Derült égből szerelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Derült égből szerelem
(Love Happens)
2009-es amerikai film

RendezőBrandon Camp
ProducerScott Stuber
Mike Thompson
J. Miles Dale
(executive producer)
Rick Solomon
(executive producer)
Ryan Kavanaugh
(executive producer)
Műfaj
ForgatókönyvíróBrandon Camp
Mike Thompson
Főszerepben
ZeneChristopher Young
OperatőrEric Edwards
VágóDana E. Glauberman
JelmeztervezőTrish Keating
Gyártás
GyártóRelativity Media
Stuber Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínBrit Columbia
Játékidő105 perc
Költségvetés18 millió $[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUniversal Pictures
(USA)
Budapest Film Kft.
(Magyarország)
BemutatóUSA 2009. szeptember 18.
magyar 2009. december 31.
Korhatár12 II. kategória (F/9616/J)
Bevétel36 millió amerikai dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Derült égből szerelem (eredeti cím: Love Happens) 2009-ben bemutatott amerikai romantikus filmdráma, melyet Brandon Camp rendezett. A főbb szerepekben Aaron Eckhart, Jennifer Aniston, Dan Fogler, John Carroll Lynch és Martin Sheen látható..

Az Amerikai Egyesült Államokban 2009. szeptember 18-án mutatta be a Universal Pictures. Magyarországon december 31-én került mozikba.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Burke Ryan (Aaron Eckhart) özvegyember, és a gyász feldolgozásáról ír könyvet amiről előadást tart Seattleben. Az előadás után, Jessica (Sasha Alexander) a fotós készít róla promóciós képeket, és közben arról kérdezi, hogyan halt meg a felesége. Ekkor tudjuk meg, hogy egy autóbalesetben halt meg, ahol a vezetőülés felőli oldal csapódott neki egy oszlopnak, és mivel az asszony vezetett, így Burke megúszta. Mivel Burke több előadást is tart itt, így megszáll egy hotelben. Egyik reggel véletlenül nekiütközik Eloise-nak (Jennifer Aniston), és a nő szó nélkül továbbmegy. Az ütközés miatt a nő elejtette a tollát, amit Burk felvesz, majd a falon lévő képet kicsit elmozdítva a falra az van írva, kibic. Ezt megnézi egy szótárban jelentése: külső szemlélő, ugyanakkor fontoskodó személy.

Burke a bárban találkozik menedzserével amikor megpillantja a nőt megint, aki nem más, mint a virágos lány a hotelben, feladata szép virágok legyenek a vázákban. Gondol egyet és odamegy hozzá, meginvitálja egy kávéra. A nő némának tetteti magát így gyorsan le is koptatja a férfit. Hazafelé menet Eloise beugrik kedveséhez is, visz neki ennivalót, de az asztalon talál egy poharat rúzsfolttal és gyorsan elviharzik. Egyik nap Burke-öt meglátogatja volt apósa, Donald (Martin Sheen) is, és alaposan lehordja, amiért a lánya halálából a férfi nagy felhajtást csinál még akkor is, amikor már 3 év telt el azóta. Másnap Burke könyvdedikálás közben megint megpillantja Eloise-t, aki ezúttal éppen a virágokat egyezteti az egyik hoteles személyzettel, és nagyon meglepődik amikor kiderül a lány nem néma.

Szócsatát vívnak, aminek a végén Burke beint a nőnek és távozik a férfi mosdóba. A nő ezt nem hagyja szó nélkül, utána megy a férfi mosdóba, ahol jól visszavág neki. Burke bocsánatkérésként küld egy virágcsokrot a nő virágboltjába, a kísérőkártyán meghívja őt vacsorára, amire Eloise el is megy. A vacsora rémesen sikerül, hiszen Burke régen nem udvarolt már nőnek, de a végén el is mondja Eloise-nak, aki meghívja őt a virágboltjába. Hogy elfeledtesse Burke-el a rémes vacsorát, Eloise elviszi őt egy Rogue Wave koncertre, de mivel minden jegy elkelt, így egy daruskocsiról nézik végig a koncertet. Egyre jobban kezdik megkedvelni és megismerni egymást. Egyik este amikor a barátaikkal együtt vannak, hazafelé gyalogolva egy temetőn keresztül mennek. Szóba kerül a temetés szó, amit Burke úgy mond el mintha csak egy ünnepség lenne a szertartás. Ekkor kiderül Eloise számára, hogy a férfi nem volt ott felesége temetésén.

