Farkas Jenő (gépészmérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Farkas Jenő
Született1881. október 26.
Káld
Elhunyt1963. február 24. (81 évesen)
Laguna Beach, Kalifornia
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásagépészmérnök,
járműtervező
IskoláiBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
SablonWikidataSegítség

Farkas Jenő, angol névváltozatban Eugene Farkas (Káld, 1881. október 26.Laguna Beach, Kalifornia, 1963. február 24.) magyar származású amerikai gépészmérnök, járműtervező. 1906-tól az Egyesült Államokban élt. A Fordnál Galamb József munkatársa volt.

Élete[szerkesztés]

A Vas megyei Káldon született 1881-ben római katolikus kispolgári családban. Apja Farkas Károly, helyi bognár, anyja Csecsinovits Anna volt. Tízen voltak testvérek, közülük Jenő volt a második legidősebb. Ötéves volt, amikor a család Jánoshalmára költözött. Később onnan Szarvasra költöztek, ahol az apja sikeres kocsikészítő műhelyt működtetett. Gimnáziumi tanulmányait Budapesten végezte. 1904-ben kapott gépészmérnöki diplomát a Királyi József Műegyetemen. Taníttatását anyai nagybátyja segítette. 1906-ban kivándorolt az Egyesült Államokba, ahol több munkahelyen is dolgozott, köztük a Fordnál. 1913-tól végleg a Ford munkatársa lett, ahol Henry Ford megbízta egy olcsó mezőgazdasági vontató (traktor) kifejlesztésével. Az első világháború idején Farkas Jenő és Galamb József által tervezett traktorokat később Fordson néven forgalmazták és a Ford külön cége, a Ford&Son gyártotta.

Az 1920-as évek második felében Galamb mellett részt vett a T-modellt felváltó Ford A-modell kifejlesztésében. Az 1930-as években a Ford V8-as modell fejlesztésén dolgozott. Nádor Imre és Farkas Jenő munkája volt a Ford V8 alváza és futóműve, de egyes elemek tervezésében Galamb József is részt vett.

A második világháború alatt speciális eszközök fejlesztésében is részt vett. Így a B–24-es bombázó egyes berendezéseinek tökéletesítésén dolgozott, valamint egy 600 LE-s harckocsimotor tervezése is a nevéhez fűződik.

Nyugdíjba vonulása után tanácsadóként tevékenykedett a Fordnál. 1947-es nyugdíjazása után családjával Kaliforniába, Laguna Beachbe költözött, ahol kedvelt időtöltésének, a horgászatnak hódolt. 1963. február 24-én váratlanul hunyt el. Sírja Detroitban, a Forest Lawn temetőben található.

Családja[szerkesztés]

Feleségével, Helen Louis Parshallal 1911-ben kötött házasságot Pontiacban. Négy gyermekük született: Raymond Zoltan (1912), Louis Eugen (1914), Don Earl (1917) és Robert Lawrence (1919). Felesége 1974. november 11-én hunyt el.

Források[szerkesztés]