Dr. Beat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dr. Beat
Információk
SablonWikidataSegítség

A Dr. Beat egy magyar együttes.

Története[szerkesztés]

Három gimnazista (Garam Péter – szintetizátor, Selmeci Kristóf – sampler és Szilágyi "SZIKO" Gábor – ének, dobgép) 1985-86-ban alapított zenekart, melynek neve a kezdetekben T-Boy volt.

1987-ben a Dr. Beat név vált véglegessé. A Valami Bizarr Dolog című dallal 1988 tavaszán indultak a Rock Gyermekei nevű tehetségkutató rádióműsorban és hangos sikert arattak. Egy hónapig vezették a slágerlistát. A szám megjelent a Rock Gyermekei c. válogatáslemezen. Még ugyanebben az évben (1988-ban) több tagcsere is volt a zenekarban (Rábaközi Andrea fotómodell csatlakozott rövid időre, majd őt váltott fel Clavier Charlotte, az R-GO első emblematikus gidája, aki állandó tag lett).

Charlotte érkezését követően, koncepcionális okok miatt, Selmeci Kristóf távozott. Nem sokkal ezután Selmeci megalapította a Bahnhof zenekart. Így a Dr. Beat-et a közönség a többszöri tagváltozást követően trióként ismerhette meg. Már az 1989-es év elején kialakult országos rajongótáboruk. A sűrű vidéki kis bulik közben számos telt házas koncertet is adtak a Petőfi Csarnokban. Első albumuk Dr. Beat címmel jelent meg hanglemezen és kazettán a Hungaroton gondozásában 1990-ben. Négy dal is listavezető lett még ebben az évben. Ez az első és eleddig egyetlen albumuk 2009 október-novemberében újrakeverve és extra számokkal kiegészítve jelent meg ismét.

Különböző okok miatt a zenekar 1991-es év végén működését egy időre felfüggesztette.

Bár feloszlásról szó sem volt, Garam Péter és Clavier Charlotte Amerikába távozott. Hangmérnökként Garam Péter több lemezfelvételen is közreműködött, producerkedéssel egybekötve. Időközben Clavier Charlotte kilépett a Dr. Beat-ből, Szilágyi -SZIKO- Gábor fényképészettel aratott sikert Magyarországon. Szilágyi "SZIKO" Gábor közben is a zene forgatagában maradt, Selmeci Kristóffal közösen jelentettek meg egy maxit Londonban. Bár a Warner erőltette és a kritikák is jóknak bizonyultak, nem folytatódott a projekt. Az 1994. év végén Garam Péter visszatért az Amerikai Egyesült Államokból és a hazai Drum 'n' Bass népszerűsítését egyengette, valamint továbbra is producerkedett több hazai és angol underground kiadványon.

Drum 'n' Bass vonalon SZIKO és Garam a Dr. Beat formációban 1997-ig dolgozott. Ebből az időből két szám jelent meg a Future Sound of Budapest válogatáson, CD-n.

A gimnáziumi alapító felállás (Garam – Selmeci – SZIKO) ismét összeállt és dolgozni kezdtek újabb anyagukon. Az új nagylemez megjelenését 2008-ra tervezték, de ez még 2009 novemberéig nem jelent meg. Az első és eleddig egyetlen albumuk 2009 október-novemberében újrakeverve és extra számokkal kiegészítve jelent meg.

Diszkográfia[szerkesztés]

  • Dr. Beat (Profil, 1990)

Források[szerkesztés]