Pár napra rá, Burke nyíltan elmondja Eloisenak, nem volt ott a temetésen. Elmondja azt is, feleségének volt egy papagája, és az volt a kívánsága, ha vele történik valami, akkor engedje szabadon a madarat. A nő gondol egyet és azt kéri, menjenek el érte volt apósához és hozzák el a madarat. Burke nem tartja jó ötletnek, mert fél a felesége szülei szemébe nézni. Végül úgy oldja meg, hogy beoson a házba és ellopja a madarat észrevétlenül. A madár szabadon engedése után Burke zaklatott lesz és a dühét Eloise-on vezeti le, így külön-külön mennek haza. Másnap Burke menedzsere összehozza őket és Eloise azt mondja neki, tálaljon ki, különben felemészti a bánat. Burke megfogadja, aznapi előadásán bevallja, ő vezette a kocsit, veszekedtek, esős idő volt, egy kutya az úton tartózkodott, az autó kisodródott a fékezésnél és nekicsapódott egy oszlopnak az anyósülés felőli oldalával. A férfi úgy érzi, ő ölte meg feleségét.

Az előadáson ott van volt apósa is, aki hallja a vallomást. Kicsit megörül végre, hogy az igazat mondja, mert könyvében másképp írta le a balesetet. Megbocsátja neki még az ellopott madarat is, mert már úgyis unta a folytonos lármázását, de arra kéri, legközelebb a bejáraton jöjjön és ne úgy, mint egy tolvaj. A nagy vallomás után Burke úgy érzi, 3 év után ismét itt az idő, hogy boldog legyen és erre a legjobb választás Eloise lesz. Felkeresi a virágboltban a nőt és elcsattan az első csók köztük.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar Hang
Burke Ryan Aaron Eckhart Széles László
Eloise Chandler Jennifer Aniston Kökényessy Ági
Lane Marshall Dan Fogler Láng Balázs
Walter Maefield John Carroll Lynch Bácskai János
Donald Martin Sheen Papp János
Marty Judy Greer Mezei Kitty
Eloise anyja Frances Conroy Zsolnai Júlia
Jessica Sasha Alexander Sallai Nóra
Martha Ellie Harvie Csizmadia Gabi
Cynthia Michelle Harrison Pupos Tímea
Idős hölgy Monica Marko Bókai Mária

DVD kiadás[szerkesztés]

A film 2010. április 6-án DVD-n Magyarországon is megjelent.

Zenei CD[szerkesztés]

A film zenei CD-jét a Relativity Media Soundtracks jelentette meg 2009. szeptember 14-én.

  • Tartalma:
  1. Badly Drawn Boy: The Time of Times (3:17)
  2. Priscilla Ahn: Dream (3:31)
  3. Rogue Wave: Lake Michigan (Live) (5:01)
  4. Eels: Fresh Feeling (3:38)
  5. The Postal Service: We Will Become Silhouettes (Album) (4:59)
  6. Explosions in the Sky: Your Hand In Mine (4:08)
  7. John Hiatt: Have A Little Faith in Me (4:01)
  8. Helen Stellar: IO (This Time Around) (5:05)
  9. Rogue Wave: Everyday (3:38)
  10. Christopher Young: Little Wing (Score) (6:02)
  11. Christopher Young: Love Happens (Score) (3:22)

Fogadtatás[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes weboldalon a kritikusi értékelés 18% lett, az olvasók 40%-ra értékelték a filmet.[3] A Metacritic oldalán 33%-ot kapott.[4]

A film 18 millió dollárból készült, első hétvégén 8 dollárt hozott a stúdiónak az Amerikai Egyesült Államokban, ahol összesen 22,9 millió dollárt termelt. Világszerte 36 millió dolláros bevételt ért el.[2] A DVD eladásokból származó összeg 7,8 millió dollárt tesz ki az Egyesült Államokban. Magyarországon az első héten 10,4 millió Ft-ot hozott, a teljes bevétel 20 millió Ft lett.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Box office/business (angol nyelven). Derült égből szerelem. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2011. április 25.)
  2. a b Derült égből szerelem (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2011. április 25.)
  3. Love Happens Movie Reviews. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2011. május 2.)
  4. Love Happens. Metacritic. (Hozzáférés: 2011. május 4.)
  5. Derült égből szerelem. filmadatbazis.hu. (Hozzáférés: 2011. május 4.)[halott link]

További információk[szerkesztés]