Dmitrij Nyikolajevics Kozak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dmitrij Nyikolajevics Kozak
Kozak 2009-ben
Kozak 2009-ben
Született 1958. november 7. (60 éves)
Bandurove
Állampolgársága
Foglalkozása
  • jogász
  • politikus
Tisztség
  • Deputy Chairman of the Government of the Russian Federation
  • First Deputy Chairman of the Government of the Russian Federation (2008. október 14. – )
Iskolái Faculty of Law, Saint Petersburg State University (–1985)
Kitüntetései
  • Order "For Merit to the Fatherland" I class
  • Haza Szolgálatáért Érdemérem 2. fokozata
  • Order in memory of Akhmad Kadyrov
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dmitrij Nyikolajevics Kozak témájú médiaállományokat.

Dmitrij Nyikolajevics Kozak (oroszul: Дмитрий Николаевич Козак; Kirovograd, 1958. november 7.) orosz politikus. 2007 szeptemberétől területfejlesztési miniszter Viktor Zubkov kormányában. Előtte az elnök teljhatalmú képviselője volt a Déli Szövetségi Körzetben.

Pályafutása[szerkesztés]

1985-ben szerzett jogi diplomát a Leningrádi Állami Egyetemen. Ügyészként kezdett dolgozni Leningrádban. 1989-től a Monolit-Kirovsztroj vállalat jogi osztályát vezette. 19901991-ben a Leningrádi Városi Tanács végrehajtó bizottsága jogi osztályának helyettes vezetője volt. Ezt követően a városházán és a városi tanácsban kölönféle jogi beosztásokban dolgozott. Anatolij Szobcsak 1996-os választási vereségét követően is sikerült megőriznie városházi pozícióit, majd 1998-ban szentpétervári kormányzó-helyettessé nevezték ki. 1998 decemberében azonban Vlagyimir Jakovlev kormányzóval támad nézeteltérése miatt felmentették posztjáról. Rövid ideig, 1999 augusztusáig a Gruppa JUSZT jogi irodánál dolgozott.

1999-ben a szentpétervári városházáról a miniszterelnöki székben került Vlagyimir Putyint követte Moszkvába, ahol 1999–2000 között a miniszteri kabinet vezetőjeként dolgozott. Putyin elnökké választása után az Elnöki Adminisztráció helyettes vezetőjévé nevezték ki. Ezt a posztot 2004-ig töltötte be. 2003 novemberében rövid külpolitikai szerepet is vállalt, amikor az EBESZ-hez delegált orosz megbízottként sikertelenül próbált közvetíteni a Moldova és a Dnyeszter Menti Köztársaság közötti konfliktus megoldásában.

2004 szeptemberében az elnök teljhatalmú megbízottjává nevezték ki a Déli Szövetségi Körzetbe. Ezen a poszton Vlagyimir Jakovlevet váltotta. 2007. szeptember 27-én pedig a Viktor Zubkov vezetésével megalakult kormány régiófejlesztési minisztere lett,[1] ugyancsak Vlagyimir Jakovlevet váltva ezen a poszton.

Kozak nős, két fia van.

Politikai befolyása[szerkesztés]

Vlagyimir Putyin legközelebbi munkatársai közé tartozik, az elnöki csapat egyik kulcsembere. Feladata a központ és a régiók közti kapcsolatokat felügyelete és az adminisztratív reformok kidolgozása. Utóbbi területen érdemi eredményeket nem sikerült elérnie. A 2004-es oroszországi elnökválasztáson Putyin kampánystábjának vezetője volt. Neve felmerült mint Vlagyimir Putyin lehetséges utódja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://document.kremlin.ru/doc.asp?ID=041656[halott link] Dmitrij Kozak miniszteri kinevezéséről szóló elnöki rendelet.

További információk[szerkesztés]