Duolingo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Duolingo
JelmondatIngyenes nyelvoktatás a világnak (Free language education for the world)
Vállalkozás típusa
  • játékos tanulás
  • webhely
  • okostelefon-alkalmazás
  • oktatási technológia
  • Crowdsourcing as Human-Machine Translation
  • eszperantó-tanulási eszköz
  • computer-assisted language learning
Oldal típusanyelvtanulás, online oktatás
Elérhető nyelv(ek)Használható:

angolul · arabul · csehül · franciául · görögül · hindiül · hollandul · indonézül · japánul · kínaiul · koreaiul · lengyelül · magyarul · németül · olaszul · oroszul · portugálul · románul · spanyolul · thaiul · törökül · ukránul · vietnámiul
A tanulandó nyelv lehet:

angol · cseh · dán · eszperantó · finn · francia · görög · héber · holland · ír · japán · jopará guaraní · katalán · kínai · klingon · koreai · lengyel · magyar · nemes valyr · német · (bokmål) norvég · olasz · orosz · portugál · román · spanyol · svéd · szuahéli · török · ukrán · vietnámi · walesi
Alapítva2011. november 30.
SzékhelyPittsburgh
Alapító
  • Luis von Ahn
  • Severin Hacker
URLhu.duolingo.com
Regisztrációingyenes
Hivatalos blog
Alexa-helyezés869 (2017. november 29.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Duolingo témájú médiaállományokat.

A Duolingo ingyenes, nyelvtanulásra szolgáló weboldal és mobilalkalmazás, amely mintegy nyolcvan különböző nyelvkombinációhoz kínál ingyenes tanfolyamot,[1] s ezek mellett a közreműködők folyamatosan dolgoznak továbbiakon. (Ez utóbbiak készítését – a honlap kabalaállatára, a bagolyra és annak tojásaira utalva – „keltetésnek” nevezik.)

E tanfolyamok – az angol nyelv közvetítő jellegére tekintettel – alapvetően három csoportba sorolhatók:

  • kb. harmaduk az angolt segít elsajátítani más anyanyelvűeknek,
  • megközelítőleg másik harmaduk az angolul beszélőknek tanít más nyelveket,
  • a maradékot pedig számtalan egyéb kombináció teszi ki, amelyek az angol közvetítése nélkül oktatnak az angoltól eltérő nyelveket.[1]

Működött a programban egy Immersion (magyarul Megmártózás) nevű, crowdsourcing-elvű szövegfordítási felület is. Ezt úgy alkották meg, hogy amint haladnak a leckékkel a felhasználók, egyben honlapok és más anyagok fordításában is segédkezhettek.[2][3] Ezt a szolgáltatást azonban 2017. január elején – karbantartási/fejlesztési kapacitás hiányára hivatkozva – beszüntették.[4]

A Duolingo belső körű béta-kiadása 2011. november 30-án jelent meg, és több mint 300 ezres várólistát gyűjtött.[5] A széles nyilvánosság számára 2012. június 19-én indult el, és 2013 szeptemberében már 10 millió felhasználóval rendelkezett.[6][7]

A magyar nyelvűeknek szóló angoltanfolyam[8] 2014. január 30-án jelent meg béta-verzióban (a felhasználóinak száma egy hét alatt, február 6-ára elérte a 100 000-et), majd 2014. december 10-én lépett a késznek és kiadhatónak ítélt fázisba. Felhasználóinak száma 2014 végére elérte az egymilliót, 2015 májusában a másfél milliót, ugyanazon év októberében pedig a kétmilliót. Az ötmilliós felhasználói bázist az angoltanfolyam 2018. január 4-én érte el.

Az angolul beszélőknek szóló magyartanfolyam[9] 2016. június 30-án lett elérhető;[10] miután előzőleg több tízezren iratkoztak fel rá. Ez a tanfolyam béta-állapotú, azaz nem tekinthető elkészültnek, hanem még tesztelés és fejlesztés alatt áll.

A magyar nyelvűeknek szóló némettanfolyam[11] 2021. március 17. óta[12][13] érhető el, egyelőre béta-változatban.

