylemeze 1975. szeptember 12-én. A lemezt a Vertigo Records adta ki, a kanadai és az amerikai terjesztést pedig a Mercury Records végezte. Az album produceri munkálatait Phil Lynott egymaga végezte el, amire korábban nem volt példa a zenekar történetében. Zeneileg egy keményebb, a hard rock irányába mutató album született, amelyen kezdett kikristályosodni a zenekar későbbi, az ikergitáros harmóniákat nagymértékben felhasználó jellegzetes stílusa. A lemez megalapozta a zenekar későbbi sikereit, amiben nagy szerepet játszott a Rosalie című Bob Seger dal feldolgozása is. Ugyan a kislemez nem aratott jelentős sikert, de maga a nagylemez a 60. helyig jutott a brit albumlistán.[2] 2012-ben újrakiadásra került az album egy 2 CD-s verzióban, a második diszken bónuszdalokkal.

Háttér[szerkesztés]

A Nightlife album kiadását követően ismét turnéra indult a zenekar, első ízben érintve az Amerikai Egyesült Államokat is. Itt Bob Seger és a Bachman-Turner Overdrive előtt léptek színpadra, majd 1975 tavaszán stúdióba vonultak, hogy rögzítsék az ötödik nagylemezt. A helyszín ismét a Londonban található Olympic Studios volt, a produceri munkálatokat azonban Lynott egymaga végezte el, mivel a zenekar nem volt megelégedve az előző album lágyabb hangzásával. Ugyan megmaradtak a zenekarra jellemző blues és a kelta folkos dallamok is, azonban minden korábbinál hangsúlyosabb szerepet kaptak a hard rock keménységű riffek, valamint az ikergitáros melódiák.[3] A zenekar ekkorra már egy összeszokott tagságot mutatott,[4] melynek zenéjében a hard rock, a folk, a pop és a rhythm and blues elemei is megtalálhatóak voltak.

Az albumon hallható a Suicide című dal, melyet a zenekar eredeti felállása is játszott, sőt a BBC számára el is játszották 1973 júliusában. Ekkoriban gyakran változó szöveggel játszották, valamint hiányzott belőle a lemezen hallható verzióból ismert középrész. A címe pedig Baby's Been Messing volt. Rögzítettek egy Half-Caste című szerzeményt ami lemaradt az albumról, így a Rosalie kislemez B oldalán jelent meg. Úgyszintén lemaradt az albumról a Try a Little Harder című szerzemény, amelyet először a Vagabonds Kings Warriors Angels című gyűjteményes kiadványon ismerhettek meg a rajongók 2002-ben. Érdekesség, hogy a dalszerzési munkálatokból nemcsak Lynott, de a zenekar többi tagja is aktívan kivette a részét, így a lemezen két olyan dal is hallható (Silver Dollar, Ballad of a Hard Man) melyekben nincs feltüntetve szerzőként a basszusgitáros/énekes. Erre korábban csak a Ray-Gun című dal esetében volt példa, amely az 1971-es debütáló albumon szerepelt.

A lemezen olyan ismertebb Thin Lizzy dalok is hallhatóak, mint a Rosalie, a Suicide vagy a Wild One,[4] melyekben már hallható volt a védjegyüknek számitó kétgitáros harmóniajáték. Visszaemlékezésük szerint ebben a véletlen is közrejátszott, mivel Brian Robertson-nak mindössze egy gitársávot kellett volna megdupláznia, ő azonban kicsit „megcsúszott” a feljátszással, ezzel a bakival viszont egy teljesen egyedi sound-ot hozott létre.[3] Emellett az album zeneileg egymástól eltérő stílusú dalokat is felsorakoztatott. Legyen szó Queen hatásokat mutató,[5]ragtime és dixieland stílusokkal kevert rock and roll szerzeményről (Silver Dollar), vagy dinamikai és hangulatváltásokkal terhelt szintén Queen hatásokat mutató[5] rockdalról (King’s Vengeance, Ballad of a Hard Man). Emellett jelen vannak a kelta dallamok (Freedom Song, For Those Who Love To Live), valamint a húzós, hard rock dalok is (Rosalie, Fighting My Way Back).[5]

Fogadtatás, feldolgozások[szerkesztés]

Ugyan a Rosalie kislemezként mérsékelt sikert aratott, de a nagylemez az Egyesült Királyságban a 60. helyig jutott, ami a zenekar addigi legjobb eredményének számított. Az album nagyrészt pozitív kritikákban részesült, a rajongók és a kritikusok is úgy hivatkoznak rá, mint az együttes klasszikus korszakát megalapozó albumra, melyen megtalálta az együttes a saját hangját.[6]Stephen Thomas Erlewine az AllMusic kritikusa 4.5 ponttal jutalmazta a lehetséges ötből, hozzátéve, hogy elődjével ellentétben ezennel egy feszült és kemény album született, melyen figyelemreméltó a két gitáros összjátéka, valamint Lynott teljesítménye, aki ezennel teljesen virágzik, mint egy rock n' roll költő.[6] Hozzátette, hogy a Thin Lizzy megkezdte klasszikus korszakát ezzel a dinamikus LP-vel.[6] Eduardo Rivadavia az ultimateclassicrock.com oldalon közölt cikkében szintén pozitívan nyilatkozott az albumról, kifejtve, hogy a lemez előkészítette a terepet az áttörést jelentő Jailbreak című album számára.[7] Geoff Barton a Sounds kritikusa és a későbbi metal magazin a Kerrang! alapítója megjelenésekor úgy jellemezte az albumot, mint amelyből hiányzik a valódi energia és agresszió.[8] Elmondása szerint a zenekar második albuma az új, kétgitáros felállással egy megfelelő rockalbum, de nem több.[8] Ennek kapcsán elmesélt egy történetet, melyet karrierjének egyik emlékezetes pillanataként jellemzett később: A következő hónapban megnéztem a Lizzy-t. Lynott két dal között felszólalt a róluk negatívan cikkező rockkritikusok ellen, én meg azon tűnődtem, vajon tudja-e, hogy a közönségben vagyok. Mondandója után vállat vont, majd mosolyogva közölte, hogy a következő dal Geoff Bartonnak szól, a címe pedig: Still In Love With You.[8]

