Dorogi hulladékégető

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
SARPI Dorog Kft.
Az égetőmű a város határában
Az égetőmű a város határában
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1984
Székhely 2510 Dorog, Bécsi út 04-6 hrsz.
Alapító Kőbányai Gyógyszerárugyár, EGIS, CHINOIN
Szolgáltatások hulladékártalmatlanítás
Alkalmazottak száma 72 fő (2007)

A Dorogi hulladékégető (SARPI Dorog Kft.) egy főként gyógyszeripari- és vegyipari hulladékok megsemmisítésére szakosodott veszélyeshulladék-égető Dorogon, az ország legnagyobb veszélyeshulladék-égetője.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A hulladékégető Dorog északnyugati határában, a sűrűn lakott belterülettől mindössze 1 km-re, a dorogi hőerőmű és a Richter Gedeon Nyrt. üzemei által alkotott kiterjedt gyártelep szomszédságában helyezkedik el. Közlekedési kapcsolatai jók, a 10-es főút mellett épült fel, valamint egy iparvágánnyal közvetlen összeköttetésben van a Budapest–Esztergom-vasútvonallal.[1] A fekvése viszont a széljárás szempontjából előnytelen, a város környékén uralkodó északnyugati szél az esetleges szennyeződéseket a népes lakótelepek felé szállíthatja.[2] Az üzemet mesterséges erdősáv veszi körül.

Története[szerkesztés]

1984-ben a három legnagyobb magyar gyógyszergyár, a Kőbányai Gyógyszerárugyár (Kögyó, ma Richter Gedeon Nyrt.), az EGIS és a CHINOIN társulást hozott létre egy közös veszélyes hulladék-égető megépítéséhez, hogy a gyógyszergyártás során keletkező veszélyes hulladékaikat ártalmatlanítsák. Az égetőmű a város határában, a Kőbányai Gyógyszerárugyár telepének szomszédságában épült fel 1989-re. A helyszín kiválasztása során a gyógyszergyár szomszédsága (a Kögyó telephelyén addigra 20 000 hordó veszélyes hulladék halmozódott fel), a jó közlekedési kapcsolatok és infrastrukturális ellátottság miatt döntöttek a dorogi terület mellett. Az 1990-ben lezajlott próbaüzem után 1991-ben kapta meg a végleges üzemelési engedélyt. Még ugyanabban az évben privatizálták, amit a francia SARP Industries nyert meg, megvásárolva az égetőmű 51%-os tulajdonjogát, 1993-ban a teljes tulajdonjogot megszerezte. 2005 és 2008 között modernizálták az égetőt, fejlesztették a laboratóriumot, kicserélték az emissziómérő műszereket, új kéményt építettek és kicserélték a füstszűrő berendezéseket.

Tevékenységi köre[szerkesztés]

Az üzem oldószerek, növényvédő szerek, gyógyszermaradékok, kórházi veszélyes hulladékok, szennyvíziszap, autóipari hulladékok stb. megsemmisítésével foglalkozik.[3] Éves hulladékégetési kapacitása 35 000 tonna. Az égetés során kis mennyiségű villamos áramot termel, ezt magasfeszültségű vezetékkel az országos hálózatba táplálják.


Források[szerkesztés]

  1. Dorog várostérkép, Topo Press Map Térképkiadó és Térképellátó Kft., Bp. 2006, ISBN 963-9113-22-0-CM
  2. Dorog éghajlata, uralkodó szélirány (Hozzáférés: 2010. január 10.). [2010. szeptember 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 10.)
  3. Hulladéktan, hulladékégetés (Hozzáférés: 2010. január 10.). [2010. január 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 10.)