Engelmann-fügekaktusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Engelmann-fügekaktusz
Opuntia engelmannii flower.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kaktuszfélék (Cactaceae)
Nemzetség: Opuntia
Faj: O. engelmannii
Tudományos név
Opuntia engelmannii
Salm-Dyck ex Engelmann
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Engelmann-fügekaktusz témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Engelmann-fügekaktusz témájú médiaállományokat és Engelmann-fügekaktusz témájú kategóriát.

Az Engelmann-fügekaktusz (Opuntia engelmannii) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjébe és a kaktuszfélék (Cactaceae) családjába tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Texas és Arizona kertjeiben és az elhanyagolt tanyák vidékén gyakori fügekaktusz faj a Pecos folyótól nyugatra. Azokon a részeken, ahol irtják, kiszorult az utak mentére, és végigkíséri azokat a Big Bend Nemzeti Parktól egészen a Mojave-sivatag pereméig, illetve a hegyekben 1600 m magasságig. Mexikó északi részén is honos, elterjedési területe egészen Aguascalientes és San Luis Potosí államokig elnyúlik.[1]

Jellemzése[szerkesztés]

Az opuntia engelmannii gyümölcse

Hazájában rendszeresen az O. phaecantha faj változatának tartják (var. discata).

Telepei 50–120 cm-re nőnek; hajtásai 25–30 cm-esek. A tövispárnák barnák, a tüskék 3–4-esével fejlődnek. Sárga virágainak átmérője kb. 8 cm. Már április-májusban tömegével virágzik.

Termései ősszel érnek, 3,5–4 cm-esek. Alakjuk megnyúlt gömbhöz hasonló. Éréskor sötét barnáslilára színeződnek. Különösen Délkelet-Arizonában ízletes „töviskörtének” nevezett gyümölcse kedvelt csemege, amiért ültetvényeken termesztik, de vadon tenyésző bokrainak terméseit is gyűjtik. Használják cukorkának, kaktuszzselének, mindenféle más csemegének.

Hidegtűrő növény.

Változatai[szerkesztés]

Gyakran önálló fajnak tekintett változata a lindheimer fügekaktusz (Opuntia engelmannii var. lindheimeri, avagy Opuntia lindheimeri Engelmann). Ezt először 1836-ban Texasban írták le; azóta Texas száraz vidékeiről átterjedt Louisiana államba is. Nagy méretű kaktusz, a föld fölött hengeres törzset nevelő, kifejlett példányai elérhetik a 3–3,5 m-es magasságot. A gyümölcsök nyár végétől szeptemberig érnek. Az ovális, 2–7 cm-re növő termések húsa szaftos, savanykás-édes ízű, bene sok a kemény mag. Az indiánok ősi gyümölcsét a madarak is szívesen fogyasztják. Frissen eszik, vagy szirupot, gyümölcslét készítenek belőle.

Opuntia engelmannii - Pricklypearcrop.jpg

Források[szerkesztés]

  1. Dokumentum az Opuntia-fajokról (spanyol nyelven) (DOC). (Hozzáférés: 2013. október 28.)