Duna-sziget (Bécs)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Donauinsel szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Duna-sziget (Donauinsel)
A Duna-sziget az Új Duna és a Duna között
A Duna-sziget az Új Duna és a Duna között
Közigazgatás
Ország  Ausztria
Település Bécs
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Fekvése Duna
Terület3,9 km²
Hosszúság21.1 km
Szélesség0.25 km
Tengerszint feletti magasság
  • 168
  • 154
m
Elhelyezkedése
Duna-sziget (Bécs)
Duna-sziget
Duna-sziget
Pozíció Bécs térképén
é. sz. 48° 14′, k. h. 16° 24′Koordináták: é. sz. 48° 14′, k. h. 16° 24′
Duna-sziget weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Duna-sziget témájú médiaállományokat.

A Duna-sziget (németül: Donauinsel) hosszú és keskeny mesterséges sziget Bécs központjában, a Duna folyó és a vele párhuzamos csatorna, az Új Duna között. A sziget 21,1 km hosszú, de szélessége csak 70-210 méter között változik. Az Új Duna gyakorlatilag egy hosszúkás .

Szabadidő és fesztivál helyszín[szerkesztés]

A pihenő területek, bárok, éttermek és éjszakai klubok hozzák a legtöbb látogatót a szigetre. A sport-lehetőségek a görkorcsolyázás, úszás, kerékpározás és kenuzás. A sziget déli és északi részén nagy területű és szabad nudista strandok vannak.

A Donauinselfest egy évente megrendezett, nemzetközileg ismert szabadtéri fesztivál, Európa legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye, várhatóan hamarosan eléri a 3 millió látogatót. Június végén (péntek-vasárnap) kerül megrendezésre - kivéve a 2008-ban (szeptember 5-7), mivel Ausztria és Svájc adott otthont a labdarúgó Európa-bajnokságnak (Lásd: 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság). 2008. szeptember 23-án, itt adta Madonna első koncertjét Bécsben 57 000 fős közönség előtt.

Megbízható árvízvédelem[szerkesztés]

A sziget fő célja azonban az árvízvédelem. Mivel a Duna átszeli a várost, ez több száz éve állandóan problémát jelentett. Az első említésre méltó intézkedéseket 1870 és 1875 között vezették be. Kiásták a 280 m széles központi medret, és egy 450 m széles árteret hoztak létre a folyó bal partján.

1970-ben egy új terv született, ami hamarosan megvalósult: ástak egy új csatornát az egykori ártéri területen és a kitermelt földet felhasználva felépítettek egy földsávot a kiegyenesített medret a 19. századi árvízvédelmi rendszerek és az újonnan létrehozott között. Az új csatorna az Új Duna (Neue Donau) nevet kapta. A munkálatok befejezése után szóba jött, hogy az így létrejött szigetet kikapcsolódásra kell használni. Az árvízvédelmi rendszert úgy tervezték, hogy akár 14 000 m³ másodpercenkénti vízhozamú hirtelen áradásoktól is védelmet biztosítson. Ez csak egyszer történt Bécs történetében, 1501-ben, a nagy 2002-es árvíz vízhozama másodpercenként 10 000 m³ volt.

A munkálatok 1972 márciusában kezdődtek[1] és 1988-ban fejeződtek be.[2] A vízmű 1992 és 1998 kötött épült.

A Duna-sziget az Új Duna (balra) és a Duna (jobbra) között. Kilátás Kahlenbergről. A Millenniumi torony a kép közepén, az ENSZ város a bal szélén
A Copa Cagrana világítótoronnyal és hajóhíddal. A háttérben a Millenniumi torony, Kahlenberg (antennával), Leopoldsberg (templommal) és messzebb Klosterneuburg
Egy nudista strand

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Beschluss adatok (német) Archiválva 2007. szeptember 26-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  2. Auslaender-P1. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. augusztus 2.)