John Norum a Europe gitárosa a Wild One című dalt dolgozta fel, 1987-ben megjelent debütáló Total Control című albumán. A Europe pedig a Suicide dalt játszotta el, a 2008-ban megjelent Almost Unplugged albumán.

Számlista[szerkesztés]

A oldal
# CímSzerző(k) Hossz
1. Rosalie (Bob Seger feldolgozás)  3:11
2. For Those Who Love to LiveDowney, Phil Lynott 3:08
3. SuicideLynott 5:12
4. Wild OneLynott 4:18
5. Fighting My Way BackLynott 3:12
B oldal
# CímSzerző(k) Hossz
6. King's VengeanceScott Gorham, Lynott 4:08
7. Spirit Slips AwayLynott 4:35
8. Silver DollarBrian Robertson 3:26
9. Freedom SongGorham, Lynott 3:32
10. Ballad of a Hard ManGorham 3:14

Remaszterizált kiadás[szerkesztés]

2012. március 12-én jelent meg a remaszterizált 2 CD-s újrakiadás.

2. lemez (bónuszdalok)
# Cím Hossz
1. Half Caste (Rosalie kislemez B oldalas dala) 3:39
2. Rosalie (USA verzió) 2:57
3. Half Caste (BBC előadás 1975. május 29-én.) 3:52
4. Rosalie (BBC előadás 1975. május 29-én.) 3:15
5. Suicide (BBC előadás 1975. május 29-én.) 5:19
6. Ballad of a Hard Man (hamis kezdéssel, ének nélkül) 4:08
7. Try a Little Harder (alternatív énekkel) 4:08
8. Fighting My Way Back (nyers keverés,lternatív énekkel) 3:24
9. Song for Jesse (ének nélkül) 2:14
10. Leaving Town (akusztikus, ének nélkül) 4:52
11. Blues Boy 4:34
12. Leaving Town (hosszú verzió) 5:52
13. Spirit Slips Away (hosszú verzió) 5:31
14. Wild One (ének nélkül) 4:18
15. Bryan's Funky Fazer (Silver Dollar) 3:38
61:41

Kislemezek[szerkesztés]

 • Rosalie / Half Caste – 1975. június 27.
 • Wild One / For Those Who Love to Live – 1975. október 17.
Az USA-ban és Kanadában a Wild One a Freedom Song kislemez B oldalán jelent meg, míg Görögországban a Rosalie volt B oldalas kislemez dal.

Közreműködők[szerkesztés]

Thin Lizzy
Vendégzenészek
Produkció
 • Keith Harwood – hangmérnök, keverés
 • Jeremy Gee – hangmérnök asszisztens
 • Gilbert Kong – maszter

Helyezések[szerkesztés]

Év Lista Pozicíó
1975 Svéd lemezeladási lista[9] 49
Brit albumlista[2] 60

Források[szerkesztés]

 1. The Collector's Guide to Heavy Metal: Volume 1: The Seventies. Burlington, Ontario, Canada: Collector's Guide Publishing, 278. o. (2003. október 1.). ISBN 978-1894959025 
 2. a b Thin Lizzy listás helyezés. Official Charts Company. (Hozzáférés: 2018. február 15.)
 3. a b A Thin Lizzy története a rockerek.hu oldalon. (magyar nyelven). rockerek.hu. [2019. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 12.)
 4. a b Thin Lizzy: Black Rose - A Rock Legend (magyar nyelven). shockmagazin.hu. (Hozzáférés: 2019. július 12.)
 5. a b c Thin Lizzy: Fighting (CD) (magyar nyelven). ekultura.hu. (Hozzáférés: 2019. július 12.)
 6. a b c Erlewine, Stephen Thomas: Thin Lizzy - Fighting kritika. 'AllMusic'. Rovi Corporation. (Hozzáférés: 2011. június 16.)
 7. Thin Lizzy: Fighting lemezkritika (angol nyelven). ultimateclassicrock.com. (Hozzáférés: 2019. július 12.)
 8. a b c Barton, Geoff. The night I set Phil Lynott's todger on fire and other stories, 57. o. (2016. február 1.) 
 9. Thin Lizzy – Fighting (Album). Swedishcharts.com. Media Control Charts. (Hozzáférés: 2018. március 4.)