Környei Attila (zenész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Környei Attila
Született1948. május 16. (75 éves)[1][2][3]
Békéscsaba[1][2][3]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • zenész
  • zenei producer
  • művészmenedzser

SablonWikidataSegítség

Környei Attila (Békéscsaba, 1948. május 16. –) zenész, menedzser, producer.

Általános iskolai éveiben kezdte el zenei tanulmányait (hegedülni tanult). A gimnáziumi éveiben az FTC tornász csapatának tagja (1967-ben országos bajnokságot nyert). Az érettségi előtt egy sérülés véget vetett sportolói pályafutásának.

Zenei pályafutása[szerkesztés]

Zenészként[szerkesztés]

FERM[szerkesztés]

Első zenekarát bátyjával, Környei Csabával (billentyűs) 1968-ban alakították a FERM együttest. Ma már csak úgy emlegetik a zenészek az együttest, hogy egy igazi ”sztárgyár„ volt. Ebben a zenekarban kezdte pályafutását: Karácsony János - Locomotiv GT, Szikora Róbert - R-GO, Menyhárt János - V’Moto-Rock, Kékes Zoltán - Hungária, Gerdesits Ferenc - Magyar Állami Operaház.

M7[szerkesztés]

A FERM együttes 1974-es felbomlása után Környei Attila (basszusgitár) pályája az 1970-es évek egyik legnépszerűbb pop együttesében, az M7-es együttesben folytatódott. Siker dalaik: Nincs arra szó, Nem lehet boldogságot venni, Félig sem szerelem.

R-GO[szerkesztés]

1982-ben egykori zenész társával, Szikora Róberttel megalakítják az R-GO együttest. Az évtized meghatározó együttesévé vált a csapat. 1987-ig négy toplistavezető albumuk jelent meg (R-GO, Amulett, Szeretlek is + nem is, Rég várok valakire). Kivételes sikerük bizonyítéka 4 arany, 2 platina, és 1 gyémántlemez (több mint 1 millió eladott példány). Az együttes több éven át elnyerte az év zenekara díját, és a tagok is hangszereiken dobogósok lettek.

1988-ban Környei Attila kivált az együttesből, és talán elsőként az országban pop-menedzseléssel folytatta pályafutását.

Menedzserként[szerkesztés]

NIVO Record[szerkesztés]

Környei Attila 1989-ben, a NIVO Record-nak lett a művészeti igazgatója. Keze alatt jelent meg többek között az MHV (Menyhárt Homonyik, Vikidál) Ébresztő c. nagylemeze, és Demjén Ferenc, Szabadság vándorai c. lemeze.

Republic[szerkesztés]

1990-ben Környei Attila kiszállt a NIVO Recordsból. Ez idő tájt egy amatőr fesztiválon felfigyelt a fiatal Republic együttesre, és azonnal menedzseri szerződést ajánlott a csapatnak. Közös munkájuk eredménye lett az Indul a mandula című első Republic nagylemez, amely 1991-ben a Hungaroton gondozásában jelent meg.

Manhattan[szerkesztés]

1991-ben a Craft Records kiadó igazgatójaként létrehozza az első hazai fiú csapatot, a Manhattan együttest (Dobi Sándor, Csoki, Vilmányi Gábor, Varga Szabolcs). Az együttes berobbanása szinte példa nélküli volt, a hazai pop szakmában. Öt évig működtek Környei irányítása alatt töretlen sikerrel: 3 aranylemez, 2 platinalemez, fellépések százai, országos élő turnék, fantasztikus számú rajongó tábor.

Lemezek: Manhattan, Szállj fel még, Hazatérés, Várj te hosszú forró nyár, Ajándék

V.I.P.[szerkesztés]

Környei Attila 1997-ben megalakítja újabb fiú csapatát, a VIP együttest (Rakonczai Viktor, Rakonczai Imre, Rácz Gergő, Józsa Alex) A V.I.P. volt az első magyar együttes, akik képviselhették hazánkat az 1997-es Eurovíziós Dalfesztiválon Dublinban, ahol több mint 300 millió néző előtt mutatkoztak be nagy sikerrel Európának. Az együttes a 4 éves működése alatt 3 aranylemezt, és 1 platinalemezt gyűjtött be. Nagylemezek: VIP, Szükségem van rád, Csak neked, Best of VIP

Princess[szerkesztés]

2001-ben, Környei Attila három fiatal hegedűs hölgy közreműködésével létrehozta a Princess együttest. A megalakulása után fél év elteltével megjelent az első nagylemez, ami két hónap után aranylemez, majd hamarosan platina, és még ebben az évben dupla platinalemez lett. A II. lemez a megjelenés napján (a megrendelések alapján) aranylemez, és pár hónap után már ez is platina. A BMG. német vezérkara Magyarországról elsőnek választotta ki őket európai megjelenésre. Lemezek: A hegedű hercegnői, Hegedűvarázs, Táncok bűvöletében

Adagio[szerkesztés]

2005 nyarán Környei Attila létrehozta legújabb formációját, az Adagio együttest. Három fiatal énekessel, Homonnay Zsolt és Nagy Sándor musical énekesekkel, és Balczó Péter operaénekessel merőben új kísérletbe kezdett. Lemezükön pop- klasszikusokat szólaltattak meg szimfonikus kísérettel. Az első album 2005 októberében jelent meg és karácsonyra már átvehették érte az aranylemezt. 2007-ben Budapest Aréna koncert, amiből DVD jelent meg. Lemezek: Adagio, Érintés, Gold

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Petőfi Irodalmi Múzeum névtér
  2. a b PORT.hu (magyar nyelven)
  3. a b Rate Your Music (angol nyelven)

Források[szerkesztés]