Festetics József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Festetics József
Arcképe a keszthelyi Festetics-kastély ősgalériájából
Arcképe a keszthelyi Festetics-kastély ősgalériájából
Született 1691. március 19.
Elhunyt 1757. május 2. (66 évesen)
Gyermekei Festetics Pál
SzüleiFestetics Pál

Tolnai gróf Festetics József (Ság, 1691. március 19.Keszthely, 1757. május 4.), vezérőrnagy, lovassági tábornok, az osztrák örökösödési háború híres hadvezére.

Családja[szerkesztés]

A későbbi hercegi család vagyonát megalapozó Festetics Pálnak, és második feleségének, Fitter Erzsébetnek a fia.

Festetics György és Festetics Julianna nagyapjának, Festetics Kristófnak a bátyja, Balogh Ádám kuruc brigadérosnak pedig a sógora volt.

1719-ben feleségül vette szentgyörgyi Horváth Erzsébetet, akitől három gyermeke született Pál, Viktória és Károly.

Élete[szerkesztés]

1741-ben a Wilhelm Reinhard von Neipperg tábornok vezette főseregbe osztották be és határvédelmi, valamint a portyázó, zavaró feladatokat kapott. Ez év nyarán „portyázása legnagyobb sikerét a Neissétől légvonalban is 100 km-nyire fekvő Maltschnál aratta, ahol nagyobb mennyiségű élelmiszer volt felhalmozva, úgymint 300 hordó só, 20 hordó liszt, 13 hordó timsó, 216 véka zab ás 2 szénával rakott hajó.[1] 1742-ben átvette Ghillány János altábornagytól az előző év októberében toborzott nemesi felkelő sereg vezetését, miután betegségéből felépült, ekkor az ellenségei által megtámadott Mária Terézia nevezte ki a porosz király ellen harcoló Lotaringiai Károly herceg mellé fővezér helyettesnek. Jellemzésénél kiemelték „a hadban való tapasztaltságát, ügyességét, találékonyságát és a harc színterének tökéletes ismeretét”.[2] Az év folyamán Mária Terézia és II. Frigyes békét kötöttek, így Sziléziából Csehországba vezénylik Festeticset, csapatai Lobkowitz herceg seregével egyesült. Beraunnál az ütközet elfogadására kényszerítette a többségben levő poroszokat és megverte őket; 1743 februárjában Prága bevételénél a város keleti részét ostromolta. 1743 nyarán betegsége miatt felmentették a szolgálat alól. Karlsbadi kúrája sikeresnek bizonyult, mert 1743-ban már ismét a hadsereg kötelékében találhatjuk. „Az Udvari Haditanács ismét a nemesi felkelőcsapatok vezényletével bízta meg gróf Eszterházy József országbíró mellett.”[3] 1744-ben horvát gyalogságból, székely határőrvidéki katonaságból és két huszárezredből álló, alig 6000 főnyi csapatával Felső-Sziléziában tartott téli szállást. Ezt egészen váratlanul ott hagyta és Esterházy, Erdődy, Draskovich és Kálnoky tábornokokkal egyesülve, Kozelnél megtámadta a poroszokat és ostrommal bevette a várat. Ezért Mária Terézia őt egy sajátkezűleg irt levélben megdicsérte. Az osztrák örökösödési háború lezárulta után visszavonult, ekkor kapta lovassági tábornoki rangját (1748. november 18.).[4]

1749-ben grófi címet kapott.

„Oliver Wallis gróf 1746-ban bekövetkezett halála után, az értékbecslést követően a kincstárnak lefizetett megfelelő összeg ellenében, új királyi adományként jutott hozzá a tolnai uradalomhoz. Mivel a tolnai uradalom volt a legjelentősebb jószág a család birtokában, az uralkodói adománylevél alapján a Festeticsek ettől az időszaktól kezdve használták a tolnai nemesi előnevet.” 1757. május 2-án kelt végrendeletében fiai között osztotta föl birtokait. Idősebb fiáé, Pálé lett Szécsény és Baltavár, valamint a tolnai uradalom (Tolna, Kakasd, Belac, Kokovics, Kés), Károlyé pedig Lovászpatona és a Rába menti birtokok lettek.[5]

Nyughelye[szerkesztés]

Végrendelete szerint a bérbaltavári templom kriptájában van eltemetve.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mária Terézia és a Festeticsek - Május: a lovassági tábornok halála. www.festeticskastely.hu. (Hozzáférés: 2018. május 2.)
  2. Mária Terézia és a Festeticsek - Május: a lovassági tábornok halála. www.festeticskastely.hu. (Hozzáférés: 2018. május 2.)
  3. Mária Terézia és a Festeticsek - Május: a lovassági tábornok halála. www.festeticskastely.hu. (Hozzáférés: 2018. május 2.)
  4. Mária Terézia és a Festeticsek - Május: a lovassági tábornok halála. www.festeticskastely.hu. (Hozzáférés: 2018. május 2.)
  5. Mária Terézia és a Festeticsek - Május: a lovassági tábornok halála. www.festeticskastely.hu. (Hozzáférés: 2018. május 2.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]