Faust (film, 1926)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Faust
(Faust – eine deutsche Volkssage)
1926-os német film

Фауст.png
Rendező Friedrich Wilhelm Murnau
Producer Erich Pommer
AlapműJohann Wolfgang von Goethe: Faust
Műfaj dráma, fantasy, horror
Forgatókönyvíró Hans Kyser
Főszerepben
Zene Werner R. Heymann
Operatőr Carl Hoffman
Gyártás
Gyártó Universum Film AG
Ország Németország
Nyelv némafilm
Játékidő 106 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Németország Universum Film AG
BemutatóNémetország 1926. október 14.
További információk

A Faust (eredeti cím: Faust – Eine deutsche Volkssage) 1926-ban bemutatott német némafilm Friedrich Wilhelm Murnau rendezésében. A történet Goethe klasszikusán alapszik.

A film sok emlékezetes képsorról és korabeli speciális effektről híres, különös figyelmet szentelt a világos és sötét kontrasztjának. Az egyik leghíresebb jelenet az amikor az óriás Mephisto a város felé emelkedik, és elszórja a pestis magvait.

A Faust volt Murnau utolsó német filmje, utána Hollywoodba ment dolgozni William Fox hívására.

Cselekmény[szerkesztés]

Az ördög Mephisto (Emil Jannings) fogadást köt egy arkangyallal, hogy egy becsületes ember lelkét romlottá tudja tenni, és minden istenit ki tud belőle ölni.

Mephisto pestist okoz abban a faluban, ahol az öreg alkimista Faust (Gösta Ekman) is él, aki imdádkozik Istenhez, hogy állítsa meg a sok halált és éhezést, de semmi nem történik. Ezután egy 24 órás alkut köt az Ördöggel. Faust addig használhatja Mephisto szolgálatait, amíg az utolsó szem homok le nem gördül a homokórában. Faust az új erejét elsőnek arra használja, hogy segítsen a falusi embereken, de azok kitérnek előle amikor rájönnek, hogy képtelen keresztet vetni.

Később Faust még egy üzletet köt a Sátánnal, minek következményében visszakapja ifjúságát és egy földi királyságot halhatatlan lelkéért cserében. Mephisto utána a Kopasz-hegyre viszi a Walpurgis-éji ünnepségre találkozni egy olasz hercegnővel. Faust elfogadja az ajánlatot, így lelke örökké az Ördögé lesz. Faust hamarosan kezdi megunni a mesés gazdagságot és kicsapongó életmódot, és kezd az otthon után sóvárogni. Szerelembe esik egy ártatlan lánnyal, Gretchennel (Camilla Horn), de a lány bátyját megöli Mephisto, ezért menekülnie kell. Gretchen gyereket szül Fausttól, de kiűzik őket egy hóviharba, ahol a gyermek meghal, a lányt pedig kikötik egy cölöphöz, mint egy gyilkost.

Faust látja hogy mi történik, és kéri Mephistot, hogy vigye oda. Akkor érkezik meg mikor a szerelme alatt készülnek meggyújtani a máglyát. Faust azt kívánja, hogy bárcsak sose kérte volna vissza ifjúságát, és a tömegen keresztül Gretchenhez rohan. Mephisto örömmel teljesíti kívánságát, és Faust immáron öregemberként gázol bele a tűzbe szerelméhez. Gretchen felismeri Faustot, és szíven keresztül fiatalként látja mialatt a lángok felemésztik mindkettőjüket.

Az angyal végül kinyilatkoztatja Mephistonak, hogy a fogadást elvesztette, mert a szerelem diadalmaskodott mindenek felett.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Karakter
Gösta Ekman Faust
Emil Jannings Mephisto
Camilla Horn Gretchen
William Dieterle Valentin
Yvette Guilbert Marthe Schwerdtlein
Werner Fuetterer Arkangyal

Forgatás[szerkesztés]

A Faust volt az Universum Film AG stúdió legösszetettebb és legdrágább filmje Fritz Lang 1927-es Metropolisáig. A forgatás hat hónapig tartott, és 2 millió márkát emésztett fel, aminek csak a fele térült vissza a bevételekből. Murnau két kamerát is használt, mindkettővel többszörösen is felvették egyes jeleneteket.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Faust (1926 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]