Fekete-tengermelléki-alföld

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fekete-tengermelléki-alföld (Причорноморська низовина, Pricsornomorszka nizovina)
Közigazgatás
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Típus alföld
Hosszúsága600 km
Szélessége120–150 km
Átlagmagassága120–150 m
Fekete-tengermelléki-alföld (Ukrajna)
Fekete-tengermelléki-alföld
Fekete-tengermelléki-alföld
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 47°, k. h. 33°Koordináták: é. sz. 47°, k. h. 33°

A Fekete-tengermelléki-alföld (ukránul: Причорноморська низовина, Pricsornomorszka nizovina, románul: Câmpia Mării Negre) Ukrajna déli részén található, és benyúlik Moldova területére is. Ukrajnában közigazgatásilag az Odesszai terület, a Mikolajivi terület, a Herszoni terület, valamint a Krím északi része tartozik ide. A Duna-deltától a Lozuvatka-folyóig terjed, 600 km hosszan és 120–150 km szélesen húzódik. Északon a Moldvai-hátság, a Podóliai-hátság, a Dnyepermelléki-hátság, északkeleten az Azovmelléki-hátság és a Donyeci-hátság határolja, délen a Fekete-tenger és az Azovi-tenger. Anyagát főképp lösz, kagylós mészkő, homok és agyag alkotja. A folyók torkolatára itt a tölcsértorkolat a jellemző. A déli részén húzódik az Észak-krími-síkság, melyhez a Szivasmelléki-alföld, a Középkrími-síkság és a Tarhankuti-hátság tartozik.[1][2][3][4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Izsák Tibor. Ukrajna természeti földrajza (pdf), II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 28. o. (2007). Hozzáférés ideje: 2019. április 4. 
  2. NÉVJEGYZÉK-SZÓTÁR az UKRAJNA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA tantárgyhoz (pdf). II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. [2019. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 4.)
  3. Причерноморская низменность (orosz nyelven). Большая Советская Энциклопедия. (Hozzáférés: 2019. április 6.)[halott link]
  4. Black Sea Lowland (angol nyelven). Encyclopedia of Ukraine. [2019. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 7.)