Oktatási modellje[szerkesztés]

A Duolingo írásbeli feladatok széles körét kínálja, illetve a hallás utáni szövegértés – valamint kisebb mértékben a beszéd – gyakorlását is lehetővé teszi. A megszerzett készségeket játékos formában, fa alakjában jeleníti meg, amelyen végig lehet haladni, egy szókincsre vonatkozó funkcióval pedig a nemrég tanult szavakat lehet gyakorolni. A felhasználók „készségpontokat” kapnak a nyelvtanulás során, például egy lecke elvégzésekor. Egy adott készséget akkor tekint a program elsajátítottnak, ha a felhasználó a hozzá tartozó összes leckét elvégezte (ezek száma általában egy és nyolc közé esik). Egy lecke 20 kérdésből áll. Ennek hibátlan teljesítéséért 14 pont jár, ahol a hibák egy-egy pont levonásával járnak. Az első leckékben négy, a továbbiakban három „élet” áll rendelkezésre, amelyek száma szintén csökken a hibákkal. Ha a felhasználó az életek kifogyása után hibát követ el, újra kell kezdenie a leckét.[14] A teljes kurzus által nyújtott szókincs több mint 2000 szavas,[15] ill. más, szigorúbb számítás szerint[16] kb. 1600 szavas.

A program az oktatás folyamán nagy mértékben épít adatokra:[17] mindvégig számon tartja, hogy mely kérdések okoznak nagyobb fejtörést a felhasználóknak, és milyen jellegű hibákat követnek el. Ezután összegzi ezeket az adatokat, és tanul a megfigyelt mintázatokból.

Az adatelvű megközelítés hatékonyságát egy külső tanulmány mérte fel a cég megbízásából. A New York-i Városi Egyetem és a Dél-karolinai Egyetem tanárai által végzett vizsgálat becslése szerint a Duolingo 34 órányi használatával egy első éves szemeszter több mint 130 órás kurzusának megfelelő írás-olvasási szint érhető el. A kutatás a beszédkészségre nem tért ki. Azt is megállapították, hogy sok diák kevesebb mint 2 óra elteltével felhagyott a tanulással.[18] Ugyanezen tanulmány szerzői arra jutottak, hogy a Rosetta Stone felhasználói 55-60 órányi tanulással tudtak hasonló eredményt elérni.[19] Más ingyenes vagy olcsó tanfolyamokkal ugyanakkor nem vetették össze a hatásfokát, így a BBC-ével,[20] a Book2-vel[21] vagy a Before You Know It-tal.

Ahelyett, hogy lassanként további nyelvekre fejlesztenék ki a programot, Luis von Ahn vezérigazgató szerint olyan eszközöket terveznek létrehozni, amelyekkel a közösség építheti ki ezeket, bízva benne, hogy ily módon több nyelvet vezethetnek be, „lehetővé téve más szakértőknek és az egyes nyelvek rajongóinak is az új területek meghódítását”.[22] Az ún. Nyelvi Inkubátor kiadását 2013. október 9-ére jelentették be.[23]

Története[szerkesztés]

A projektet Pittsburghben indította a Carnegie Mellon Egyetem egy tanára, Luis von Ahn (a reCAPTCHA megalkotója) és posztgraduális hallgatója, Severin Hacker, majd Antonio Navas, Vicki Cheung, Marcel Uekermann, Brendan Meeder, Hector Villafuerte és Jose Fuentes közreműködésével fejlesztették tovább.[2][24] A kezdeményezést eredetileg Luis von Ahn MacArthur-ösztöndíja és az amerikai Országos Tudományos Alap ösztöndíja szponzorálta,[25][26] és javarészt Python programozási nyelven íródott.[27] Később a Union Square Ventures, illetve Ashton Kutcher színész A-Grade Investments nevű cégének befektetése nyomán kaptak további támogatást.[28][29]

2013 májusában 27 alkalmazottjuk volt, és Pittsburgh Shadyside nevű városrészében, a Carnegie Mellon Egyetem közelében, egy irodában üzemeltek.[30]

