Digital Accessible Information System

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
DAISY-lejátszó és hangoskönyv.

A Digital Accessible Information System (DAISY) ('digitális akadálymentesített információs rendszer') digitális hangoskönyvek, folyóiratok, számítógépes szövegek műszaki szabványa. Célkitűzése, hogy hangzó formában teljes mértékben helyettesítse az írott szöveget; kifejezetten az ezek befogadásában korlátozottak, többek között a vaksággal, gyengénlátással és diszlexiával küzdők részére hozták létre. Az MP3 és XML formátumokon alapuló DAISY formátum a hagyományos hangoskönyvek vonásait korszerű funkciókkal bővíti tovább: a felhasználó az ilyen hangzószövegekben tud keresni, könyvjelzőket elhelyezni, sorról sorra pontosan navigálni, és a beszédsebesség is torzulásmentesen szabályozható. A formátum segítségével hallás útján hozzáférhető táblázatok, irodalomjegyzékek, egyéb információstruktúrák is létrehozhatóak.[1] Ez lehetővé teszi a látáskorlátozott olvasók számára, hogy olyan komplex szövegben is sikeresen navigáljanak, mint amilyen az enciklopédia vagy az egyetemi tankönyv, ami amúgy konvencionális hangfelvételekben lehetetlen lenne. [2]

A DAISY-formátumú multimédiák lehetnek könyvek, magazinok, újságok, folyóiratok, számítógépes szövegek, valamint eredetileg egyszerre szöveg- és hangalapú szinkronizált prezentációk.[3] Legfeljebb hat egymásba ágyazott navigációs szintet biztosít a szöveg tartalmának feldolgozásához, beleértve az olyan objektumokéit is, mint amilyenek az ábrák, képek és a MathML-kódolású matematikai képletek. A DAISY szabvány a szöveget audióval szinkronizált jelölőnyelvvel látja el, ez teszi lehetővé benne a szekvenciális és horizontális struktúrájú navigációt.[4] A DAISY 2 XHTML-en és SMIL-en alapul.[5] A DAISY 3 újabb technológia: szintén XML-en alapszik, szabványszáma ANSI/NISO Z39.86-2005.[6]

A szabvány létrehozására és tökéletesítésére 1996-ban alapította konzorciumát – DAISY Consortium – több nemzetközi szervezet, az esélyegyenlőség megteremtésének szellemében, az olvasni nem, vagy nehezen tudó emberek részére az információhoz való hozzáférés elősegítésének szándékával.[7] A konzorciumot az Amerikai Egyesült Államoknak a kiadványszerkesztéssel, bibliográfiával és könyvtárüggyel foglalkozó szakosított szabványügyi hivatala (National Information Standards Organization, NISO) bízta meg hivatalosan is a DAISY/NISO szabvány karbantartásával.[8]

Specifikáció[szerkesztés]

A Digital Talking Book (DTB) ('digitális hangoskönyv') adatállományok arra hivatott együttese, hogy adott információtartalmat a célközönséghez alternatív csatornákon – emberi vagy szintetikus beszéd, frissíthető Braille-kijelző vagy nagy betűméret segítségével – juttasson el. A DAISY formátumba beletartozó DTB fájlok az alábbiak:

 • csomagfájl: a DTB-t leíró metaadatok együttese;
 • a szövegtartalom fájlja: a dokumentumot tartalmazza XML-ben;
 • audiofájlok: emberi vagy szintetikus beszédhangfelvételek MP3-ban;
 • képfájlok: vizuális megjelenítéshez;
 • szinkronizációs fájlok: a DTB különböző médiafájljait szinkronizálják egymáshoz a lejátszás során;
 • navigációs fájl: a dokumentum hierarchikus struktúrájának megjelenítéséhez;
 • könyvjelző/szövegkiemelő fájl: lehetővé teszi a felhasználó részére a szöveg részleteinek kiemelését;
 • erőforrásfájl: a lejátszás sikeres kezeléséhez;
 • információelosztási fájl: minden SMIL fájlt a megfelelő médiaegységhez térképez.

Forrásanyagok hozzáférhetősége[szerkesztés]

Mivel a DAISY-t gyakran fogyatékkal élő emberek használják, számos meglévő szervezet, mely szerzői jogvédelem alatt álló forrásanyagok akadálymentes változatának létrehozásával foglalkozik, lassan áttér a DAISY formátum használatára, és eltávolodik az olyan hagyományos eszközöktől, mint amilyen például a magnókazetta.

Az Amerikai Egyesült Államokban többek között a Learning Ally (tkp. 'szövetséges a tanulásban') (korábban Recording for the Blind and Dyslexic, 'hangfelvétel-készítés a vakok és diszlexiások számára'),[9] az AMAC Accessibility,[10] a Bookshare[11] és a National Library Service for the Blind and Physically Handicapped (NLS) (vakok és testi fogyatékkal élők országos könyvtárszolgálata)[12] kínál tartalmakat vak és gyengénlátó személyek számára. A Learning Ally és a Bookshare diszlexiások és más, az olvasás képességét hátráltató fogyatékkal élők számára is biztosít módokat a forrásanyagokhoz való hozzáféréshez. Az NLS könyvtárként működik: a könyveket határozott időre lehet kikölcsönözni (ahogy hagyományosan a fizikai magnókazettákat is lehetett), így azok ingyenesen hozzáférhetőek az érintett amerikai állampolgárok számára, akárcsak bármely közkönyvtáréi. A Learning Ally és a Bookshare feliratkozáson alapuló szolgáltatások.[13] A Bookshare-tagság amerikai diákok számára ingyenes, köszönhetően az amerikai oktatási minisztérium finanszírozásának.[14]

