Emil Uzelac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Emil Uzelac
Emil Uzelac vezérőrnagy
Emil Uzelac vezérőrnagy
Született 1867. augusztus 26.
Komárom
Meghalt 1954. január 7. (86 évesen)
Petrinja
Sírhely Mirogoj
Állampolgársága osztrák
Rendfokozata tábornok
Csatái első világháború
Kitüntetései Knight of the Order of Leopold
A Wikimédia Commons tartalmaz Emil Uzelac témájú médiaállományokat.
Emil Uzelac

Milan Emil Uzelac (magyarosan: Uzelac Emil, Osztrák–Magyar Monarchia, Komárom, 1867. augusztus 26. - Jugoszlávia, Petrinja, 1954. január 7.) magyarországi születésű, horvát származású osztrák-magyar katonatiszt.

Élete[szerkesztés]

Uzelac 1867-ben született Komáromban. Apja horvátországi kisbirtokos volt és Emil az ifjúkorát Károlyvárosban töltötte. Ifjúkorában a Technische Militärakademie (Tüzérségi és Mérnöki Akadémia) tanulója volt. Tényleges katonai szolgálatát az bécsi katonai akadémia elvégzését követően kezdte meg, a 2. mérnökezredben. Ez 1888. augusztus 18-án történt, még mielőtt Uzelac betölthette volna huszonegyedik életévét. Később Pólában és Triesztben szolgált és tanulmányokat folytatott a tengerészeti akadémia tagjaként. A magas szintű képzéseinek köszönhetően az egyik legjobban képzett tisztje lett az osztrák-magyar hadseregnek.

1912 áprilisában őt nevezték ki a formálódó osztrák-magyar légierő parancsnokává. Az első világháború végén viselt rendfokozata vezérőrnagy volt.

Később a jugoszláv, majd a horvát légierő egyik legfőbb parancsnoka és instruktora volt. A történelmi változásoknak köszönhetően három ország légierőjének vezető parancsnoka lehetett. 1954-ben Petrinjában hunyt el, 87 éves korában.

Források[szerkesztés]