Óriás repülőkutya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Óriás repülőkutya
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Denevérek (Chiroptera)
Alrend: Nagy denevérek (Megachiroptera)
Család: Repülőkutyafélék (Pteropodidae)
Nem: Pteropus
Faj: P. vampyrus
Tudományos név
Pteropus vampyrus
(Linnaeus, 1758)
Elterjedés
Az elterjedési területe
Az elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Óriás repülőkutya témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Óriás repülőkutya témájú médiaállományokat és Óriás repülőkutya témájú kategóriát.

Repülés közben

Az óriás repülőkutya vagy más néven kalong (Pteropus vampyrus) az emlősök (Mammalia) osztályának a denevérek (Chiroptera) rendjéhez, ezen belül a nagydenevérek (Megachiroptera) alrendjéhez és a repülőkutyafélék (Pteropodidae) családjához tartozó nagy méretű faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Az óriás repülőkutya széles körben elterjedt Ázsia délkeleti részén, ahol indiai repülőkutyát váltja fel. Mianmar déli részétől, Thaiföld, Vietnám, Kambodzsa, Laosz és Malajzia területén honos, előfordul továbbá a Fülöp-szigeteken (Bohol, Bongao, Boracay, Cabo, Catanduanes, Culion, Leyte, Guimaras, Luzon, Marinduque, Mindanao, Mindoro, Negros, Palawan, Panay szigetén) és Indonézia több szigetén - így Borneó, Szumátra, Bangka, a Mentawai-szigetek, Jáva, Bali, Lombok, Szumbawa, Szumba, Natuna, vagy Timor szigetén is. Ezeken kívül kóborló egyedeit látták már a kínai Shanxi tartományban és az Andamán- és Nikobár-szigeteken is.


Elsősorban esőerdőkben és part menti mangrove mocsarakban él. Előszeretettel telepszik meg kisebb szigeteken.

Alfajai[szerkesztés]

  • Pteropus vampyrus vampyrus
  • Pteropus vampyrus edulis
  • Pteropus vampyrus lanensis
  • Pteropus vampyrus natunae
  • Pteropus vampyrus pluton
  • Pteropus vampyrus sumatrensis

Megjelenése[szerkesztés]

Az egyik legnagyobb testű denevérfaj. Az állat vitorlafesztávolsága 132-150 centiméter, testtömege 645-1092 gramm.[1] Teste szürkésbarna színű, vállainál sárgás színezettel. A vitorla lényegesen hosszabb és szélesebb, mint a legtöbb rovarevő denevéré, igen alkalmas a lendületes repülésre; felmelegedés és alvás közben a repülőkutya beburkolózik a több helyen ízülettel ellátott vitorlába. Hátsó lábán öt ujj van. Karmai hosszúak; alkalmasak az ágakon való csüngésre és a nagy gyümölcsökön történő megkapaszkodásra táplálkozás közben. Az állat egy vagy mindkét lábán is képes függeszkedni. A hallása fejlett; a repülőkutya nősténye hangjáról is felismeri kölykét. A repülőkutya éjjel röptében nem használ ultrahangos bemérőrendszert, hanem remek látására hagyatkozik.

Az, hogy pontosan melyik is a legnagyobb testű denevérfaj, nem teljesen tisztázott. Az óriás repülőkutya mellett az aranykoronás repülőkutya (Acerodon jubatus) és az indiai repülőkutya (Pteropus giganteus) is hasonló méretekkel bír.

Életmódja[szerkesztés]

A repülőkutya kolóniákban él, alkonyatkor és pirkadatkor a legaktívabb. Kolóniái kifejezetten nagyok is lehetnek, olykor akár 10.000 állat is élhet együtt. Táplálékkeresés közben messzire, akár 50 kilométerre is eltávolodhat alvóhelyétől. Sokszor kimerészkedik a nyílt tenger fölé is, miközben egyik szigetről a másikra repül. Tápláléka mangó, guajáva, banán és egyéb gyümölcsök. Körülbelül 15 évig él, a legmagasabb ismert kor 30 év.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 1-2 éves korban éri el. A párzási időszak február–május között van. A vemhesség körülbelül 150 napig tart, ennek végén 1 utód jön a világra. Az elválasztás 5 hónap után következik be, de a kölyök még 3 hónapot az anyja mellett ül.

Rokon fajai[szerkesztés]

Az indiai repülőkutya a Pteropus nemen belül a Pteropus vampyrus fajcsoport tagja. Ide tartoznak a legnagyobb testű fajok. Legközelebbi rokona az indiai repülőkutya (Pteropus giganteus). Szintén közeli rokonai a valamivel kisebb burmai repülőkutya (Pteropus intermedius) és a Lyle-repülőkutya (Pteropus lylei).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kunz, T., Jones, D. (2000). „Pteropus vampyrus”. Mammalian Species 642, 1–6. o. [2015. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. DOI:<0001:PV>2.0.CO;2 10.1644/1545-1410(2000)642<0001:PV>2.0.CO;2. (Hozzáférés: 2015. május 5.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kalong című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]