Fehérhasú csicsörke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Fehérhasú csicsörke
White-bellied Canary - Samburu - Kenya S4E5349 (22621674067).jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Család: Pintyfélék (Fringillidae)
Nem: Serinus
Faj: S. dorsostriatus
Tudományos név
Serinus dorsostriatus
Reichenow, 1887
Szinonimák

Fehérhasú kanáricsíz

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fehérhasú csicsörke témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fehérhasú csicsörke témájú kategóriát.

A fehérhasú csicsörke vagy fehérhasú kanáricsíz (Serinus dorsostriatus) a madarak osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Délkelet-Etiópia, Délkelet-Szudán, Kelet-Uganda, Kenya, Észak-Tanzánia területén honos. A száraz, nyílt térségek madara, kedveli a sűrű bozótosokat, ám előfordul fás területek tisztásain is.

Alfajai[szerkesztés]

  • Serinus dorsostriatus dorsostriatus - törzsalak hímjének hasi régiójában alig találni fehéres területet, gyakran csak a comb fehér
  • Serinus dorsostriatus maculicollis - mindkét ivar hasa egyértelműen fehér.

Megjelenése[szerkesztés]

A hím fejoldala olivzöld, a fejtető és a nyak felső része szürkészöld. A homlok, a szem alatti terület - melyet sötétebb stráfozás keretez – a torok, a mell, a testoldalak is sárgák. A hát sötét oliv színű, sötétbarnán stráfozott. A has fehér. A farktollak és a szárnyak feketés barnák. A tojó torka világos sárga, a szemsávja sötét feketés. A felső teste sötéten sávozott, a mellen és a testoldalon is sötét foltozás, pettyezettség látszik. A farcsík halvány sárga. A fiatalok a tojóra hasonlítanak, ám sokkal erősebben stráfozottak.

Rokon fajai[szerkesztés]

A faj nagyon hasonlít a sárgahasú csicsörkéhez (Serinus flaviventris), ám annak hasa nem fehér, hanem sárga. Még egy igen hasonló fajt érdemes megemlítenünk, ez a Brimston-csicsörke (Serinus sulphuratus). E faj szintén összetéveszthető a két említett csicsörkefélével, hasalja szintén sárga, akárcsak a sárgahasú csicsörkének, ám felső testtollazata nem sárga, hanem sötétebb sárgás zöld.

Szaporodása[szerkesztés]

Fészekalja 3-4 tojásból áll, a kotlási idő kb. 13 nap. A frissen kelt fiókák színe csaknem teljesen fekete, sötét pihékkel. A fiatalok 19-21 napos korukban repülnek ki a fészekből, a szülők még kb. 10-14 napig etetik őket. Évente 2-3 költése is lehetséges. E fajt Európában díszmadárként tartják.

Források[szerkesztés]