Clavier Charlotte

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Clavier Charlotte
A Casco reklámjához készült fotón (Tóth József felvétele)
A Casco reklámjához készült fotón (Tóth József felvétele)
Született1963. július 30. (60 éves)
Hanoi
Állampolgárságafrancia[1]
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Clavier Charlotte témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Clavier Charlotte (Hanoi, 1963. július 30. –) magyarországi vietnámi modell, előadó, táncos, énekes. Az 1980-as évek egyik ismert modellje, akit „egzotikus gyöngyszemnek” tartottak.

Élete[szerkesztés]

Rózsavölgyi Gyöngyi felvétele

Édesapja francia, az édesanyja vietnámi.

Édesanyja, Tran Thi Hanh színésznőnek készült, édesapja, Clavier Albert újságíró volt. Születése után egy évvel Magyarországon telepedtek le. A Móra Ferenc Egészségügyi Szakközépiskolában érettségizett.

Tizenhat évesen már hívták az MTI-be fotózni, de a legtöbbet Módos Gábornak, az Ez a Divat munkatársának köszönhet, ugyanis Ő javasolta a manökenképző tanfolyam elvégzését is. A francia, illetve a vietnámi nyelvet nem beszéli. Gyermekkorában magyar népdalokat énekelt, magyar néptáncot tanult, versenyeken is indult. A KISZ Központi Művészegyüttesében táncolt, majd jazzbalettet tanult.

Az 1980-as évek egyik ismert modellje, akit „egzotikus gyöngyszemnek” tartottak[2] ezekben az években a szaklapok. Dolgozott Németországban, Ausztriában és az Egyesült Államokban is.

„Amikor 18 évesen először jelent meg az arcom az újságban, az iskolában kitették a faliújságra.

Tiszta lányiskola volt, természetesen mindenki gratulált. És mindenki utált” A szakma sem fogadta egyöntetű örömmel: az idősebb, tapasztaltabb kollégák nem nézték jó szemmel, hogy egy csitri, csak azért, mert különleges arca van, hamarabb jut lehetőséghez.,,”

– Clavier Charlotte

Az Ez a Divat újság hasábjain, plakáton, és több újságban látható volt. Az Axioart.com 1985-ből őrzi az Ági-nektár plakátját.

A divatszakmában sokan nem nézték jó szemmel a kettős karriert, ezért választania kellett a kifutó, és a színpad között. Nem tudott választani, ezért külföldön vállalt munkát, itthon pedig az R-Go együttessel lépett fel.

Az R-GO együttes első „gidája”, ahol Szikora Róbert és Környei Attila mellett háttértáncos és énekes volt. A Dr. Beat együttes tagja is volt.

Az évek során üzletasszony lett, butikot nyitott, majd öccsével Café Rouge néven nyitottak egy kávézót.

Üzletvezetőként dolgozik. Egy ázsiai étterem tulajdonosa.

2 gyermeke van, Zoé és Noel.

Fotósai voltak[szerkesztés]

Többek közt: Módos Gábor, Tóth József Füles, Tulok András, Vértes György és Rózsavölgyi Gyöngyi fotóművészek.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]