Erdei karibu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Erdei karibu
Evolúciós időszak: Pleisztocén - jelen
Egy bika Idahoból
Egy bika Idahoból
Suta borjával
Suta borjával
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Cervoidea
Család: Szarvasfélék (Cervidae)
Alcsalád: Őzformák (Capreolinae)
Nemzetség: Rangiferini
Nem: Rangifer
Faj: R. tarandus
(Linnaeus, 1758)
Alfaj: R. t. caribou
Tudományos név
Rangifer tarandus caribou
(Gmelin, 1788)
Elterjedés
Elterjedési területe a legsötétebb színnel jelölve
Elterjedési területe a legsötétebb színnel jelölve
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Erdei karibu témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Erdei karibu témájú kategóriát.

Az erdei karibu (Rangifer tarandus caribou) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a szarvasfélék (Cervidae) családjába tartozó rénszarvas (Rangifer tarandus) egyik észak-amerikai alfaja.

Előfordulása[szerkesztés]

Az erdei karibu fő előfordulási területe Kanada, de állományai találhatók Washington, Idaho és Montana államokban is. Korábban nagyobb volt az elterjedési területe, de sok helyről kihalt. Kanadában, a 2011-es számlálás szerint, körülbelül 34 ezer példánya élt 51 különböző területen.

A legrégebbi maradványa egy fogból áll; ezt 1,6 millió évesre becsülték és a Yukon territóriumban találták meg. Egy másik ősi maradványa egy 40 600 éves agancs, mely Québec tartományból került elő.

Megjelenése[szerkesztés]

A legnagyobb a karibuk között, és sötétebb a hegyi karibunál (Rangifer tarandus groenlandicus). A marmagassága 100-120 centiméter és a testtömege 110-210 kilogramm közötti. A patája nagy és félhold alakú; tökéletesen alkalmazkodott a hóban és lápos vidékeken való járáshoz. Általában mindkét nemű állatnak van agancsa, egyes tehénnél azonban hiányzik. A bika agancsa márciusban kezd nőni, és augusztusra már egy méternél is hosszabb lesz. A teste tömzsi és a szőrzete hosszú és vastag. Az orra és pofavége rövid de széles, a fülei rövidek és a farka kicsi. A szőrzete nyáron barna vagy sötétbarna, és télen szürke.

Életmódja[szerkesztés]

Más karibuktól eltérően, nem alkot nagy csordákat, és nemigen vándorol, bár egyes állományai rövidebb vándorutakat - csak 50-150 kilométereseket - is megtehetnek. Főleg az ellési időszakban a suták félrehúzódnak és magányosan gondozzák borjaikat. A bőséges zuzmókkal rendelkező erdőket kedveli; mocsarak és lápvidékek, valamint tavak és folyók mentén él.

Szaporodása[szerkesztés]

A suta 16 hónaposan, míg a bika 18-20 hónaposan éri el az ivarérettséget. A bikák 3-4 éves kornál korábban nem szaporodhatnak, mivel nincs esélyük az idősebb bikákkal szemben. Eléggé lassan szaporodik. Szeptember végétől október elejéig tart a párosodási időszak; a borjak a következő év júniusában jönnek világra. A suta a borjával, csak a tél közepén csatlakozik a csordájához.

Képek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Boreal woodland caribou című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Migratory woodland caribou című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]