Óriás repülőkutya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Óriás repülőkutya
Pteropus vampyrus1.jpg
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Denevérek (Chiroptera)
Alrend: Nagy denevérek (Megachiroptera)
Család: Repülőkutyafélék (Pteropodidae)
Nem: Pteropus
Faj: P. vampyrus
Tudományos név
Pteropus vampyrus
(Linnaeus, 1758)
Elterjedés
Az elterjedési területe
Az elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Óriás repülőkutya témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Óriás repülőkutya témájú médiaállományokat és Óriás repülőkutya témájú kategóriát.

Repülés közben

Az óriás repülőkutya vagy más néven kalong (Pteropus vampyrus) az emlősök (Mammalia) osztályának a denevérek (Chiroptera) rendjéhez, ezen belül a nagydenevérek (Megachiroptera) alrendjéhez és a repülőkutyafélék (Pteropodidae) családjához tartozó nagy méretű faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Az óriás repülőkutya széles körben elterjedt Ázsia délkeleti részén, ahol indiai repülőkutyát váltja fel. Mianmar déli részétől, Thaiföld, Vietnám, Kambodzsa, Laosz és Malajzia területén honos, előfordul továbbá a Fülöp-szigeteken (Bohol, Bongao, Boracay, Cabo, Catanduanes, Culion, Leyte, Guimaras, Luzon, Marinduque, Mindanao, Mindoro, Negros, Palawan, Panay szigetén) és Indonézia több szigetén - így Borneó, Szumátra, Bangka, a Mentawai-szigetek, Jáva, Bali, Lombok, Szumbawa, Szumba, Natuna, vagy Timor szigetén is. Ezeken kívül kóborló egyedeit látták már a kínai Shanxi tartományban és az Andamán- és Nikobár-szigeteken is.


Elsősorban esőerdőkben és part menti mangrove mocsarakban él. Előszeretettel telepszik meg kisebb szigeteken.

Alfajai[szerkesztés]

  • Pteropus vampyrus vampyrus
  • Pteropus vampyrus edulis
  • Pteropus vampyrus lanensis
  • Pteropus vampyrus natunae
  • Pteropus vampyrus pluton
  • Pteropus vampyrus sumatrensis

Megjelenése[szerkesztés]

Az egyik legnagyobb testű denevérfaj. Az állat vitorlafesztávolsága 132-150 centiméter, testtömege 645-1092 gramm.[1] Teste szürkésbarna színű, vállainál sárgás színezettel. A vitorla lényegesen hosszabb és szélesebb, mint a legtöbb rovarevő denevéré, igen alkalmas a lendületes repülésre; felmelegedés és alvás közben a repülőkutya beburkolózik a több helyen ízülettel ellátott vitorlába. Hátsó lábán öt ujj van. Karmai hosszúak; alkalmasak az ágakon való csüngésre és a nagy gyümölcsökön történő megkapaszkodásra táplálkozás közben. Az állat egy vagy mindkét lábán is képes függeszkedni. A hallása fejlett; a repülőkutya nősténye hangjáról is felismeri kölykét. A repülőkutya éjjel röptében nem használ ultrahangos bemérőrendszert, hanem remek látására hagyatkozik.

Az, hogy pontosan melyik is a legnagyobb testű denevérfaj, nem teljesen tisztázott. Az óriás repülőkutya mellett az aranykoronás repülőkutya (Acerodon jubatus) és az indiai repülőkutya (Pteropus giganteus) is hasonló méretekkel bír.

Életmódja[szerkesztés]

Flying fox stretching.JPG

A repülőkutya kolóniákban él, alkonyatkor és pirkadatkor a legaktívabb. Kolóniái kifejezetten nagyok is lehetnek, olykor akár 10.000 állat is élhet együtt. Táplálékkeresés közben messzire, akár 50 kilométerre is eltávolodhat alvóhelyétől. Sokszor kimerészkedik a nyílt tenger fölé is, miközben egyik szigetről a másikra repül. Tápláléka mangó, guajáva, banán és egyéb gyümölcsök. Körülbelül 15 évig él, a legmagasabb ismert kor 30 év.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 1-2 éves korban éri el. A párzási időszak február–május között van. A vemhesség körülbelül 150 napig tart, ennek végén 1 utód jön a világra. Az elválasztás 5 hónap után következik be, de a kölyök még 3 hónapot az anyja mellett ül.

Rokon fajai[szerkesztés]

Az indiai repülőkutya a Pteropus nemen belül a Pteropus vampyrus fajcsoport tagja. Ide tartoznak a legnagyobb testű fajok. Legközelebbi rokona az indiai repülőkutya (Pteropus giganteus). Szintén közeli rokonai a valamivel kisebb burmai repülőkutya (Pteropus intermedius) és a Lyle-repülőkutya (Pteropus lylei).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kunz, T., Jones, D. (2000). „Pteropus vampyrus”. Mammalian Species 642, 1–6. o. [2015. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. DOI:<0001:PV>2.0.CO;2 10.1644/1545-1410(2000)642<0001:PV>2.0.CO;2. (Hozzáférés ideje: 2015. május 5.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kalong című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]