Epitaph Records

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Epitaph Records
Információk
Alapítás éve 1980
Aktív évek napjainkig
Alapító(k) Brett Gurewitz
Ország  USA
Székhely Hollywood, Kalifornia
Státusza független
Terjesztő(k) Asylum Records (Warner Music Group)
Műfaj(ok) Punk, hardcore punk, metalcore, pop-punk, emo, hiphop
Leányvállalatai Anti-
Honlap
http://epitaph.com

Az Epitaph egy ismert kaliforniai punk-lemezkiadó, amelyet 1980-ban a Bad Religion gitárosa, Brett Gurewitz alapított 1981-ben a főleg skate-punk együttesek lemezeinek kiadása végett. Az utóbbi években más műfajú együttesek albumait is kiadták, úgymint a hiphophoz, hardcore-hoz, indie rockhoz tartozókat. Az Epitaph alkiadója az ANTI- és Hellcat Records. Ezenkívül a Fat Possum Recordsszal is kapcsolatban áll, és 51%-os tulajdonos a Burning Heart Recordsnál.

Történet[szerkesztés]

Az első Epitaph által kiadott lemez a Bad Religion egyik EP-je volt. Az első banda pedig, amely csatlakozott a kiadóhoz a The Vandals volt és a kiadott lemezük pedig a Peace Thru Vandalism. A következő években több híres együttes is szerződést kötött velük mint pl: aNOFX, Pennywise, Down By Law és a The Offspring. 1994 Brett Gurewitz otthagyta a Bad Religion többek között hogy a kiadójával dolgozzon (másrészt drogproblémái miatt).1994 megjelent a The Offspring Smash című albuma és a világszerte eladott millió-és millió lemez, kirobbanásszerű sikert hozott a kiadónak. Az üzleti siker mára az Epitaphot Amerika egyik legnagyobb kiadójává tette és számos együttes áll velük szerződésben. 2001-ben Brett Gurewitz(Mr. Brett) visszatért a Bad Religionbe, így az együttes is az Epitaphoz.

Európában is megvetette már a lábát az kiadó, Amszterdamban, Epitaph Europe vagyis Eurotaph néven. Nemcsak az amerikai bandák lemezeit adják ki kontinensünkön, hanem az európai együttesekel is szerződésben állnak:pl.: Terrorgruppe, vagy a Beatsteaks.

2004 óta adnak ki nemcsak skate punk lemezeket, hanem pl: hiphop albumokat.

Együttesek listája, melyek az Epitaphal megjelentettek már albumot[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Epitaph Record című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Hivatalos honlap (angolul)