Fekete fantomlazac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Fekete fantomlazac
Hypheso.JPG
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Pontylazacalakúak (Characiformes)
Család: Pontylazacfélék (Characidae)
Nem: Hyphessobrycon
Faj: H. megalopterus
Tudományos név
Hyphessobrycon megalopterus
(Eigenmann, 1915)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fekete fantomlazac témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete fantomlazac témájú kategóriát.

A fekete fantomlazac (Hyphessobrycon megalopterus) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, a pontylazacalakúak (Characiformes) rendjébe és a pontylazacfélék (Characidae) családjába tartozó faj

Előfordulása[szerkesztés]

Bolívia és Brazília területén, a Guaporé és a Felső-Paraguay vízgyűjtő medencéjében honos. Nyugodt, sekély vizek lakója.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 3,6-4,5 centiméter. Törzse szürkés színű, oldalán fekete folttal, melyet csillogó perem vesz körül. A viszonylag nagy, ívelt uszonyok színe a hímeknél fekete, a nősténynél a hátuszony fekete, a többi vöröses színű. Ívási időszakban a színek élénkebbé változnak.

Életmódja, szaporítása[szerkesztés]

Mindenevő akváriumhal. A fekete fantomlazac élénk viselkedésű rajhal, kedveli a sok növénnyel beültetett akváriumot. A hímek mintegy versengve, egymásnak gyakran mutogatják kiterjesztett uszonyaikat és az akvárium alján kis méretű saját területeket alakítanak ki.

Az akvárium legalább 60 literes legyen, a víz hőfoka pedig 24–25 °C. Az akvárium és a halcsoport nagyságának arányánál figyelembe kell venni, a saját területek szükségét. Tanácsos több nőstényt, mint hímet telepíteni. Gyakran telepítik a vörös fantomlazaccal egy akváriumba, ahol mutatós színkavalkádot alkotnak.

Szaporítás csak jó állapotú halak esetében sikerül. Lehetőség szerint élő tápot kell adni a szaporodáshoz szükséges jó kondíció eléréséhez. A peterakás elősegítéséhez a víz pH értékét vigyük le 5,5-6-ra. A nőstény kb. 300 petét rak le. Ez a halfajta megeszi a saját petéket és kicsinyeket, ezért az ívás után a felnőtteket elkülönítik.

Forrás[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]