Edward-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edward-tó
NASA fotó az Edward-tóról és a George-tóról
NASA fotó az Edward-tóról és a George-tóról
Ország(ok)  Kongói Demokratikus Köztársaság
 Uganda
Vízgyűjtő terület12 096 km2
Elsődleges források Rwindi
Elsődleges lefolyások Semliki
Hosszúság77 km
Szélesség40 km
Felszíni terület2325 km2
Átlagos mélység17 m
Legnagyobb mélység112 m
Víztérfogat39 500 km3
Tszf. magasság912 m
Elhelyezkedése
Edward-tó (Uganda)
Edward-tó
Edward-tó
Pozíció Uganda térképén
d. sz. 0° 20′, k. h. 29° 36′Koordináták: d. sz. 0° 20′, k. h. 29° 36′
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Edward-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Edward-tó az Nagy-tavak egyike, a Nagy-hasadékvölgyben, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Uganda határán fekszik. Északi partja néhány kilométerre az Egyenlítőtől délre húzódik.

Az Edward-tó 920 méteres magasságban terül el, legfeljebb 40 kilométer széles és 77 kilométer hosszú. Területe 2150 négyzetkilométer és ezzel Afrika 15. legnagyobb tava.

A tavat az Afrikán kívüli világ számára Henry Morton Stanley fedezte fel 1888-ban, és VII. Eduárd brit királyról nevezte el. A tavat később az ugandai diktátor Idi Aminról Idi Amin-tó, vagy Idi Amin Dada-tó névre keresztelték, de ma újra Edward-tó néven ismerik.

Az Edward-tavat a Nyamugasani, Ishasha, Rutshuru és Rwindi folyók táplálják. Északon a Semliki-folyón keresztül az Albert-tóba üríti vizét. A Kazinga-csatornán keresztül a George-tóval is összeköttetésben áll.

Számos vízi állat, mint a Haplochromis sp, Sarothelodon niloticus, Haplochromini, Hemihaplochromis multicolur, és a Schutzia eduardiana. A halászat a helyiek fontos megélhetési forrása.

Partvidékeinek állatvilágát – csimpánzok, elefántok, oroszlánok, krokodilok stb. – a kongói Virunga Nemzeti Park (Virunga National Park) és az ugandai Queen Elizabeth Nemzeti Park (Queen Elizabeth National Park) óvja.

Források[szerkesztés]