A cég 2012. november 13-án adta ki iOS-alkalmazását az iTunes App Store-ban.[31] Az alkalmazás ingyenesen letölthető, és a legtöbb iPhone, iPod és iPad eszközzel kompatibilis.[32] Android-alkalmazásuk 2013. május 29-én jelent meg, amit az első három hét folyamán több mint egymilliószor töltöttek le, és hamarosan az első helyre került a Google Play store oktatási alkalmazásai között.[33] 2014. január 30. óta a mobilos változat is elérhető magyar nyelven.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b A jelenleg elérhető és készítés alatt álló nyelvtanfolyamok, valamint Inkubátor Archiválva 2014. február 1-i dátummal a Wayback Machine-ben
  2. a b Meet Duolingo, Google's Next Acquisition Target; Learn A Language, Help The Web. TechCrunch
  3. Translating the Web While You Learn. Technology Review. [2011. december 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 30.)
  4. Luis, az alapító bejelentése: „We simply don’t have the resources required to develop or maintain Immersion in a satisfactory way.”
  5. We have a blog!. Duolingo Blog. [2012. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 30.)
  6. reCaptcha Founder's Language Learning Site Duolingo To Open To The Public On June 19. TechCrunch
  7. Duolingo Comes To The iPad, Now Has More Than 5M Active Users
  8. Tanulj angolul online
  9. Tanulj magyarul online
  10. Inkubátor, Magyar nyelv angolul beszélőknek, a frissítések között a "BETA Finally!" c. bejegyzés dátuma alapján.
  11. Tanulj németül online
  12. Német magyar nyelven (Duolingo-fórum)
  13. Német nyelv magyarul beszélőknek (áttekintés, Duolingo)
  14. Ready, Set, Practice!. Duolingo Blog. [2014. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 8.)
  15. My Three Months of Duolingo: “There are 2014 words listed in my Duolingo vocabulary.” (http://olimo.livejournal.com/, 2012-09-19)
  16. duome.com, FAQ: It's a little bit unclear actually: there are 2151 lexemes in Spanish Tree v2.0 which equals to 1603 words in your "personal vocabulary", even though the words tab lists 2900+ words... I would expect the smaller number to be called "lexemes" while the larger number would stand for "words", but we have three different numbers here
  17. Duolingo’s Data-Driven Approach to Education. [2015. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 30.)
  18. Duolingo Effectiveness Study. unpublished. (Hozzáférés: 2013. augusztus 23.)
  19. Say what? Duolingo points to data’s important role in online education. [2013. október 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 30.)
  20. BBC Languages. BBC. (Hozzáférés: 2013. augusztus 23.)
  21. book2 - Learn languages online for free with 100 audio (mp3) files. Goethe-Verlag. (Hozzáférés: 2013. augusztus 23.)
  22. von Ahn, Luis: Reddit IAmA. (Hozzáférés: 2013. június 3.)
  23. Olson, Parmy: Duolingo Takes Online Teaching To The Next Level, By Crowd Sourcing New Languages
  24. The Duolingo Team. Twitpic
  25. Online Education as a Vehicle for Human Computation. National Science Foundation
  26. Learn a language, translate the web. NewScientist
  27. What language is Duolingo written in? - Quora
  28. Todd, Deborah M.. „Ashton Kutcher backs CMU duo's startup Duolingo”, Pittsburgh Post Gazette , 2012. július 3.. [2012. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. július 13.) 
  29. The Daily Start-Up: Kutcher-Backed Language Site Duolingo Finds Its Voice”, Wall Street Journal , 2012. június 19. (Hozzáférés: 2012. július 13.) 
  30. Duolingo launching on Android; plans move to bigger office
  31. Duolingo on the go. Our iPhone App is here!. Duolingo, 2012. november 13. [2013. december 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 27.)
  32. Duolingo - Learn Spanish, French, German, Portuguese, and Italian for free. iTunes App Store. Apple. (Hozzáférés: 2013. április 29.)
  33. Duolingo brings free language courses to the iPad

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Duolingo című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]