Edward Tsang Lu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edward Tsang Lu

Edward Tsang Ed Lu (Springfield, Massachusetts, 1963. július 1. –) amerikai fizikus, űrhajós.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Cornell Egyetemen villamosmérnöki diplomát szerzett. 1989-ben a Stanford Egyetemen alkalmazott fizikából doktorált. A napfizika specialistája. A Google munkatársa lett. 2011-től a Hover Inc. a technológiai igazgatója.

1994. december 9-től részesült űrhajóskiképzésben. Kiképzésben részesült a Lyndon B. Johnson Űrközpontban, valamint a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban, sikeres vizsgák után megkezdhette szolgálatait. Három űrszolgálata alatt összesen 205 napot, 23 órát és 18 percet töltött a világűrben. Egy alkalommal végzett űrsétát (kutatás, szerelés), összesen 6 órát töltött az űrállomáson kívül. A Szojuz TMA–2 idején indították az első kínai űrhajóst Jang Li-vejt. Lu rádión keresztül gratulált. 2007. augusztus 10-én köszönt el az űrhajósoktól.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • STS–84 az Atlantis űrrepülőgép 19. repülésének küldetésfelelőse. A 6. repülés a Shuttle–Mir program keretében. Több mint 4 tonna élelmiszert, kutatási eszközöket, műszereket szállított az űrállomásra. SpaceHab mikrogravitációs laboratóriumban több kereskedelmi kutatási, kísérleti, anyag előállítási programot teljesítettek. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot hajtottak végre. Második űrszolgálata alatt összesen 9 napot, 5 órát és 20 percet (221 óra) töltött a világűrben. 6 000 000 kilométert (3 700 000 mérföldet) repült, 144 alkalommal kerülte meg a Földet.
  • STS–106 az Atlantis űrrepülőgép küldetésfelelőse. Második űrszolgálata alatt összesen 11 napot, 19 órát és 12 percet töltött a világűrben. A Nemzetközi Űrállomáson űrsétát (kutatás, szerelés) hajtott végre, összesen 6 óra időtartamban.
  • Szojuz TMA–2 fedélzeti mérnök, küldetés specialista. Harmadik űrszolgálata alatt összesen 184 napot, 22 órát és 46 percet töltött a világűrben.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós jelvényt.
  • Több polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésbe részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]