Denevérek (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Denevérek
(Bats)
1999-es amerikai film
RendezőLouis Morneau
Műfaj
ForgatókönyvíróJohn Logan
Főszerepben
ZeneGraeme Revell
OperatőrGeorge Mooradian
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínUtah
Játékidő91 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • USA 1999. október 22.
  • Magyarország 2000. december 14.
Kronológia
KövetkezőBats: Human Harvest
További információk
SablonWikidataSegítség

A Denevérek (eredeti cím: Bats) 1999-ben bemutatott amerikai horrorfilm, melyet Louis Morneau rendezett. A főbb szerepekben Lou Diamond Phillips, Dina Meyer és Bob Gunton látható.

Tévéfilmes folytatása 2007-ben jelent meg Denevérek: Az emberfalók címmel.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy Gallup nevű fiktív nyugat-texasi kisvárosban napnyugta után rejtélyes erőszakos gyilkosságok kezdődnek, a hatóság gyanúja hamarosan denevérekre terelődik. Az amerikai szövetségi járványügyi hivatal (CDC) kiküldi Dr. Sheila Casper denevérszakértőt és asszisztensét, Jimmy Sandset, hogy a helyszínen tisztázza a helyzetet. Emmett Kimsey seriff fogadja őket. Az áldozatok boncolása igazolja, hogy óriás repülőkutyák marcangolták szét őket. Sheila lehetetlennek tartja, hogy ez a gyümölcsevő, ártalmatlan faj embert, állatot támadna meg. Dr. Alexander McCabe biológus ekkor elmondja, hogy titkos biológiai kísérleti laboratóriumban genetikailag manipulált vírussal fertőzték meg a kihalástól fenyegetett faj egyedeit azzal a céllal, hogy kiemelkedő intelligenciaszinttel rendelkezzenek és agresszív mindenevőkké váljanak, így biztosítva a faj túlélését. Két ilyen fertőzött egyed kijutott a laboratóriumból. A járványügyesek szerint ezeket meg kell találni és el kell pusztítani, mielőtt fajtársaikat tovább fertőznék a kísérleti vírussal. Sheila vállalja, hogy segít a keresésben, de a szigorúan védett egyedeket nem hajlandó megölni, ebben támogatja őt McCabe biológus is. A következő áldozat holttestének vizsgálata azt mutatja, hogy a fertőzés már sok további denevérre is átterjedt.

A csapat az egész környéken keresi a denevérek pihenő és szaporodó helyeit. Napnyugtakor egy csapat denevér megtámadja őket, de McCabe érkezésekor a falka továbbrepül. Egy csapdába ejtett denevér bőre alá Sheila nyomkövető jeladót juttat a denevér bőre alá, és szabadon engedi, hogy elvezesse őket a denevércsapat búvóhelyére. Ezt az egyedet azonban intelligens fajtársai rögtön megölik, nehogy elárulja támaszpontjukat. Sheila kívánságára a járványügyiek katonai segítséget kérnek és elrendelik a város kiürítését, de lakosok nem veszik komolyan a hatóságok felhívását. A denevérfalka lecsap a városra, sok embert megölnek, köztük Munn seriffhelyettest és Dr. Hodge-ot, a járványügyisek vezetőjét is.

A hadsereg kiüríti a várost, Sheiláék 48 órát kapnak, hogy megtalálják és kiirtsák a denevérfalkát. Utána a várost és egész környékét a légierő Pokoltűz rakétacsapásokkal elhamvasztja. A kutatók elbarikádozzák magukat az iskolában, az ablakokat védőhálókkal zárják le. Este a falka rárepül a csalétekre, egy katonai műhold infravörös érzékelői segítségével azonosítják a kiindulási pontjukat, egy közeli, felhagyott bányát. Sheila úgy véli, a katonai tűzcsapás nem lenne elég hatékony egy szerteágazó föld alatti rejtekhelyen. Sheila azt találja ki, hogy egy hatalmas hűtőberendezést helyeznek el a bányában, ettől a denevérek hibernálódnak, mielőtt halálra fagynának. A hadseregtől kérnek ipari hűtőgépet.

Kiderül, hogy a gyilkos denevérek kitenyésztése a hadsereg szigorúan titkos projektje. A katonák nem várják be a nappalt, éjszaka beviszik a hűtőberendezést a bányába, de már nem tudják beindítani, mert az aktivizálódott denevérfalka megöli mindnyájukat. Utána a falka megtámadja az iskolát. Sheila, Kimsey serif és társai küzdenek e behatolók ellen. McCabe biológusról kiderül, hogy elmebeteg, a két első „szökött” denevért ő maga eresztette szabadon, gyilkosságra programozva. McCabe úgy hiszi, irányítani tudja a falkát. Kimegy a szabadba, de az intelligens denevérek csak azért jöttek, hogy őt kiiktassák. Szétmarcangolják és elrepülnek.

Sheila és társai a bánya körül megtalálják a halott katonákat. A parancsnokság rádión közli velük, hogy a légierő már úton van a végső eszközzel, a gyújtóbombákkal, hatvan percük maradt a távozásra. Sheila tudja, hogy a bánya lebombázásától a túlélő denevérek kiszabadulnának, ezért a kiürítési parancsot megszegve, rögtönzött védőruhában, Kimsey serif kíséretében leszáll a bányába, hogy beindítsa a fagyasztó berendezést. Jimmy kint marad, hogyha valami rosszra fordul, robbantsa be a bánya egyetlen kijáratát. Sheiláék hosszas keresgélés után megtalálják az indítókulcsot, a denevérek megtámadják őket. Kimenekülnek a felszínre, az üldöző denevérfalkára Jimmy rárobbantja a bejáratot. A műszerek szerint a bányában zuhan a hőmérséklet, a denevérek téli álomba merülnek és megfagynak. A rakétatámadást lefújják. Egy denevér kitúrja magát a föld alól, őt a hazafelé tartó csapat autója elgázolja.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
(1. szinkron)[1]
Emmett Kimsey seriff Lou Diamond Phillips Rékasi Károly
Dr. Sheila Casper denevér-szakértő Dina Meyer Udvarias Anna
Dr. Alexander McCabe biológus Bob Gunton
Jimmy Sands, Dr. Casper asszisztense Leon Damu Roland
Dr. Tobe Hodge, járványügyes Carlos Jacott Bognár Tamás
Wesley Munn seriffhelyettes David McConnell

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Denevérek (Bats, 1999) 1. szinkron. Labor Film Szinkronstúdió, megrendelő Intercom Rt. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]