Feketetorkú fülemüle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Feketetorkú fülemüle
Régi rajz a hímről
Régi rajz a hímről
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Csoport: Neoaves
Csoport: Passerea
Öregrend: Telluraves
Csoport: Australaves
Csoport: Eufalconimorphae
Csoport: Psittacopasserae
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Alrendág: Passerida
Öregcsalád: Muscicapoidea
Család: Légykapófélék (Muscicapidae)
Alcsalád: Saxicolinae
Nem: Calliope
Gould, 1836
Faj: C. obscura
Tudományos név
Calliope obscura
(Berezowski & Bianchi, 1891)
Szinonimák
  • Luscinia obscura Berezowski & Bianchi , 1891
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Feketetorkú fülemüle témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Feketetorkú fülemüle témájú kategóriát.

A feketetorkú fülemüle (Calliope obscura) a madarak (Aves) osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a légykapófélék (Muscicapidae) családjába tartozó faj.[1]

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

2003-ban, Edward C. Dickinson brit ornitológus azt állította, hogy a Luscinia madárnem nem monofiletikus csoport, azaz nem egy közös rendszertani őstől származó élőlények összességét alkotó nemről van szó. A múltévtizedben egy hatalmas méretű, DNS és molekuláris vizsgálatokból álló nemzetközi kutatás történt a madárrendszerezés terén. Az eredmények egy részét 2010-ben is kiadták; ebből pedig megtudtuk, hogy Dickinsonnak igaza volt. A kutatás eredményeként egyes madarakat átsoroltak, átrendszereztek.[2][3] Ez történt a Luscinia nemmel is; belőle négy fajt áthelyeztek a Larvivora és másik négyet a Calliope madárnembe.[4][5] Ugyanebből a kutatásból kitudódott, hogy a tűztorkú fülemüle (Calliope pectardens) és a feketetorkú fülemüle testvértaxonok - azaz nagyon közeli rokonok, viszont különálló fajok -, és nem színváltozatai ugyanannak a madárfajnak, mint ahogy azt korábban gondolták.[6]

Előfordulása[szerkesztés]

A feketetorkú fülemüle Észak-Kína középső részén költ; a telelőhelyei még ismeretlenek. Thaiföld északnyugati részén ritka kóborló. Az élőhelyeinek elvesztése veszélyezteti.

Ezt az énekesmadarat 1891-ben fedezték fel, viszont 120 év alatt, csak néhány egyedét sikerült megfigyelni.[7] 2011 júniusában, egy kutatócsapat a Senhszi tartományban levő Qin-hegységben felfedezte az egyik költőterületét. Foping-nál és a Changqing Nature Reserves-nél 7-7 éneklő hímet figyeltek meg.[8] 2014-ig ebből a fajból még nem került elő egy tojó sem, azonban abban az évben az ornitológusok felfedeztek egy magányos tojót és egy költőpárt.[9]

Megjelenése[szerkesztés]

A hím feje és háti része sötétszürke, szárnyai és farktollai barnák, hasi része pedig sárgásfehér. A szárnyaiban és a farktollainak egy részén fehér is látható. Amint neve is mutatja, a toroktájéka, a begye, a pofája és szemei alatt egy-egy folt fekete.

Életmódja[szerkesztés]

A legkedveltebb élőhelyei a fenyvesek közti sűrű bambuszosok, 3000-3400 méteres tengerszint feletti magasságokban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BirdLife International: 'Luscinia obscura'. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2013. (Hozzáférés: 2013. november 26.)
  2. The Howard and Moore Complete Checklist of the Birds of the World, 3rd, Christopher Helm (2003). ISBN 978-0-7136-6536-9 
  3. (2010) „Multi-locus phylogenetic analysis of Old World chats and flycatchers reveals extensive paraphyly at family, subfamily and genus level (Aves: Muscicapidae)”. Molecular Phylogenetics and Evolution 57 (1), 380-392. o. DOI:10.1016/j.ympev.2010.07.008.  
  4. Chats, Old World flycatchers. World Bird List Version 6.2. International Ornithologists' Union, 2016. (Hozzáférés: 2016. május 20.)
  5. The Howard & Moore Complete Checklist of the Birds of the World. Volume 2, Passerines, 4th, Aves Press (2014). ISBN 978-0-9568611-2-2 
  6. (2013) „Taxonomic status of Blackthroat Calliope obscura and Firethroat C. pectardens”. Forktail 29, 94-99. o.  
  7. (2011) „First images in the wild of Blackthroat Luscinia obscura, Asia's most enigmatic robin”. BirdingASIA 15, 17-19. o.  
  8. BBC Nature 15/12/2011
  9. Rare blackthroated blue robins spotted in China. BBC News. [2014. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 8.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Blackthroat című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]