Mind az NLS, mind a Learning Ally által hozzáférhetővé tett tartalmak a DAISY Protected Digital Book (PDTB) (tkp. 'DAISY levédett digitális könyv') titkosítási szabványt használják.[15] Ennél a DAISY definíciós állományok alapstruktúrája változatlan, azonban maga az audió, és olykor bizonyos információtagek a DAISY SMIL fájlokban titkosításra kerülnek, és az olvasáshoz/lejátszáshoz vissza kell fejteni őket. A tartalmat szolgáltató szervezet biztosítja a feloldókulcsot a felhasználó számára, mely kulcs a DAISY-lejátszó mellé telepítendő fel. Mivel a titkosítási rendszerek nem képezik alapvető részét a DAISY szabványnak, csak specifikusan a szükséges algoritmusokat és feloldókulcs-kezelést implementálni képes lejátszók tudják az ilyen titkosított tartalmakat megfelelően kezelni. A Bookshare-nek saját digitális jogkezelési eljárása van, mely során minden egyes digitális könyvet a letöltő felhasználó virtuális ujjlenyomatával lát el.[16] Ezek a gyakorlatok azt célozzák, hogy általuk betartva maradjon az Amerikai Egyesült Államok törvénykönyve (United States Code) 17. cikkelyének 121. paragrafusa, mely előírja, hogy a szerzői jogvédelem alatt álló forrásanyagok csak olyan specializált formában terjeszthetőek, ami megakadályozza, hogy azokhoz jogosulatlan személyek – például akiknek nincs feljogosító fogyatékosságuk – hozzáférjenek.

Lejátszás és működés[szerkesztés]

A DAISY-hangoskönyveket önálló DAISY-lejátszón;[17] számítógépen, DAISY-lejátszó program segítségével;[18] mobiltelefonon; valamint – korlátozott navigálhatóság mellett – MP3-lejátszón lehet hallgatni. A DAISY-hangoskönyveket CD-n/DVD-n, memóriakártyán, valamint az interneten keresztül terjesztik.[19]

A számítógépes szöveg rendszerű DAISY-könyvek frissíthető Braille-kijelző vagy képernyőfelolvasó szoftver segítségével olvashatóak, Braille-nyomtatású könyvekként kinyomtathatóak, szintetikus hang vagy emberi felolvasás használatával hangoskönyvvé konvertálhatóak, valamint öregbetűs könyvként papírra is kinyomtathatóak. Ezenfelül számítógép-képernyőkön nagyméretű betűkkel írt szövegként is megjeleníthetőek.[20][21]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Sabine Tenta: The Audible Gate to the World: The West German Audio Book Library for the Blind (Goethe-Institut, 2009) online (angolul), hozzáférés: 2012. május 26.
 2. Ask-it: A5.5.3: Examples of best practices of design for all Archiválva 2016. március 3-i dátummal a Wayback Machine-ben.. (angolul) Hozzáférés: 2009. november 23.
 3. DAISY/NISO Standard Archiválva 2009. március 12-i dátummal a Wayback Machine-ben.. (angolul) Hozzáférés: 2009. november 23.
 4. George Kerscher: "DAISY is", December 2003. (angolul) Hozzáférés: 2009. november 23.
 5. DAISY Consortium: DAISY 2.02 Specification - Recommendation, February 28 2001. (angolul) Hozzáférés: 2009. november 23.
 6. ANSI/NISO Z39.86-2005 Specifications for the Digital Talking Book Archiválva 2008. május 17-i dátummal a Wayback Machine-ben.. (angolul) Hozzáférés: 2009. november 23.
 7. DAISY Consortium: About The DAISY Consortium. (angolul) Hozzáférés: 2009. november 23.
 8. DAISY Consortium: DAISY/NISO Standard Archiválva 2009. május 15-i dátummal a Wayback Machine-ben. (angolul) Hozzáférés: 2009. november 23.
 9. Recording for the Blind and Dyslexic (RFB&D). [2008. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 7.)
 10. AMAC Accessibility
 11. Bookshare - Accessible Books for Individuals with Print Disabilities
 12. National Library Service for the Blind and Physically Handicapped (NLS)
 13. Learning Ally Membership
 14. Bookshare membership. [2011. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 1.)
 15. NLS/BPH Secification 1205
 16. Bookshare Seven Point Digital Rights Management Plan
 17. DAISY: Hardware Playback Tools[halott link]
 18. DAISY: Software Playback Tools[halott link]
 19. DAISY: Technology Overview. [2009. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 6.)
 20. DAISY Consortium: "WHAT IS DAISY? Archiválva 2010. április 18-i dátummal a Wayback Machine-ben.". Hozzáférés: 2009. november 23.
 21. George Kerscher: "Braille Production the DAISY Way", IFLA/SLB Pre-conference Seminar in Penang 1999. (angolul) Hozzáférés: 2009. november 23.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Digital Accessible Information System című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]