David Belle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
David Belle
David Belle NewYorker.jpg
Életrajzi adatok
Született 1973április 29. (45 éves)
Franciaország, Fécamp

David Belle az IMDb-n
PORT.hu-adatlap

David Belle (Fécamp, 1973. április 29. –) francia kaszkadőr, színész, testnevelő.

Apja Raymond Belle, és bátyja Jeff Belle magasan képzett mentők a francia katonai tűzoltóságnál. Az 1980-as évek vége felé David megalkotta a Parkour elnevezésű utcai extrém sportot. A Parkour tulajdonképpen akrobatikus mozgás, ugrálás az utcákon, parkokban, házakon. Két akciófilm készült, amelyeknek David a főszereplője: B13, majd a folytatás B13 Ultimatum.

David megtanulta - mint apja, Raymond a volt vietnámi katona - a Méthode Naturelle, művészeti mozgást, amelyben az ember együtt mozog a természet akadályaival és a környezetével.

David több francia tv-sorozatban játszott. A legtöbbet a Nike reklámjaiban szerepelt, a BBC-nek, a Nissannak és a Canonnak is dolgozott, de elvállalt színészi és kaszkadőr produkciókat is, mint például a Bíbor folyók 2, az Apokalipszis angyalai és A szállító. Legnagyobb szerepét Pierre Morel filmjében, a B13-ban játszotta Cyril Raffaelli oldalán. Folytatását a B13 Ultimatumot 2009-ben ismét Cyril Raffaelli mellett alakította.

Úgy tekintik, mint az egyik legjobb traceurt, magyarul "űző". 2005-ben megalapította a Parkour Worldwide Association-t (PAWA).

Filmjei[szerkesztés]

Év Cím Eredeti cím Szerep
2003 Banlieue 13 - A bűnös negyed Banlieue 13 Leïto
2002 Deus ex machina (film, 2002) Yadon ilaheyya Marksman
2002 Femme Fatale Femme Fatale francia rendőr
2009 Banlieue 13 - Ultimátum Banlieue 13 - Ultimate Leïto

Források[szerkesztés]