Edesszai Theophilosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edesszai Theophilosz
Született 695[1]
Edessa
Elhunyt 785 (89-90 évesen)[1]
Állampolgársága Abbászidák
Foglalkozása

Theophilosz (Θεόφιλος ὁ Ἐδεσσαῖος: arabul ثيوفيل بن ثوما Szíjúfíl ibn Szúma, gyakran helytelenül mint نوفيل Núfíl; Edessza, 695Bagdad, 785. július 16.) szír keresztény asztrológus, fordító, al-Mahdi abbászida kalifa tanácsadója.

Élete[szerkesztés]

Theophilosz 695-ben született Edesszában. Szülővárosában és Harránban a görög irodalmat, filozófiát és természettudományt hallgatott. Szír nyelvre fordította Homérosz eposzait, Arisztotelész Szofisztikus cáfolatok és Galénosz De methodo medendi című munkáit. 750. januárjában – talán II. Marván szolgálatában – részt vett a Nagy-Záb mellett vívott csatában, győzelmük után pedig haláláig az Abbászidákat szolgálta.

Udvari asztrológusként korának számos tudósával állt kapcsolatban, akik között megtalálható Sztephanosz filozófus, Másáalláh és Omar at-Tabari. Miután perzsa nyelven is megtanult, eredetiben vagy fordításban tanulmányozhatta a perzsa és indiai asztrológiai műveket is.

Művei[szerkesztés]

Az al-Mahdi szolgálatában eltöltött időben, a 760-as évek elejétől kezdve írta fiához, Deukaliónhoz címzett görög nyelvű asztrológiai értekezéseit, amelyek közül négy maradt fenn, a többi – legfőképpen egy születési asztrológiai munka – csak töredékesen, Másáalláh, Szahl ibn Bisr, al-Kaszráni és ar-Ridzsál műveiből ismert.

  • Apoteleszmatika (?) (Az égitestek hatásai) 770 körül Theophilosz birtokába jutott Rhétoriosz műve, és ezt használta fel fő forrásul ahhoz az ismeretlen című munkához, amelynek 30 fejezete nagyrészt egyetemes asztrológiai témájú, de amelyben kezdeményező, születési és kérdőasztrológiai jellegű részek is megtalálhatók.

Hatása, utóélete[szerkesztés]

Gyaníthatóan Theophilosznak köszönhető, hogy Bizánc 7. és 8. századi kulturális hanyatlása idejében megőrizte a görög tudomány bizonyos eredményeit és műveit. A 790-es években tanítványa, Sztephanosz filozófus vitte vissza a csillagászatot és asztrológiát Bizáncba. Közvetlen munkatársaira, Másáalláhra, Omarra és azok követőire szintén óriási hatást gyakorolt, amely még idevágó kutatások híján nem mérhető fel kellőképpen.

Kiadása[szerkesztés]

David Pingree tervezte Theophilosz műveinek kiadását, ezt azonban 2005-ben bekövetkezett halála meghiúsította.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2015. október 15.)

Források[szerkesztés]

  • David Pingree, „From Alexandria to Baghdad to Byzantium: the transmission of astrology”, International Journal of the Classical Tradition 8 (2001).