Dee Brown

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dee Brown
Született 1908. február 28.
Louisiana
Elhunyt 2002. december 12. (94 évesen)
Little Rock
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása történész,
könyvtáros,
regényíró
Iskolái
 • University of Illinois system
 • University of Illinois at Urbana-Champaign

Dee Brown az IMDb-n

Dorris Alexander "Dee" Brown (1908. február 28.2002. december 12.) amerikai történész, könyvtáros, regényíró.

Leghíresebb műve a Bury My Heart at Wounded Knee c. 1970-ben megjelent könyv volt, amely a magyar fordításban "A Vadnyugat története indián szemmel" címet kapta. A gondos kutatómunkán alapuló mű az amerikai indiánok történetét és az Egyesült Államok nyugati irányú terjeszkedését dolgozza fel.[1]

Élete[szerkesztés]

Louisiana államban, Alberta városka közelében egy favágó-táborban született. Apját ötéves korában elveszítette, ezután édesanyja szüleihez, az Arkansas állam déli részén lévő Stephens-be költöztek. Brown anyai nagyanyja, akinek apja még ismerte Davy Crockett-et, az indián határvidék-korszak legendás hírű szereplőjét, sokat mesélt unokájának a régi időkről, a telepesek nehéz életéről és az indiánokról, valamint arról, hogyan vészelte át a család a polgárháborús nehéz időket.

Stephens-ben 1920-ban olajat találtak, ami vadnyugati felfordulást okozott és a városban spekulánsok és szerencselovagok jelentek meg, ezért Brown családja Little Rock-ba, Arkansas egyik nagyvárosába költözött. A fiú itt járt középiskolába, ahol 15 éves korában barátaival újságot jelentetett meg, hogy leleplezze a Stephens-ben zajló olaj-üzelmeket. Iskolaévei több, indián származású barátja is volt, és Brown csodálkozva figyelte, ahogy ezek a fiúk a moziban a westernfilmek vetítésekor mindig a „gonosz indiánoknak” szurkolnak. A korszak amerikai közgondolkodása szerint az indián gonosz és primitív volt, aki a „magasabbrendű” fehér ember által képviselt „fejlődést” akadályozta. Ezt, a meglehetősen sztereotip vélekedést sugalmazták a kor filmjei is – ő azonban indián barátaitól egészen másfajta történeteket hallott.

A középiskola befejezése után Brown nyomdászként és újságíróként dolgozott Arkansas-ban. 1928-ban főiskolai tanulmányokat kezd az Arkansas állambeli Conway-ben, és 1931-ben főiskolai bölcsész- és tanár-diplomát szerez. Főiskolás évei során dolgozik az egyetem könyvtárában, ami teljesen lenyűgözi, és elhatározza, hogy hivatásos könyvtáros lesz. Szintén egyetemi évei alatt egyik professzorával, Dean McBrien-nel két tanulmányutat tesz az USA nyugati államaiba, ahol életre szóló élményeket szerez. Mint írja: többet tanultam itt, mint amennyit bármilyen osztályteremben lehetséges….

1931-ben Washingtonba megy, ahol könyvtárosként dolgozik, majd 1935-ben könyvtárosi (főiskolai) diplomát is szerez. Röviddel bevonulása előtt, 1942-ben jelenik meg első könyve, a Davy Crockett életét feldolgozó Wave the Banner High. A háború alatt a hadseregben könyvtárosként szolgál, és ez idő alatt az Egyesült Államok Nemzeti Levéltárában egyedülálló történeti dokumentumokhoz fér hozzá. A háború után volt kollegáival három, a Vadnyugat történetét feldolgozó munkát jelentet meg, amelyek megalapozzák történészi és irodalmi karrierjét.

Az 50-es évektől 1972-es nyugdíjba vonulásáig Brown az illinois-i egyetemen dolgozik, mint könyvtáros (közben könyvtárosi egyetemi diplomát szerezve). Ezekben az években két, a polgárháború történetével foglalkozó történelmi munkát publikál, valamint 1958-ban megjelenik nagy sikerű könyve, a The Gentle Tamers: Women of the Old Wild West, amelyben az amerikai Vadnyugat asszonyainak állít emléket.

Tudományos történeti munkái mellett könnyedebb műfajokkal is megpróbálkozik: az 50-es és 60-as években több western-regényt ír, és egy komikus regényt, több ismeretterjesztő történelmi könyvet, valamint számos, főleg fiatal olvasóknak szóló könyvet publikál, mint például az 1964-ben megjelent Showdown at Little Big Horn. Egyik ismeretterjesztő népszerű történeti műve, a Grierson's Raid (1954 - magyarul A nagy lovaskaland címmel jelent meg), tudományos körökben is elismerést arat. Méltatói szerint: „..különösen érdekes forrásanyagot (egy még publikálatlan önéletrajz, naplók, családi levelek) dolgoz fel egy polgárháborús lovasportya történetének érdekfeszítő elbeszélésévé”..

A 60-as évek végén elkezdi írni főművét (Bury My Heart at Wounded Knee), amelyet azóta számos nyelvre fordítottak le, és több mint 5 millió példányban kelt el. A New York Times méltatása szerint a könyv egy "keserű, kegyetlen történeti szembesítés azzal, ahogy a fehér hódítók 1860 és 1890 között könyörtelenül elbántak az indiánokkal, becsapva és kisemmizve, majd elüldözve őket szülőföldjükről". A szerző – saját bevallása szerint – a legnagyobb elismerést egy indián olvasójától kapta, akit ezt mondta: "Ezt a könyvet nem Ön írta – ezt a könyvet csak egy indián írhatta meg."

Nyugdíjba vonulása után Brown további 27 termékeny éven keresztül alkotott, jelentősebb művei ebben az időszakban a Creek Mary’s Blood (1980), az amerikai transzkontinentális vasút történetét kritikus szemlélettel feldolgozó 1977-es Hear That Lonesome Whistle Blow (magyarul: Vasút a vadnyugaton).

Utolsó, 11-ik történelmi regényét (Way To Bright Star) kilencvenévesen, 1998-ban írta.

Fontosabb művei[szerkesztés]

Történeti munkák
 • Fighting Indians of the West (1948)
 • Grierson's Raid (1954) – magyarul A nagy lovaskaland
 • The Gentle Tamers: Women of the Old Wild West (1958)
 • Bury My Heart at Wounded Knee (1970)- magyarul A Vadnyugat története indián szemmel
 • The Fetterman Massacre (1974)
 • Hear That Lonesome Whistle Blow (1977) – magyarul Vasút a vadnyugaton
 • The Galvanized Yankees (1986)
 • Wondrous Times on the Frontier (1991)
 • The American West (1994)
 • Great Documents in American Indian History (1995)
Regények
 • Wave High The Banner (1942)
 • Morgan's Raiders (1959)
 • Showdown at Little Big Horn (1964)
 • Creek Mary’s Blood (1980)
 • Killdeer Mountain (1983)
 • Conspiracy of Knaves (1986)
 • Way To Bright Star (1998)
Egyéb művei
 • American Spa: Hot Springs, Arkansas (1982) – an illustrated history
 • Dee Brown's Folktales of the Native American: Retold for Our Times (1993)
 • Images of the Old West (1996)
 • When the Century Was Young (1993) – (memories of growing up in 1920s & 1930s)

Források, hivatkozások[szerkesztés]

 1. Dee Brown (1908–2002). Encyclopedia of Arkansas. (Hozzáférés: 2007. május 1.)

Dee Brown az írott sajtóban[szerkesztés]

 • Washington Post, December 14, 2002
 • The Economist, December 21, 2002