Európai struccpáfrány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Európai struccpáfrány
A Helsinki Egyetem botanikus kertjében
A Helsinki Egyetem botanikus kertjében
Magyarországon védett
Eszmei érték: 50 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Harasztok (Pteridophyta)
Osztály: Valódi páfrányok (Pteridopsida)
Rend: Édesgyökerű páfrányok (Polypodiales)
Család: Struccpáfrányfélék (Onocleaceae)
Nemzetség: Struccpáfrány (Matteuccia)
Faj: M. struthiopteris
Tudományos név
Matteuccia struthiopteris
(L.) Tod.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Európai struccpáfrány témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Európai struccpáfrány témájú médiaállományokat és Európai struccpáfrány témájú kategóriát.

Az európai struccpáfrány vagy egyszerűen struccpáfrány (Matteuccia struthiopteris) a valódi páfrányok osztályába tartozó növényfaj.

Jellemzése[szerkesztés]

40-150 cm magas évelő növény. Erőteljes gyöktörzse a talajban függőleges helyzetű, belőle tölcsér alakba rendeződve hajtanak ki az akár 1,5 m-es magasságba ívelő asszimiláló levelek, melyek világoszöldek, kétszeresen szárnyasan összetettek, hosszúkás-lándzsás alakúak, a levélszárnyacskáik széle ép. A spóratermő levél (sporofillum) a „tölcsér” belsejében, önálló hajtásként nő: az asszimiláló leveleknél keskenyebb és rövidebb (legfeljebb 50 cm hosszúságú), felálló, egyszeresen szárnyasan összetett, kezdetben halványzöld színű, a levélszárnyacskái pedig összegöngyöltek, később azonban megbarnul. A spórák június–augusztus között szóródnak szét. Szintén a gyöktörzséből hajtanak ki a fekete, föld alatt kúszó tarackjai, melyekből új hajtások, új egyedek nőnek.

Előfordulása, élőhelye[szerkesztés]

Eurázsia magashegyi patakjai mentén él, Európában például a Balkánon, a Kárpátokban és az Alpokban. Magyarországon ritka növény: csupán a Zempléni-hegység és a nyugat-magyarországi határvidék patakjai mentén ismert égerligetekben. Enyhén savanyú, szerves és tápanyagokban gazdag talajokon tenyészik.

Források[szerkesztés]

  • Növényi adatlap: Matteuccia struthiopteris (L.) Tod. www.terra.hu (magyarul). Debrecen: TERRA Alapítvány (2011. márc. 28.) (Hozzáférés: 2013. szept. 30.) (html)
  • Priszter Szaniszló: Növényneveink: A magyar és a tudományos növénynevek szótára. Budapest: Mezőgazda Kiadó. 1999. 229., 425. o. ISBN 963 9121 22 3  
  • Struccpáfrány. In Simon Tibor – Gallé László: Mohák, zuzmók, harasztok. Rajzok és színes fotók: Huller Ágoston. Budapest: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó. 1975. 60. o. = Búvár Zsebkönyvek, ISBN 963 11 0206 8  

További információk[szerkesztés]

Struccpáfrány - Páfrányok Harasztok Árnyéki levéldísznövények, tuja.hu