Egyesült Magyar Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egyesült Magyar Párt
Adatok
Elnök Esterházy János (ügyvezető)
Jaross Andor

Alapítva 1936. június 21.
Feloszlatva 1940
Elődpárt Országos Keresztényszocialista Párt,
Magyar Nemzeti Párt
Utódpárt Magyar Élet Pártja,
Szlovenszkói Magyar Párt
Pártújság Prágai Magyar Hírlap,
Barázda,
Új Hírek

Ideológia keresztényszocializmus
nacionalizmus
Politikai elhelyezkedés jobbközép

Csehszlovákia politikai élete

Az Egyesült Országos Keresztényszocialista és Magyar Nemzeti Párt (röviden Egyesült Magyar Párt, 1938-tól Felvidéki Magyar Párt[1]) magyar politikai párt volt Csehszlovákiában, majd az első szlovák köztársaságban és Magyarországon 1936 és 1940 között.

Története[szerkesztés]

A párt az Országos Keresztényszocialista Párt és a Magyar Nemzeti Párt egyesülésével jött létre az 1936. június 21-én Érsekújvárban megtartott kongresszuson. Elnökké Jaross Andor, ügyvezető elnökké Esterházy Jánost választották. A tényleges egyesítést azonban csak a következő évre sikerült elérni. Az egyesült párt mindkét elődpárt értékrendjét átvette, így a keresztényszocializmus és a nacionalizmus is hangsúlyos szerepet kapott programjában. Ezen kívül az itteni magyarság problémáival is foglalkozott, és a kormányzatnak számos memorandumot nyújtott be a magyarokat ért sérelmek orvoslását kérve. Edvard Beneš köztársasági elnök 1936–37-ben több alkalommal fogadta az EMP képviselőit, azonban követeléseikből semmi sem valósult meg.

A párt a csehszlovákiai magyarság politikájának fő meghatározója lett. Az 1938-as választás előtt a párt jelentős kampányba kezdett, hogy a magyar többségű területekről kiszorítsák a többi pártot, ami jelentős taglétszámbővülést hozott. Az EMP a választáson nagy sikert ért el a magyarlakta területeken. Az ekkor kibontakozó csehszlovák válság idején a megfontolt politikájának köszönhetően a magyar többségű területeken nem került sor jelentősebb incidensekre. Az első bécsi döntés hatására a tagság nagy része Magyarországhoz került, és felvette a Felvidéki Magyar Párt nevet. Ezt később a kormányzattal való sok konfliktus hatására beolvasztották a Magyar Élet Pártjába. A szlovák területeken maradt magyarok érdekeit az Esterházy János vezette Szlovenszkói Magyar Párt képviselte tovább.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hivatalosan a párt nem változtatott nevet (Simon Attila 2014: Magyar idők a Felvidéken (1938-1945). Budapest, 65.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Az Egyesült Felvidéki Magyar Párt és a MÉP egyesitése. (Hozzáférés: 2012. augusztus 11.)
  • Esterházy János és a szlovenszkói Magyar Párt. Iratok a szlovákiai magyarok történetéhez, 1938–1945; szerk. Simon Attila; Fórum Kisebbségkutató Intézet, Somorja, 2014 (Fontes historiae Hungarorum)