Ferdinand Johann Wiedemann

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ferdinand Johann Wiedemann
Született1805. március 30.[1]
Haapsalu[2]
Elhunyt1887. december 29. (82 évesen)[1]
Szentpétervár[2]
Állampolgárságaorosz
Foglalkozása
  • nyelvész
  • botanikus
  • finnugrista
  • növénygyűjtő
Iskolái
Kitüntetései
  • Order of Saint Anna, 3rd class
  • Szent Vlagyimir-rend 3. fokozata
  • Order of Saint Stanislaus, 1st class
SírhelyeSmolensky Lutheran Cemetery
A Wikimédia Commons tartalmaz Ferdinand Johann Wiedemann témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ferdinand Johann Wiedemann (Haapsalu, 1805. március 30.Szentpétervár, 1887. december 29.) balti német nyelvész, finnugrista

Élete[szerkesztés]

Felmenői német és svéd származásúak voltak, apja udvari hivatalnok volt. Középiskolai tanulmányait 1821-ben fejezte be Tallinnban, ezután 1824 és 1826 közt a Tartui Egyetemen tanult. Iskolái végeztével előbb Jelgavában ókori nyelveket tanított, majd 1837 és 1857 közt a tallinni gimnáziumban (ahol diák volt) mint ógörög tanár és könyvtáros dolgozott. Itt kezdett foglalkozni az észt nyelv észt és más finnugor nyelvekkel. 1854-ben a Szentpétervári Tudományos Akadémia levelező, 1857-ben rendes tagjává választották. 1857-ben Szentpétervárra költözött, ahol haláláig folytatta tudományos munkáját.

Wiedemann 1869-ben megjelent észt-német szótárának (Ehstnisch-deutsches Wörterbuch) nagy jelentősége volt a modern észt nyelv kialakulásában. A munka sok éves terepmunkán alapult, s a maga nemében sokáig a legalapvetőbb szakmunkának számított. 1875-ben adta ki az észt nyelv nyelvtanát (Grammatik der Ehstnischen Sprache), amely hozzájárult az egységes észt nyelvtan kialakulásához. Más finnugor nyelveket is kutatott, ő a szerzője a komi nyelvről szóló Versuch einer Grammatik der syrjänischen Sprache nach dem in der Übersetzung des Evangelium Matthäi gebrauchten Dialekte (1847) és a cseremisz nyelvről szóló Versuch einer Grammatik der tscheremissischen Sprache nach dem in der Evangelien Übersetzung von 1821 gebrauchten Dialekte (1847) című műveknek. Érdekelték az észtországi néprajzi megfigyelések is, e munkájának eredménye az 1876-ban megjelent Aus dem inneren und äusseren Leben der Ehsten című kötet. Észtországban 1989 óta osztanak ki róla elnevezett nyelvészeti díjat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Видеман Фердинанд Иванович, 2015. szeptember 28.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ferdinand Wiedemann című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]